MOBIL

Denne mobilen fokuserer med laser

LG G3 har ekstremskjerm og laserfokus.

En laser på baksiden hjelper kameraet med å fokusere.
En laser på baksiden hjelper kameraet med å fokusere. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
28. mai 2014 - 00:20

Spesifikasjoner

Størrelse: 146,3 x 74,6 x 8,9 mm, 149  gram
Skjerm: 1440 x 2560 piksler, 5,5 tommer, 538 PPI, IPS
Operativsystem: Android 4.4
Nettverk: Edge, HSPA+, LTE-A, Wi-fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth: 4.0
Navigasjon:
 AGPS, GLONASS
Minne: 2/3 GB RAM, 16/32 GB lagringsminne
Minnekort: MicroSDXC
Systembrikke: Qualcomm Snapdragon 801
Prosessor: Krait 400, 4 x 2,5 GHz
Grafikkprosessor: Adreno 330
USB: 2.0, Micro-USB
Kamera: 13 MP, laserfokus, OIS, 2160p video
Batteri: 3000 mAh
Pris: Ca 5300-5800-kroner

LONDON: LG har ikke gitt opp håpet om å få spise kake med de store, og lanserte tirsdag kveld en ny toppmodell i håp om å få plass ved kakebordet.

Nyheten er LG G3, oppfølgeren til fjorårets LG G2, som vi oppsummerte som «et fyrverkeri av en smarttelefon». De håper nok å gjøre det bedre denne gangen, for til tross for strålende anmeldelser solgte de mindre enn de selv forventet de første fire månedene.

LES MER: Test av LG G2

LG krysser i alle fall av i de riktige boksene slik en toppmodell må, men de har også fått plass til noen riktig interessante nyhter. Det dreier seg om skjermen, kameraet, desigenen og brukergrensesnittet.

Og ikke minst dreier det seg om at LG har forsøkt å gjøre en avansert smarttelefon enklere å bruke.

Quad HD-skjerm

Vi sliter fortsatt med å se de helt store forskjellene i skarphet på skjermer med 720p- og 1080p-oppløsning. Så når LG nå tar steget opp til 1440 x 2560 piksler, eller quad HD, kan en sannelig spørre seg hva poenget er. Dette gir en punkttetthet på 538 piksler per tomme, eller omtrent 100 piksler per tomme mer enn konkurrentenes Android-toppmodeller. Eller 200 PPI mer enn på iPhone 5S.

Apple har med sine Retina-skjermer innprentet en idé om at alt over 300 PPI er bortkastet, siden øynene ikke kan skille individuelle bildepunkter fra hverandre uansett. LG er ikke enige, og mener selvsagt at en skjerm med slik oppløsning gir enda bedre skjermbilde. Det skal bli spennende å sammenligne med andre skjermer i alle fall.

Skjermen er for øvrig et 5,5 tommers IPS-panel, hvor pikslene er krymptet 44 prosent sammenlignet med en typisk 1080p-skjerm.

LES OGSÅ: En mini-telefon med 4,7 tommers skjerm

LG lanserte sin nye toppmodell G3 i London tirsdag.
LG lanserte sin nye toppmodell G3 i London tirsdag. Marius Valle
5,5 tommer høres kanskje mye ut, men som på forgjengeren har LG sørget for å utnytte plassen godt. 76,4 prosent av fremsiden er skjerm, og det er ikke mye ramme rundt å snakke om. Faktisk er G3 bare marginalt bredere enn Samsung Galaxy S5, som har 5,1 tommers skjerm.

Skjermen har 1440 x 2560 pikslers oppløsning. Om det har så mye for seg er for tidlig å si, men den ser i alle fall bra ut.
Skjermen har 1440 x 2560 pikslers oppløsning. Om det har så mye for seg er for tidlig å si, men den ser i alle fall bra ut. Marius Valle
En stor skjerm med høy oppløsning tar for øvrig på batteriet, så for å sikre seg at telefonen ikke går tom for strøm på et par øyeblikk har de fått på plass noen strømsparefunksjoner. Blant annet vil oppdateringsfrekvensen til skjermen reduseres når du ser på stillbilder.

LES OGSÅ: Er det den neste iPhone-skjermen?

Laseren sitter til venstre for kameraet. På baksiden sitter for øvrig telefonens taster.
Laseren sitter til venstre for kameraet. På baksiden sitter for øvrig telefonens taster. Marius Valle

Laserkamera

Den andre virkelig interessante nyheten er at kameraet bruker laser til å fokusere. På baksiden sitter det en laser som «skanner» objektene foran kameraet for å avgjøre avstanden. Det skal gi en fokushastighet på 0,276 sekunder.

Nå skal det sies at LG kverner millisekunder, for Samsung og HTC påstår også at autofokusen på deres nyeste toppmodeller jobber på 0,3 sekunder. Hvor bra det fungerer i praksis får vi se når vi får testet telefonen. Vi er mest spent på om det vil gjøre det mulig å fokusere i svak belysning.

Etter en kjapp titt kunne vi i alle fall konstatere at autofokusen jobber lynraskt.

Laserautofokus på en smarttelefon er antakelig det beste siden oppskjært brød om du spør LG.
Laserautofokus på en smarttelefon er antakelig det beste siden oppskjært brød om du spør LG. Marius Valle
Kameraet har også det LG kaller OIS+, som kort sagt er en billdestabilisator som benytter optisk stabilisering og programvarestabilisering for å gi best mulig resultat i svak belysning.

Kameraet har ellers 13 megapikslers oppløsning, som er en ganske vanlig oppløsning i dag.

