Nå har vi en Tesla i verdensrommet - men det har gått galt mange ganger før den kom dit

Senterraketten endte i havet.

Nå har vi en Tesla i verdensrommet - men det har gått galt mange ganger før den kom dit
Skjermbilde fra livestrømmen til SpaceX med innfelt bilde av tidligere feil ved landing på havlekteren. Skjermbilde: SpaceX
Slik skulle det gå. Illustrasjonen er delt av Elon Musk på Twitter.

Det var tydelig på livesendingen til SpaceX at de ikke ønsket å fokusere på det som ikke fungerte i går.

– Kameraene faller ut når senterraketten lander, på grunn av vibrasjonene, sier programlederne før livestrømmen blir kuttet, men bare i fullskjermversjonen for dem som så på YouTube.

Kuttet livefeed - sto på i bakgrunnen

I bakgrunnen til høyre kan man se at SpaceX-personell fortsatt ser på den samme feeden fra lekteren. Røyken dekker landingsplattformen og så blir den blåst på sjøen, men det er ikke mulig å se tegn til at noe har landet. 

Under pressekonferansen i etterkant bekreftet Elon Musk at senterraketten bommet på dronelekteren til havs. Raketten skal ha gått tom for drivstoff, slik at den ikke kunne bremse nok til å få landet riktig. 

Mange mislykkede forsøk

SpaceX har tidligere delt bilder av forsøk hvor det har gått galt:

Kraftigste siden 1973

Falcon Heavy ble i går den kraftigste raketten i luften siden de gamle Saturn V-rakettene som ble skutt opp mellom 1967 og 1973. 

Mannen bak, Elon Musk, sendte sin personlige Tesla med på ferden. Så den er nå på vei ut i en ferd rundt solen. Sammen med en dukke de kaller «Starman». 

Alle Saturn V-rakettene. Foto: NASA.

Oppskytingen gikk i gang litt forsinket, men forløp ellers nesten uten problemer. Boosterne - altså rakettene på hver side av den høyere senterraketten - nærmest simultanlandet få øyeblikk senere. 

Opprinnelig skulle Falcon Heavy ha tatt av allerede i 2013. Det var også en planlagt utskytning i november 2017. Uansett må denne testoppskytingen av Falcon Heavy regnes som vellykket - dermed er både raketten og SpaceX historiske.