FORSVAR

Den amerikanske hæren investerer milliarder i Kongsberg-teknologi

Ny avtale verdt 4,1 milliarder.

En Stryker-testvogn med ubemannet tårn fra Kongsberg.
En Stryker-testvogn med ubemannet tårn fra Kongsberg. Bilde: PEO GCS
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
15. sep. 2018 - 09:29

Kongsberg Gruppen har inngått en ny rammekontrakt for fjernstyrte våpenstasjoner med den amerikanske hæren. 

Dette er den tredje femårsperioden Kongsberg går inn i med produksjon, leveranser og teknisk støtte til Crows, som er et felles anskaffelsesprogram for våpenstasjoner til den amerikanske hærens kjøretøyer.

– At vi igjen blir valgt, understreker vår konkurransekraft og høye standard innen våpenstasjoner, sier administrerende direktør Eirik Lie i Kongsberg Defence & Aerospace.

4,1 milliarder

Avtalen har en verdi opp mot 498 millioner dollar, drøyt 4,1 milliarder kroner. Det totale omfanget avhenger av fremtidige behov og budsjettallokeringer, heter det i en pressemelding fra Kongsberg.

I mars skrev tu.no at Kongsberg Gruppen var i ferd med å inngå tidenes største kontrakt i konsernets 200 år lange historie. Den gang kom bestillingen fra Qatar, og også da var fjernstyrte våpenstasjoner et sentralt element, i en kontrakt som har en total ramme på 15 milliarder kroner. 

Til Qatars kommende kjøretøyprogram skal Kongsberg levere sine fjernstyrte våpenstasjoner Protector RWS i tillegg til fjernstyrte tårn, såkalte Medium Caliber Turret (MCT). De skal også levere digitaliserings- og kommunikasjonsløsninger til 490 pansrede personellkjøretøy (PPK) fra franske Nexter de kommende åtte årene.

Quatar-avtalen involverer også 170 norske underleverandører.

Eksportsuksess

Protector er en av norsk forsvarsindustris største eksportsuksesser. Kongsberg har levert nærmere 20.000 fjernstyrte våpenstasjoner til 19 nasjoner siden 2001.

Et flertall av dem er solgt til det amerikanske forsvaret gjennom de ulike Crows-programmene siste ti år, og Kongsberg sier selv de har levert nær 15.000 våpenstasjoner til amerikanske kjøretøy,

Kongsberg Gruppen har 7000 medarbeidere i 25 land og hadde i fjor driftsinntekter på 14,5 milliarder kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.