LG har også sett til Nokia, og utstyrt telefonen med mikrofoner som kan ta opp klar lyd selv med høy lydstyrke. Greit om du skal filme på konsert.

LES OGSÅ: Apple ansetter Nokias kameraekspert

Selv om skjermen er 5,5 tommer, er ikke telefonen spesielt stor sammenlignet med Sony Xperia Z2.
Selv om skjermen er 5,5 tommer, er ikke telefonen spesielt stor sammenlignet med Sony Xperia Z2. Marius Valle

Design

Vi skal innrømme at vi gikk fra pressekonferansen med et inntrykk av at telefonen hadde metalldeksel på baksiden. De kaller det nemlig «metal skin», som ikke betyr det det høres ut som. For uansett hvor mye bakdekselet ser ut til å være laget i børstet metall, er det bare snakk om en plastetterligning.

Nå er ikke vi prinsipielt motstandere av plastikk, som jo er et fantastisk materiale. Men det gir ikke samme inntrykket som aluminium. LG mener likevel dette er riktig valg, siden det holder vekten nede og gjør at telefonen ikke glir lett ut av hånda.

Baksiden er for øvrig buet, noe som skal gjøre at telefonen ligger godt i hånda og er enkel å bruke selv om den er stor.

Det er mulig å justere høyden på tastaturet for at det skal passe tomlene dine bedre.
Det er mulig å justere høyden på tastaturet for at det skal passe tomlene dine bedre. Marius Valle

Funksjonsrik

LG har gjort sine markedsundersøkelser, og det viser seg at fokusgruppene deres forteller dem at folk vil ha enklere smarttelefoner, men også avansert teknologi.

Poenget er altså at denne telefonen ikke bare skal fremstå som minimalistisk i designen, men også skal være enklere i bruk. De hevder sågar at livet ditt skal bli enklere med en G3. Ingen beskjeden påstand.

For å gjøre telefonen enklere har LG lagt til flere funksjoner.

«Smart Notice» er en funksjon som overvåker hva du driver med. Om du sitter i et møte og besvarer et anrop med en SMS om at du ringer tilbake senere, vil telefonen automatisk minne deg på dette senere.

Om du har lastet ned filer eller sluttet å bruke en app, kan Smart Notice minne deg på at du har lastet ned noe, eller foreslå at du kan slette den appen.

I tillegg kan den foreslå at du bør ta med en paraply dersom det skal regne i løpet av dagen.

LES OGSÅ: Denne gangen lot vi oss imponere av Huaweis flaggskip

Menyene har fått flatere design.
Menyene har fått flatere design. Marius Valle

Gjør tastaturet større

«Smart Keyboard» er et nytt skjermtastatur. Her kan du blant annet velge ordforslag uten å flytte tommelen fra selve tastaturet. I stedet kan du bare sveipe opp mot forslaget for å sette inn dette. Du kan også holde nede mellomromtasten for å redigere teksten. Du skal altså slippe å flytte tommelen opp og trykke på det ordet du skrev feil.

Det er dessuten mulig å endre høyden på tastaturet slik at det passer dine tomler bedre. Det hele skal gjøre at du skriver over 73 prosent færre feil.

«Smart Security» er et sett med sikkerhetsfunksjoner. Den ene er Knock Code, som allerede finnes på eldre LG-telefoner. Kort fortalt lar denne funksjonen deg dunke en kode på skjermen for å låse opp telefonen.

Det er også mulig å låse ned bilder og filer. Disse krypteres, slik at det ikke skal være mulig å hente dem ut.

De har også lagt til en en funksjon kalt «Kill switch». Dette er en fjernslettingsløsning som også kan gjøre det umulig å reaktivere telefonen. Dermed blir den ubrukelig for tyven.

Hvor bra alt dette fungerer i praksis kan vi ikke si så mye om før vi har testet telefonen, men vårt inntrykk var at det var litt overveldende med funksjoner her. Det kan nok ha like mye med at vi skulle se gjennom alt de 20 minuttene vi trykket på telefonen.

Det vi liker er at ikoner og menyer har fått mye mer minimalistisk design. Eller «flat design» som designere kaller det. Samsung gjorde akkurat det samme med sin Galaxy S5, og tankene gikk absolutt til denne telefonen da vi kikket på G3.

Android-versjonen er (selvsagt) Android 4.4.

Fyldig spesifikasjonsliste

Ellers har den alle de tekniske finessene du forventer å finne på en moderne smarttelefon. GPS,NFC, Bluetooh, 4G og Wi-Fi, selvsagt, og et kraftig batteri med 3000 mAh kapasitet. Trådløs lading er også støttet.

Kraftig prosessor er også en selvfølge. Som hos konkurrentene er det Qualcomm Snapdragon 801 som driver det hele. Arbeidsminnet er 2 GB, og lagringsminnet 16 GB. Den kommer også i en 32 GB-versjon, og denne har 3 GB arbeidsminne. Minnekortstøtte har de begge.

Kommer i sommer

LG forteller oss at G3 har en veilendende pris på omtrent 5300 kroner for 16 GB-versjonen, og 5800 kroner for 32 GB-versjonen. Nøyaktig når den kommer i salg her i landet er ikke kjent, men den skal komme i salg i Europa i juni. I Korea går den ut i butikkene allerede til uken.

Vi kommer tilbake med en nærmere titt på LG G3.

LES OGSÅ:

Nye Surface kommer til Norge i september

Slik er den første Windows Phone 8.1-mobilen  

25 tips og triks til Sony Xperia Z2

5 apper du kan glemme på iPhone

Lanserer miniutgave av HTC One (M8)  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.