IT

Denne trøya kartlegger din fysiske form

Mosjonister og astronauter bruker samme teknologi.

- Vi er best på presisjon, svarer Hexoskins grunnlegger og administrerende direktør Pierre-Alexandre Fournier, når vi spør hva som skal skille hans produkter fra kommende konkurrenter. Den biometriske trøya brukes av alt fra mosjonister til olympiske utøvere og astronauter.
- Vi er best på presisjon, svarer Hexoskins grunnlegger og administrerende direktør Pierre-Alexandre Fournier, når vi spør hva som skal skille hans produkter fra kommende konkurrenter. Den biometriske trøya brukes av alt fra mosjonister til olympiske utøvere og astronauter. Bilde: Svein-Erik Hole
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
28. juni 2014 - 03:07

NEW YORK: Wearables er et av de store buzz-ordene i gadget-markedet - nå skal teknologien bæres på kroppen.

Aktivitetsarmbånd finnes allerede i et utall varianter, og på tu.no har vi testet de fleste av markedslederne.

Nå flyttes sensorene enda litt tettere på de menneskelige organene - inn i klærne.

Biometrisk trøye

Siden 2006 har en gjeng i Montreal, Canada, utviklet et system de kaller Hexoskin. Første produkt ut er en biometrisk singlet.

– Flere varianter er på vei. Vi vil lage egne kolleksjoner for ishockey, sykling, basket, langrenn og flere andre idretter. Til høsten kommer en genser i ull. Målet er at vi skal kunne erstatte alt slags treningsundertøy, sier en av selskapets grunnleggere, Pierre-Alexandre Fournier, når vi treffer ham under CE Week i New York.

Han er ikke alene om å tenke i disse baner. Konkurrenten Sensoria tilbyr for eksempel både sokker, t-skjorter og BH-er med innebygde sensorer.

Men Fournier hevder at hans eget selskap går mest vitenskapelig til verks, og er trygg på at det vil lønne seg i et gryende massemarked.

Les også: Kickstarter skal etablere seg i Skandinavia

Medisinsk bakgrunn

– Vi begynte med å produsere medisinsk utstyr, og orienterer oss nå mot treningstøy der den medisinske teknologien tas i bruk. Vi samarbeider med sykehus og universiteter som MIT, og vi har mer enn 2000 research-grupper som danner et community rundt produktet. På den måten får vi hele veien verdifull feedback som brukes til videreutvikling.

En annen av Hexoskins partnere er The Canadian Space Agency (CSA). De tester ut varianten «Astroskin», som skal sikre at helsepersonell på bakken i sanntid kan monitorere helsetilstand, søvnmønster og aktivitetsnivå til astronauter.

– Det som gjør denne teknologien veldig interessant for oss, er at den er trådløs, og at aktiviteten kan følges på lang avstand, sier CSAs medisinske leder Raffi Kuyumijian til space.com.

Foreløpig bruker de teknologien kun til trening.

– Planen er å få første produkt ut i rommet i 2016, sier Fournier.

Hva er riktig for deg? Treningsapp eller pulsklokke?

Sensorer i tekstilene

Hexoskin måler aktivitet på linje med de fleste treningsapper og pulsklokker: Distanse, tempo, kaloriforbruk og intensitet. En liten, trådløs aktivitetstracker legges i en sidelomme på trøya.

Puls måles uten belte, da tre hjertesensorer er integrert i tekstilene.

Sensorer rundt bryst og midje registererer blant annet lungekapasitet og søvnmønster.

Langsiktige endringer i pulsnivå måles også - ikke minst for å unngå overtrening. EKG- og andre helsedata kan lastes ned og sendes til legen før en konsultasjon.

Slik ser Android-appen til Hexoskin ut.
Langsiktige endringer i pulsnivå måles også - ikke minst for å unngå overtrening. EKG- og andre helsedata kan lastes ned og sendes til legen før en konsultasjon.Slik ser Android-appen til Hexoskin ut. Screenshot

Analysemulighetene er mange, og nettopp muligheten til å putte helsedataene inn i en kontekst, er noe av det grunnleggeren får mest positiv feedback på fra forskningsmiljøer. Blant fremtidige bruksområder er også hjemmeovervåkning av pleietrengende eldre tenkt som en mulighet.

Rådataene rapporteres i sanntid, via bluetooth-overføring til en iOS- eller Android-app.

– Treneren kan sitte hjemme og følge progresjonen mens du løper i parken, sier Fournier.

Et åpent API gjør at brukerne kan importere rådata til sitt foretrukne analyseprogram.

Les også: Slik velger du rett GPS-pulsklokke

Kostbart

Mange lignende produkter vil komme på markedet i nær framtid. Foreløpig er de kostbare:

Tre hjertesensorer registrerer pulsdata.
Mange lignende produkter vil komme på markedet i nær framtid. Foreløpig er de kostbare:Tre hjertesensorer registrerer pulsdata. Hexoskin

En startpakke fra Hexoskin med t-skjorte og aktivitetstracker koster 399 kanadiske dollar, eller rundt 2300 kroner.

En midlertidig utfordring er at produktene kun selges i nettbutikker, samtidig som t-skjortene må sitte skikkelig om målingene skal bli presise. Hexoskins t-skjorte selges i fem forskjellige størrelser, og du får altså ikke prøvd dem på forhånd.

Konkurrenten Sensoria tilbyr en enklere teknologi med færre analysemuligheter, og hos dem koster en pakke med fire par sokker og en elektronisk aktivitetstracker 199 USD, eller snaue 1200 kroner. En t-skjorte koster der 79 dollar - ca 470 kroner.

Både Sensoria og Hexoskins produkter kan vaskes i maskin.

Les også:

– Smartklokker blir «det neste store»  

Test: Slik er Samsungs nye smartklokker

Test av Whitings Activité: Her er aktivitetsmåleren som også er en lekker, sveitsisk klokke

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.