FORSVAR

Det finske sjøforsvaret ruster opp for å jakte ubåter i Østersjøen: Nye multirollekorvetter får norske sonarer

Finlands nye krigsskip nærmer seg byggestart.

Illustrasjon av SS2030s virkningsmåte.
Illustrasjon av SS2030s virkningsmåte. Foto: Kongsberg Maritime
17. apr. 2020 - 05:15

Finland er i ferd med å ruste opp sitt sjøforsvar med fire nye multirollekorvetter.

Den kommende Pohjanmaa-klassen blir på 2020-tallet kjernen i den finske marinen. Blant de viktige oppgavene er jakt på miner og ubåter i kystnære farvann.

Nå er det klart at det essensielle verktøyet til antiubåtkrigføring (ASW) skal leveres av Kongsberg Maritime.

NH90-helikopter på dekket på fregatten «Thor Heyerdahl».
Les også

Forsvaret hyrer inn briter til å lage en ubåtjeger av NH90-helikoptrene

Kontrakt med Saab

Kongsberg Maritime, Sensor & Robotics skal levere sonarer av typen SS2030 og SD9500 til fartøyene som skal bygges fra 2022. Dette er avgjørende utstyr for at krigsskipene skal kunne detektere miner, dykkere, innkommende torpedoer – og selvsagt undervannsbåter.

SS2030 er en aktiv, skrogmontert sonar, optimalisert for ASW i kystnære farvann. SD9500 er en lett dyppesonar som senkes fra sidene av skipet. De norske sonarene skal supplere en ny, dobbel tauesonar, Sonac DTS, fra finske Patria som eies 49,9 prosent av Kongsberg-gruppen.

Dyppesonaren SD9500. <i>Foto: Kongsberg Maritime</i>
Dyppesonaren SD9500. Foto: Kongsberg Maritime

Kontrakten, verdt cirka 100 millioner kroner for Kongsberg Maritime, er inngått med Saab som leverer kampsystemene (9LV) til de nye fartøyene. Denne kontrakten vant de i konkurranse med Lockheed Martin og tyske Atlas Elektronik. Saab  bruker i tillegg egne sensorer av typen Giraffe- og Ceros 200-radarer og leverer fjernstyrte våpenstasjoner og torpedoer, den nye Torped 47.

Når det gjelder langtrekkende missiler mot sjø- og landmål har verken Kongsberg eller Saab nådd fram i Finland med sine respektive NSM og RBS15 Mk4 Gungnir. I stedet skal korvettene seile med israelske missiler. Dette blir femte generasjon Gabriel fra Israel Aerospace Industries (IAI).

Luftvernet er identisk med det norske fregatter har. Det vil si RIM-162 ESSM («Evolved Sea Sparrow Missile») med missilavfyringsssystemet VLS Mk 41 med åtte celler og fire ESSM i hver celle.

Naval Strike Missile skytes fra LCS-skipet USS «Gabrielle Giffords» på en øvelse nær Guam 1. oktober 2019.
Les også

USA punger ut for flere norske missiler: – Helt nødvendig for å øke vår kampkraft

Samme pris som én norsk fregatt 

Det såkalte Skvadron 2020-prosjektet («Laivue 2020») ble startet opp i 2015, etter sju års forarbeid. Kort fortalt er det sju eldre fartøyer som skal erstattes med fire moderne multirollekorvetter.

Omtrent slik blir de nye finske multirollekorvettene i Pohjanmaa-klassen. <i>Foto: Det finske forsvaret</i>
Omtrent slik blir de nye finske multirollekorvettene i Pohjanmaa-klassen. Foto: Det finske forsvaret

Skipene skal bygges av Rauma Marine Constructions (RMC) sørvest i Finland. Ifølge planen skal dette skje fra 2022, og samtlige fartøyer skal være ferdigstilt i 2028. Planen er å holde dem i drift til utpå 2050-tallet.

Prosjektkostnaden er ifølge finske myndigheter 1,2 milliarder euro. Mye penger, men samtidig ikke mer enn omtrent det samme som det er beregnet å koste å skulle erstatte fregatten «Helge Ingstad».

Skipene som fases ut er de fire missilbåtene i Rauma-klassen og to minefartøy i Hämeenmaa-klassen, mens minefartøyet «Pohjanmaa» allerede er tatt ut av drift. De fire missilbåtene i Hamina-klassen skal fortsatt være i drift etter en oppgradering.

Pohjanmaa-klassen klassifiseres altså som korvetter, men her er det glidende overganger og de har eksempelvis mye mer til felles med de norske fregattene i Fridtjof Nansen-klassen enn de har med korvettene i Skjold-klassen. Med en lengde på 114 meter og et deplasement på om lag 3.900 tonn, kan de ses på som lette fregatter.

Kongsberg Vanguard blir et multirollefartøy som vil fungere som moderskip for en rekke ubemannede farkoster, avhengig av oppdrag.
Les også

Dette er skipet Kongsberg tilbyr for å fylle hullet etter Helge Ingstad

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.