KOFA

Det ble krøll med Spiralen-kontrakten for Drammen kommune. Nå er den lyst ut på nytt

Kofa kom til at kommunen hadde gjort en feil.

Nedre portal til Spiralen. Bildet er tatt da utbedringen av hele tunnelen pågikk i 2019
Nedre portal til Spiralen. Bildet er tatt da utbedringen av hele tunnelen pågikk i 2019 Foto: Bjørn Olav Amundsen
2. mars 2022 - 05:58

I fjor høst lyste Drammen kommune ut en konkurranse om å få bygd ny portal i øvre ende av Spiralen – en av de veitunnelene i landet som må sies å være noe for seg selv.

Fristen for å gi tilbud på det oppdraget var satt til 18. november.

To firmaer ga tilbud. Ett av dem ble tildelt oppdraget, men det andre firmaet klaget tildelingen inn for Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa).

Sentralt i klagen til Kofa er tilbudsfristen. Den var i konkurransegrunnlaget angitt til 18. november 2021 kl. 12. Kommunen besluttet 17. november 2021 å forlenge tilbudsfristen med ett døgn, slik at tilbudsfristen ble satt til 19. november 2021 kl. 12.

Fristen ble forlenget før tilbudsfristen utløp, men endringen ble ikke publisert før 31 minutter etter tilbudsfristens utløp.

Firmaet som ble valgt som leverandør (Haandverkerne) fikk vite om den utsatte fristen ett døgns tid før Arbo Entreprenør, som har klaget inn saken for Kofa.

Kofa har nå  behandlet saken, og konkluderte 18. februar i år med at kommunen er forpliktet til å avlyse konkurransen. Det har seg slik ifølge Kofa: «En oppdragsgiver har plikt til å avlyse en konkurranse dersom det er begått en feil som kan ha påvirket utfallet av konkurransen, eller deltakerinteressen, og som ikke kan rettes på annen måte enn ved avlysning av konkurransen. En teoretisk mulighet for at feilen har påvirket konkurransen, er ikke tilstrekkelig. Det kreves at det foreligger en reell faktisk mulighet for at feilen kan ha hatt betydning.»

Og videre: Klagenemnda mener at det er sannsynliggjort at kommunen har gjort feil som har ført til at Haandverkerne leverte sitt tilbud for sent.

Det er altså begått en feil som kan ha hatt betydning for konkurransen. Arbo Entreprenør mente dette var et spørsmål om erstatning, men det er ikke Kofa enig i. Og: Det er ikke avgjørende for saken, men Kofa påpeker at en sak i lagmannsretten har hatt samme rettslige utgangspunkt.

Kort sagt: Drammen kommune har brutt kravet til likebehandling ved gjennomføringen av konkurransen.

Og dermed har kommunen lyst ut konkurransen på nytt, og det skjedde den 22. februar.

Frist for å gi tilbud i den nye konkurransen er 16. mars.

Denne laderen fra Kverneland Energi kan flyttes med personbil. Ladeenheten som Vegvesenet er ute etter i denne konkurransen er større: En container på ti eller 20 fot.
Les også

Vegvesenet ble felt på regnefeil

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.