RADIOAKTIV MEDISIN

Denne medisinen er radioaktiv. Det krever en helt spesiell produksjonslinje 

Radiumbasert medisin kan tilby livsforlengelse og mindre smerter, men å fremstille den er ikke enkelt.

Under blydekket: Den ferdige medisinen kan produseres i et tempo på 400 glass i timen når produksjonen går.
Under blydekket: Den ferdige medisinen kan produseres i et tempo på 400 glass i timen når produksjonen går. (Bilde: Tom Riis)

Radiumbasert medisin kan tilby livsforlengelse og mindre smerter, men å fremstille den er ikke enkelt.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Ved IFE på Kjeller produserer Bayer (som kjøpte norske Algeta for tre år siden) sin nye kreftmedisin Xofigo. Det spesielle produksjonsstedet har sin bakgrunn i at dette er en radioaktiv medisin. 

Den brukes til livsforlengende og lindrende behandling hos menn med fremskreden prostatakreft.

– Denne krefttypen har en tendens til å spre seg til skjelettet og det er vanskelig å nå frem til metastasene med behandlingen. Det dannes kreftsvulster i beinvev og når slike setter seg i ryggraden kan de presse på nervebanene. Det kan være veldig smertefullt og lamme pasienten, sier sjef for kommersiell produksjon i Bayer AS, Thomas Birger Edén-Jensen.

Den norskutviklede medisinen er basert på den radioaktive isotopen radium-223 i form av RaCl2 - radiumdiklorid. Det oppfattes av kroppen som kalsium, som er det materialet som danner nytt beinvev.

Voksene menn danner normalt ikke nytt skjelettvev, utenom når de rammes av kreft på denne måten. Når medisinen injiseres vil den bli ført til de voksende metastasene, men i stedet for å bidra til at de vokser vil den sende ut radioaktiv stråling og bryte ned metastasene.

Strålingen virker på svært kort hold, men når medisinen integrerer seg i beinsvulsten virker den godt. Den positive effekten av Xofigo er at den forlenger livet til pasientene med 3,6 måneder etter en behandlingstid som strekker seg over 5 måneder. Xofigo gir god sykdomskontroll på den delen av sykdommen som sitter i skjelettet, og utsetter dermed alvorlige symptomer fra skjelettmetastasene, som f.eks. smerter og brudd. Dette gir en bedre livskvalitet for pasientene.

På Kjeller

IFE har helt spesielt utstyr og kompetanse for å håndtere radioaktive materialer, derfor er produksjonen lagt dit.

Men Algeta/Bayer har selv måttet utvikle produksjonslinjen.

– Vi innså at vi trengte helt spesiell kompetanse når vi skulle utvikle produksjonslinjen for å fremstille Xofigo. Da vi var Algeta innledet vi et samarbeid med Skiensbedriften Cody som utviklet den første pakkelinjer for medisinen. Men vi har underveis endret produksjonsprosessen og da ble det nødvendig å bygge en ny linje, samt oppgradere den eksisterende linjen. Bayer har strenge regler for anbud og innkjøp, så med den nye linjen måtte Cody finne seg i å delta i en internasjonal innkjøpsforespørsel. Vi er fornøyd med at de vant frem for det er viktig for oss at vi kan ha en erfaren partner i nærheten, sier Edén-Jensen.

Kompleks: Inspeksjons og pakkemaskinen til Bayer er en av de mest komplekse prosjektene Cody har gjennomført, sier assisterende daglig leder i Cody AS, Magnus Skoglund Larsen
Kompleks: Inspeksjons og pakkemaskinen til Bayer er en av de mest komplekse prosjektene Cody har gjennomført, sier assisterende daglig leder i Cody AS, Magnus Skoglund Larsen Foto: Tom Riis

Medisinen de produseres er av den kostbare sorten. Det ligger lang utvikling bak og den er svært dyr å fremstille. En brukerdose koster over 50 000 kroner og den må brukes i løpet av 28 dager etter at den er produsert.

Dette er ikke noe man får kjøpt på apoteket.

Radioaktiviteten gjør at den må transporteres kapslet i bly fra Kjeller til sykehuset. En pasient kan få opptil seks doser i løpet av et halvt år.

– Den medisinen Bayer har utviklet i Norge er ikke hyllevare. Den er helt unik i verden og det stiller krav til oss når vi skulle lage deler av produksjonslinjen også, sier assisterende daglig leder i Cody AS, Magnus Skoglund Larsen.

Selskapet ble etablert i 1999 og har spesialisert seg på å bygge automatiserte produksjonslinjer. De har mange store kunder som ABB, FMC og Kongsberg Maritime, men den farmasøytiske bransjen representerer en ny utfordring.

Blydekket produksjonsutstyr

Pakker: En av funksjonene til maskinen er å emballere den radioaktive medisinen i krukker av bly for å beskytte mot strålingen
Pakker: En av funksjonene til maskinen er å emballere den radioaktive medisinen i krukker av bly for å beskytte mot strålingen Foto: Tom Riis

– Maskinen vi har bygget sørger for å få brukerdosene automatisk gjennom inspeksjon og pakking. På grunn av strålingsfaren må det gjøres automatisert. Dette er ikke produksjon som går kontinuerlig, så når det skal kjøres en batch må maskinen ha høy kapasitet. Typisk produseres det medisin to ganger hver uke, og da i et antall på mellom 1500 og 2000 brukerdoser. Derfor har det vært svært viktig å gjøre prosessen så fleksibel som mulig, sier Skoglund Larsen.

Det er begrenset plass i produksjonslokalene på Kjeller, så et av kriteriene har vært at utstyret ikke bare skulle være fleksibelt, men også så lite som mulig. I tillegg måtte maskinen kapsles inn i en centimeter med blykappe for at ikke strålingen skulle slippe ut. Men bare bly ville hindre innsynet i prosessen. 

Derfor er kappen utstyrt med vinduer av 17 mm blyglass for å stoppe strålingen.

– Maskinen har en kapasitet på 400 glass i timen. De blir satt ned i en blypotte og forseglet med et blylokk før de kan sendes ut, sier Skoglund Larsen.

Vil eksportere maskiner

Det at de har kunnet levere maskiner til farmasi har gitt Cody god innsikt i de strenge kravene som stilles til slikt utstyr, som for det meste er basert på amerikanske standarder.

Maskinen er den mest komplekse de noen gang har levert og Skienselskapet har ansatt nye folk.

Nå skal de rette seg mer inn mot den farmasøytiske industrien som de har jobbet med siden 2005.

– Det er faktisk en del farmasøytiske produksjonsbedrifter her i landet, men vi ser også på eksportmarkedet i Europa. I motsetning til annen produksjonsindustri behersker vi nå de strenge kravene, og det har vi tenkt å utnytte. Det er ikke mange som kan dette i Europa slik som vi kan det. For her er det ikke bare å bygge i vei. Selv om det er vi som foreslår de teknologiske løsningene blir de gjennomgått med kundene helt ned til de små detaljene før de blir godkjent, sier han.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå