BYGG

Den norske skipsdesignerens glassfiberhytter skal lokke turister ut i norsk natur

29. mai 2018 - 19:00

Torstein Aa er designeren bak de innovative og prisbelønte skipene Vision of the Fjords og Future of the Fjords. Aas nyeste prosjekt skal imidlertid ikke flyte på vann, men boltes i fast landskap ved hjelp av fire jernsøyler.

Hytte-prosjektet heter Birdbox er det første produktet til selskapet Livit, som foruten Aa består av Asbjørn Reksten Stigedal og Espen Løbø Solhaug.

Birdbox er kledd med ullfilt innvendig og har detaljer av eik. Seng er det også plass til. <i>Foto:  Livit</i>
Birdbox er kledd med ullfilt innvendig og har detaljer av eik. Seng er det også plass til. Foto:  Livit

Birdbox utformes i glassfiber, et materiale Aa også bruker i skipsproduksjon. Materialet skal være robust nok til å tåle alle værforhold. Store, sotete vinduer med dobbelt glass skal sørge for gode utsiktsmuligheter uten innsyn.

Tanken er nemlig at hyttene for eksempel kan plasseres på steder med ekstra tiltalende utsikt, men hvor forholdene ikke tillater at man setter opp en konvensjonell hytte.  

– Hyttene skal medføre så lite inngrep som mulig, sånn at man ikke skal kunne se at hytta har vært der dersom den fjernes. Det kan gjøre det mer aktuelt å få satt opp Birdbox på ekstremt fine, vernede plasser, sier Aa til TU.

Vakuuminjisering

Glassfiberskroget produseres ved hjelp av vakuuminjisering.

– Man legger en glassfiberduk på et bord, med en kjerne om ønskelig. Deretter dekker man dette og kobler på vakuum. Så kobler man på resin (harpiks) som fyller plata, forteller Aa.

Hytta kommer i to forskjellige størrelser, den ene med en grunnflate på 2,2 ganger 3 meter, den andre på 2,4 ganger 5,1 meter. Den største av hyttene har en enkel kjøkkenmodul. I denne skal det være mulig å legge inn en vask dersom det er vann i nærheten, forteller Aa.

Taket skal kunne dekkes av solceller. Dersom det er konvensjonelt strømnett i området, skal man også kunne legge inn dette, ifølge Aa.

Torstein Aa. <i>Foto:  Livit</i>
Torstein Aa. Foto:  Livit

– Flere interessenter

Selskapet har også designet et separat komposteringstoalett, samt løsninger for en utvendig dusj som utnytter regnvann eller elvevann i nærheten.

– Toalettet er separat slik at man kan tilpasse disse fasilitetene ut ifra kundens behov, forteller Aa.

Hyttene, som produseres i fabrikk før de fraktes ut der de skal stå, er nå klare for salg. Aa forteller at de har fått flere henvendelser av interesserte. Han vil ikke røpe prisen på hyttene, men sier at den vil variere ut ifra konfigurasjonen. Selskapet henvender seg spesielt mot bedriftsmarkedet.

– Dette er et high-end produkt, hvor hver minste detalj skal være gjennomtenkt. Det skal være en eksklusiv opplevelse, sier Aa.

Planen er å starte bygging i sommer, og ha en prototype klar tidlig i høst.

– Vi ser en stor vekst i turistnæringen som etterspør nye opplevelser med bærekraftige løsninger. Derfor utviklet vi Birdbox, sier Aa.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.