BYGG

Det beste plusshuset er kåret

Arkitektstudentene la stor vekt på materialbruk og energieffektivisering.

Arkitektstudenter Eirik Tollåli, Øyvind Anker Ljos og Isaak Bashevkin vant konkurransen om å designe det beste plusshuset. Her holder Eirik Tollåli og Øyvind Anker Ljos på å ferdigstille modellen kvelden før kåringen.
Arkitektstudenter Eirik Tollåli, Øyvind Anker Ljos og Isaak Bashevkin vant konkurransen om å designe det beste plusshuset. Her holder Eirik Tollåli og Øyvind Anker Ljos på å ferdigstille modellen kvelden før kåringen. Bilde: Mari Gisvold Garathun
13. juni 2013 - 18:28

POWERHOUSEALLIANSEN

  • Er en sammenslutning av bedriftene Snøhetta, Hydro, Skanska og Entra Eiendom samt miljøorganisasjonen Zero.
  • Målet er å utvikle og bygge plusshus. Plusshus er bygg som produserer mer energi enn det bruker.
  • I regnestykket tar Powerhouse med hele kjeden fra produksjon og transport av byggematerialer, byggefasen, driftsfasen og til slutt demontering av bygget når det har nådd slutten av sin levetid.
  • Powerhousealliansen har i dag to prosjekter. På Brattørkaia i Trondheim skal det føres opp et nytt kontorbygg og på Kjørbo i Bærum skal et kontorbygg fra 1980-tallet renoveres til plusshus.

STUDENTENES OPPGAVE

  • Powerhousealliansen har utfordret studentene til å delta i en konkurranse om å designe et plusshus på Akershusstranda ved festningen i Oslo.
  • I en uke har studentene jobbet i grupper med å lage løsninger for et tenkt representasjonslokale der den norske regjeringen kan vise frem Norge fra sin mest energieffektive side.
  • Konkurransen ble avgjort ved åpning av studentenes utstilling på DogA, torsdag 13. juni klokken 18:00.
  • Vinnerne er Isaak Bashevkin, Øyvind Anker Ljos og Erik Tollåli.

Torsdag ettermiddag kåret Snøhetta, Skanska og LPO arkitekter det beste plusshuset etter en forelesningsrunde om energiproduserende hus på arkitekt- og designhøyskolen i Oslo (AHO).

Oppgaven gikk ut på at studentene skulle designe et plusshus på Akershusstranda ved festningen i Oslo.

Huset er tenkt som et representasjonslokale der den norske regjeringen kan vise frem Norge fra sin mest energieffektive side.

Engasjement og kreativitet

– Vinneren viser forståelse for plusshusprinsippene. Gruppa har vektlagt bundet energi knyttet til materialer, og viser engasjement og kreativitet når det gjelder å finne løsninger for lavt energibehov i byggets livsløp. De har også lagt vekt på godt termisk inneklima om sommeren, sier Marit Thyholt, seniorrådgiver for energi og miljø i Skanska.

Bidragene har blitt vurdert anonymt.

Klokken 18 kunngjorde juryen at det er de tre femteårsstudentene Isaak Bashevkin, Øyvind Anker Ljos og Erik Tollåli som vant konkurransen og har designet det fineste og mest energieffektive bygget.

Les også: Moderne bygg skal levere strøm og overvåkes med sensorer

Et helhetlig design

Thyholt sier juryen har vurdert mange faktorer i bedømmelsen av studentene.

– Det handler om både plusshuskonseptet i tillegg til det arkitektoniske fagfeltet. Jeg har tatt for meg å vurdere gruppearbeidene etter konseptene for plussenergi, mens arkitektene har vurdert resten, sier hun.

Jette Cathrin Hopp fra Snøhetta er en av to arkitekter i juryen. Hun sier de to elementene har veid akkurat like mye.

– Vi har vært opptatt av at vinneren skal få til en så helhetlig tilnærming til temaet som mulig. Energieffektivitet genererer en helt annen arkitektur. Det er det som er spennende med denne type prosjekter. De gir en helt  annen formgivningsprosess, sier hun.

Hopp er imponert over resultatene studentene har levert.

– Studentene har kun hatt en uke å besvare oppgaven på. Tidsfristen kunne med fordel vært lenger. Men jeg synes de har jobbet bra i forhold til den tiden de har hatt til rådighet, sier hun.

Les også: – Passivhus er ikke alltid best for miljøet

Imponert over studentene

Det er Powerhousealliansen som tok initiativ til forelesningene om energieffektive bygg på arkitekthøyskolen.

– Vårt hovedmål er at flest mulig studenter skal få kunnskap om energieffektivitet i bygg. Vi er utrolig imponert over arbeidet de har gjort, sier Bastian Klunde, kommunikasjonsrådgiver i Zero.

Zero er sammen med Hydro, Skanska og Entra Eiendom del av alliansen.

– Det er utrolig imponerende at studentene har fått til såpass mye på så kort tid. Det må love godt for framtidens energieffektive arkitektur, sier Klunde.

Se studentenes presentasjon . (PDF)

Les også:

Bedre ventilasjon med avtrekksvarmepumpe

– Gamle ovner slipper ut fem-seks ganger mer svevestøv enn nye

Slik blir din gamle vedovn renere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.