SAMFERDSEL

Denne eldgamle tunnelmetoden skal hindre katastrofe på Follobanen

 

18. mai 2014 - 03:20

Under en briefing i Bjørvika forrige uke sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen at “endelig beslutning om gjennomføring” av Follobanen er tatt, og viste til at et samlet Storting sto bak Intercity-satsingen.

Riktignok har Jernbaneverket “tjuvstartet” med noen av de forberedende arbeidene inn mot Ekebergåsen, men nå blir det altså full gass fremover. Målet er å bli ferdig i 2021.

En av de største utfordringene i planleggingsarbeidet hittil har vært hvordan man skal komme seg gjennom de første delene av Ekebergåsen ut av Oslo.

En ekstrem tetthet av samfunnsviktig infrastruktur preger fjellet på sørsiden av Oslo.

Ekstrem tetthet

På størsteparten av den 20 kilometer lange tunnelen vil Jernbaneverket bruke fire gigantiske tunnelboremaskiner. Enkelte steder vil det også bli noe sprenging.

Interessentene i Ekebergåsen har imidlertid vært svært bekymret for at maskinene eller sprengingen kunne ødelegge eller slå hull på deres infrastruktur.

I tillegg til veisystemene til Statens vegvesen har et knippe oljeselskaper et stort reservelager for olje inne i Ekebergåsen. Samtidig skjærer Oslos viktigste avløpstunnel gjennom fjellet under åsen.

Les også: Bjørvika synker

Illustrasjonen viser at det er mye å ta hensyn til når det skal bygges ny jernbanetunnel til Follobanen gjennom Ekebergåsen.
Illustrasjonen viser at det er mye å ta hensyn til når det skal bygges ny jernbanetunnel til Follobanen gjennom Ekebergåsen.

– Enorme konsekvenser

Den såkalte Midgardsormen går fra Gamlebyen til renseanlegget på Bækkelaget og har et tverrsnitt på 37 m2 . Her ligger også Alnaelva i et rør i bakken.

– Konsekvensene kunne vært helt enorme. Både med oljeselskapene og vegvesenet har vi hatt mange tette og vanskelige samtaler som nå har endt med hvordan vi skal gjøre dette her. Nå senker skuldrene seg. Nå ser de at dette går bra, sier prosjektdirektør Erik Smith.

Grunnen til at bekymringene nå er borte, er at Jernbaneverket henter frem en eldgammel metode for å drive denne ekstremt sensitive kilometeren av den 20 kilometer lange Follotunnelen.

Les også: Dette er Norges ti største samferdselsprosjekter

Fra før dynamitten

“Drill and split”, som det heter på godt norsk, skal sørge for at vital infrastruktur lever trygt videre når Follobanen skal bygges.

– Det er faktisk den måten man drev tunnel på i riktig gamle dager. Det tar litt lenger tid, men er mer skånsomt for omgivelsene. Hvis du sprenger, får du rystelser som påvirker konstruksjonene i nærheten, sier prosjektdirektør Smith.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den mekaniske brytingen gjøres ved at man borer hull tett i tett.

– Så setter du inn et spesielt redskap som utvider seg, og drar fjellet fra hverandre mekanisk, forteller Smith.

Han viser til at mange gamle tunneler i Norge er bygget på denne måten. Men da dynamitten kom, var sprenging en langt mer tidseffektiv metode.

Les også: Et synkende Bjørvika kan stoppe Oslos nye superstasjon

Det er mye som skal legges over og under når ny jernbane ut av Oslo skal bygges i tunnel.
Det er mye som skal legges over og under når ny jernbane ut av Oslo skal bygges i tunnel.

Inspirert av Japan

Jernbaneverket har hentet inspirasjon fra storbyer i Japan der de har slitt med de samme problemene med en "overbefolket" undergrunn. Også der har man brukt mekanisk bryting for å unngå skader på annen infrastruktur.

Prosjektleder Erik Smith forteller at man har lagt inn en ekstra slakk i programmet, for å sikre seg at den mekaniske brytningen ikke forsinker hele prosjektet.

Metoden vil også bli brukt når man skal legge om Alnaelva, som ligger i veien for prosjektet der den er i dag. Elva vil bli ført i et rør enda lenger inn i fjellet enn i dag.

– Når man legger om en elv, må man ha fall på den. Og uansett hvordan vi gjorde dette, fikk vi en veldig nærføring med konstruksjonene til vegvesenet. Vi vil bruke denne metoden også når vi skal lage denne tunnelen, konstaterer Smith.

Les også:

Gigantisk boremaskin skal drive 7,8 kilometer lang tunnel

Her har de brukt over 20 år på 9 kilometer tunnel

TUTV:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.