BYGG

Denne brua kan du styre fargene på

Med din egen mobiltelefon.

INTERAKTIV: Gamlebroa i Kongsberg er nå utstylt med forskjellige lysfarger som publikum kan styre.
INTERAKTIV: Gamlebroa i Kongsberg er nå utstylt med forskjellige lysfarger som publikum kan styre. Bilde: Jan Dyre Bjerknes
9. jan. 2014 - 15:47

I Kongsberg brummer Numedalslågen som en illsint bjørn dag og natt. Bruene som forbinder begge sidene av byen har historisk sus, men nå har en av dem fullstendig skiftet karakter.

Bakgrunnen er en lysende idé som primus motor Jan Dyre Bjerknes fikk i 2012.

Bjerknes jobber som senior prosjektingeniør i Kongsberg Defence Systems, og har alltid hatt interesse av at andre skal bli like fascinert av realfag som han er.

Les også: Først ti år etter eksamen rykker oljeingeniørene fra resten

Vil ha flere ingeniører

Derfor etablerte Kongsberg Gruppen et samarbeid med ungdomskontoret i Kongsberg, som er en del av kulturtjenesten i kommunen.

Målet var å gi elevene litt praktisk erfaring på et teknisk prosjekt. Midlet var et unikt lysprosjekt.

Les også: Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører

Jan Dyre Bjerknes har laget en lysbro med internett. Foto: Eirik Helland Urke
MANNEN BAK: Jan Dyre Bjerknes var primus motor for prosjektet. Eirik Helland Urke

Teknisk opplæring

Med 200 000 kroner i budsjett og med en 20 prosents stilling på ungdomskontoret skred Bjerknes til verket sammen med to av pedagogene fra kontoret.

Sammen ble de enige om å lyssette Gamlebroa i Kongsberg med elevenes hjelp, noe som innebar å reise rundt på ni skoler i kommunen.

Under besøkene lærte elevene å lodde et lite kretskort med lysdioder og å beskytte kretskortet for vær og vind ved hjelp plastrør og et lokk laget på en vakuumtrekkemaskin.

Elevene lagde kretskort med forskjellige lysfarger.

Les også: Bygget gangbro for 228 kroner

Flere fargerBIDRO: Hanne og Zeyna fra Kongsberg International School lodder en av strømkablene som gir strøm til lampene på brua. De var to av over 300 elever som var med på prosjektet. Jan Dyre Bjerknes

Flere farger

Resultatet, omtrent to år etter oppstarten, er en «interaktiv» bru spekket med 2800 lysdioder som over 300 elever har loddet sammen.

Men det er ikke bare en bru spekket av lys. For hvis du er i nærheten av den, kan du koble deg på et trådløst nettverk og få tilgang til et brukergrensesnitt som tillater deg å endre farge på lysdiodene.

Valgene du får er rødt, blått, grønt, rosa og gult.

– Ungdommene gjorde en strålende jobb med denne brua. Vi har mange bruer i Kongsberg, men denne blir nå bare kalt Lysbroa.  Den har blitt en stor del av byen vår. Da vi jobbet med kreftsaken, lagde folk den rosa, forteller Kari-Ann Hellingsrud på ungdomskontoret i Kongsberg.

Les også: Varmluft holder den svenske premiebrua snøfri

Fornøyd

Bjerknes i Kongsberg Gruppen, som altså fikk ideen, tror han har lykkes med å få flere interessert i teknologifag.

– Noen syns det var gøy, andre ikke. Men alle vil være i stand til å ta et litt bedre valg når de skal velge veien videre på videregående skole, sier han.

– Jeg er nokså sikker på at vi har vervet noen til ingeniøryrket. I en av tiendeklassene var det mange som hadde tekniske fag som førstevalg etter dette prosjektet. Jeg tror det er veldig viktig at vi i næringslivet kommer inn og viser at teknologi kan brukes til noe gøy, sier han.

Les også:

«Oljeteknologi» skal gi forankring til nye megabruer  

– Håper at unge ingeniører ikke blir utdannet innen olje og gass

Derfor er det så få ingeniører i topp-politikken

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.