BYGG

Designbyrå i San Francisco skal 3D-printe mer enn 50 hus i løpet av ett døgn

Blir et helt boligområde i Sør-Amerika.

Et designbyrå fra San Fransisco skal sette opp 50 slike 3D-printede hus på bare ett døgn.
Et designbyrå fra San Fransisco skal sette opp 50 slike 3D-printede hus på bare ett døgn. Illustrasjon: Motionland for New Story
John Edgren, Nyteknik.se
15. mai 2019 - 10:22

Et designbyrå i San Francisco skal bygge et helt boligkvartal av 3D-utskrevne hus – på bare ett døgn.

Men stedet er hemmelig inntil de flere enn 50 boligene står ferdige.

Et helt boligområde

Teknikken har virkelig levert på løftet om billige boliger. I dag kan du få et 3D-utskrevet hus for cirka 100.000 kroner. Ett eksempel er russiske Apis Core, som lager en liten villa på 38 kvadratmeter.

Det hele startet i 2004 ved University of South Carolina, da professor Behrokh Khoshnevis satte i gang med å skrive ut en vegg. Deretter har teknikken blitt raffinert. I dag benytter mange Contour Crafting-metoden, som er utviklet av bedriften med samme navn.

Robotarmen som bygger lagene av langsomt herdende betong, styres av en skinne som plasseres rundt det tiltenkte huset. På skriverhodet sitter et antall mursleiver som glatter ut materialet; noe som også bidrar til en økt styrke.

I Kina har Winsun Decoration Engineering Co videreutviklet teknikken. Deres 32 meter lange og ti meter brede maskin bruker en betong som inneholder glassfiber. Det innebærer at de raskt kan skrive ut store bygningsdeler. Allerede i 2014 lyktes kineserne med å skrive ut to hus på én dag.

Men nå har det San Francisco-baserte designbyrået Fuseproject bestemt seg for å vise hvor skapet skal stå. I løpet av ett døgn kommer de til å skrive ut et helt boligområde med flere enn 50 hjem.

Norske Espen Sivertsen er administrerende direktør i det California-baserte selskapet Ivaldi.
Les også

Espen vil snu oppned på forsyningskjeden til shipping-industrien

Oppføringen på 24 timer skal skje på en foreløpig hemmelig plass i Sør-Amerika, og stedet kommer til å avsløres først når husene står ferdige. Det rapporterer Popular Mechanics.

Samarbeid med New Story

Byggingen er et samarbeid med den ideelle organisasjonen New Story, og teknikkselskapet Icon står for 3D-teknikken.

De har utviklet en portabel skriver som er tilpasset for å kunne brukes i vanskelig tilgjengelige regioner med dårlig tilgang til vann, strøm og arbeidskraft.

En operatør fjernstyrer Hull Skateren, som har tre kameraer foran, ett på hver side og et ryggekamera. Fredrik Thoresen fra Jotun følger med fra siden av testbassenget i Horten.
Les også

Nå skal roboten vaske skip – etter noen «strafferunder»

Alle hjemmene får et utvendig kjøkken og et område for hønsehus og kjøkkenhage. Eierne kan spesifisere om de vil ha to eller tre soverom. Man kan formgi veggene så de kan fylle ulike funksjoner – og det kan lages et dusjrom som ikke har noen skarpe hjørner.

Det utvendige laget kan farges med ulike kulører for å unngå at området føles altfor klonet. Produsenten skal kunne tilby boligene for under 200 dollar i måneden.

Artikkelen er opprinnelig publisert på Nyteknik.se

Tirsdag 16. april stod togtrafikken på hele Østlandet grunnet signalfeil.
Les også

Dramatisk økning i antall innstilte tog

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.