MOBIL

Denne gjør alle lyspærer smarte

Nytt Kickstarter-prosjekt.

Emberlight er en sokkel som gjør alle lyspærer som kan dimmes smarte.
Emberlight er en sokkel som gjør alle lyspærer som kan dimmes smarte. Bilde: Emberlight
Marius ValleMarius ValleJournalist
16. aug. 2014 - 09:37

Smarte lyspærer har vist seg å være en populær idé. Du skrur disse i eksisterende lamper, og styrer dem via en app på mobilen din.

Det finnes flere løsninger, blant annet Lumen TL800 og Philips Hue, som vi har testet. Disse kommuniserer trådløst, enten via en hub eller direkte med mobilen din. Du kan også velge hvilken farge de skal lyse i og slikt.

Det er jo flott det, men det koster. Den aller enkleste Philips Hue-pæra koster 250 kroner, men det krever at du har kjøpt startpakken med lyspærer og kommunikasjonshub til 1500 kroner. Lumen TL800 er ikke billigere, rundt 660 kroner fra Amazon.com ferdig levert.

Og når pæra ryker må du kaste hele stasen. Det virker kanskje ikke som en spesielt kostnadseffektiv løsning.

Les også: Denne lader mobilen uten en tråd

Smart sokkel

Da kan det se ut til at Kickstarter-prosjektet Emberlight er en bedre investering på lang sikt. For rett over 1500 kroner ferdig levert med moms kan du bestille en pakke med fire smarte lys.

Det vil si - Emberlight er egentlig ikke en smart lyspære, men en smart lyspæresokkel du skrur i eksisterende sokler. Da kan du sette en hvilken som helst lyspære i denne. Det eneste kravet er at pæren må være mulig å dimme. Utover det kan du velge sparepære, LED-pære, halogenpære eller gamle glødepærer for den saks skyld.

Du får riktignok ikke mulighet til å justere fargenyanser, men du kan styre lyset rett fra mobilen. Sokkelen kobles til et eksisterende Wi-Fi-nettverk, og en app på mobilen din brukes til å styre lyset.

Det er to typer sokler, hvor en er en «master», mens den andre er en «slave». Førstnevnte kobler seg til Wi-Fi-nettverket ditt, mens de andre kommuniserer med denne via Bluetooth. Når man kjøper nye sokler, vil det imidlertid alltid være en «master»-sokkel inkludert.

Les også:  Kickstarter skal etablere seg i Skandinavia

Lyspærene kan styres av iPhone 4 eller nyere, og Android-telefoner med støtte for Bluetooth LE.
Lyspærene kan styres av iPhone 4 eller nyere, og Android-telefoner med støtte for Bluetooth LE.

Varsler om du glemmer lyset

Foruten å skru lyset av og på, og dimme, kan du bruke appen til å skru flere lys av og på samtidig, du kan lagre forhåndsinnstillinger og via appen se hvilke lys som er av og på. Dersom du har glemt å skru av lyset, kan appen si fra om dette, slik at du kan skru av lyset så lenge du er koblet til internett.

Det er også mulig å sette Emberlight til å skru lyset av og på automatisk. Dette avgjøres av om telefonen din er inne Bluetooth-rekkevidde. Som med andre løsninger er det også mulig å lage en «soloppgang» på morgenen.

Sokkelen kommer i E27- og E26-størrelser, og fungerer med pærer opp til 50 watt. De kan brukes utendørs, men ikke i våte omgivelser.

Les også: Nå kan du plugge iPhonen rett i stikkontakten

Smør deg om du vil ha den

Som med de fleste Kickstarter-prosjekter er det alltid et spørsmål om når du faktisk kan forvente å få produktet levert hjem i postkassa. Emberlight anslår at produktene skal være klare for levering i februar neste år.

Du må altså smøre deg godt inn med tålmodighet om du velger å støtte kampanjen. Den er imidlertid mer enn fullfinansiert. Målet var 50.000 dollar, og til nå har de samlet over 166.000 dollar, med 20 dager igjen av finansieringsperioden.

Du får for øvrig pakker med fra en til sokler. Les mer på Kickstarter.com.

Les også:

Slik blir USB-kabelen som lar deg plugge den inn begge veier

Denne trøya kartlegger din fysiske form  

Dette er verdens raskeste eksterne mobillader  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.