COVID19

To ansatte i Kongsberg Gruppen smittet med koronavirus - 50 ansatte i karantene

Konsernet mener det er åpenbart at selskapet vil bli berørt både praktisk og økonomisk av Covid 19-utbruddet.

Kongsberg Gruppen er rammet av koronasmitte, og har satt mange ansatte i karantene.
Kongsberg Gruppen er rammet av koronasmitte, og har satt mange ansatte i karantene.
9. mars 2020 - 12:51 | Endret 11. mars 2020 - 16:12

To ansatte hos Kongsberg Gruppen i Norge er korona-smittet, opplyser kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen ASA.

Den ene jobber ved kontoret i Asker med rundt 300 ansatte fordelt på flere etasjer i et stort kontorbygg.

De rundt 40 ansatte i samme etasje og avdeling er sendt hjem og satt i karantene.

Den andre Kongsberg-ansatte med påvist koronavirus jobber på et mindre kontor på Kongsberg med 10 ansatte. Alle er sendt hjem og i 14 dagers karantene.

Begge kontorene ble stengt og grundig rengjøring og desinfeksjon satt i gang, opplyser Lie.

Kongsberg-konsernet har innført reiseforbud til enkelte områder og restriksjoner for reise til utsatte områder. For øvrig følger konsernet helsemyndighetenes råd.

Kongsberg-konsernet opplyser at det er helt åpenbart at selskapet vil bli berørt både praktisk og økonomisk av Covid 19-utbruddet.

– Det er for tidlig å si hva det helt konkret vil bety. Men vi er bekymret på sikt, både med forsinkelser av leveranser til Kongsberg og fra oss til kunder, sier Lie.

Kongsberg-konsernet er en av de største leverandørene av skipsutstyr. Konsernet har innført reiseforbud til de verst rammede områder og restriksjoner til andre.

Jobber stort sett som normalt

Kongsberg opplyser at de i hovedsak har lokal produksjon og lokalt ansatte.

– I Kina har vi lokal produksjon og kinesiske ansatte som står for installasjon og igangkjøring, sier Lie.

Han sier at de jobber som normalt de fleste steder, men har fokus på å ivareta de ansattes helse. 

– Vi har normal drift og setter i verk tiltak og alternative måter å løse eventuelle leveringsproblemer , sier Lie.

Kongsberg Automotive-sjef Linda Nyquist-Evenrud sier hun ser fram til å flytte selskapet hjem.
Les også

Kongsberg Automotive flytter hjem

DNV GL holder delvis stengt

Klassifikasjonsselskapet DNV GL fortsetter å holde en del av hovedkontoret på Høvik stengt ut denne uken, etter at en ansatt før helgen fikk påvist korona-smitte.

Den ansatte har ikke oppholdt seg i den avstengte kontordelen siden 28. februar, men selskapet holder det aktuelle kontorlandskapet stengt for rengjøring ut denne uken. 

– Vi ønsker å være helt sikre på at lokalene ikke representerer noen form for smittefare. Vi lar også tiden som går være til hjelp, sier pressetalsmann Per Wiggo Richardsen til Karriere360.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Richardsen ønsker ikke å uttale seg om smitteårsaken.

DNV GL har innført reiseråd som pålegger ansatte å gjøre en grundig vurdering av om hver reise er strengt tatt nødvendig, og vurdere om det er mulig å gjennomføre jobben eller formålet med reisen ved hjelp av andre metoder. Dette gjelder uansett hvor i verden de ansatte jobber.

– Vi har lyktes i å legge om til hyppigere bruk av virtuelle møteplasser, særlig Microsoft Teams, sier Richardsen.

Hjemmekontor trumfer reiserestriksjoner

Klassifikasjonsselskapet, som har ansatte i 100 land, har tidligere innført restriksjoner på tjenestereiser til en rekke land som følge av koronautbruddet.

Nå mener selskapet det er et viktigere tiltak at ansatte med symptomer på smitte holder seg hjemme fra jobb. 

En ansatt ved DNV GL og en ansatt i Elkem er bekreftet smittet av koronaviruset. Arkivbildet viser DNV GLs lokaler på Høvik i 2015. <i>Foto:  Marianne Løvland / NTB scanpix</i>
En ansatt ved DNV GL og en ansatt i Elkem er bekreftet smittet av koronaviruset. Arkivbildet viser DNV GLs lokaler på Høvik i 2015. Foto:  Marianne Løvland / NTB scanpix

– DNV GLs nåværende vurdering er at det er viktigere å sikre at ansatte ikke går på jobb med symptomer, enn å definere verden i forhold til reiseråd, særlig gitt den klare økningen i antallet tilfeller i Norge, som per capita nærmer seg nivået i fastlands-Kina, sier Richardsen.

DNV GL har 1100 ansatte i Kina, og her ble reiserådene innført i slutten av januar.

– Vi vurderer nå fortløpende å lette på restriksjonene på reise til Kina, og hever restriksjonene på reise til andre steder, sier Richardsen til Karriere360.

– Vi tok smittetrusselen på største alvor lenge før den ble et stort problem i Norge. Siden slutten av januar har vi hatt team som jobber for å tilrettelegge for best mulig beskyttelse for våre ansatte, opplyser Richardsen.

Elkems hovedkontor gjenåpnet

I forrige uke stengte industriselskapet Elkem hovedkontoret i Oslo etter at en ansatt ble bekreftet koronasmittet fredag. Den ansatte er satt i karantene, men er ved god helse.

I løpet av helgen ble ytterligere 12 Elkem-ansatte satt i karantene, etter å ha hatt kontakt med den smittede.

4 av disse er i øyeblikket testet og har fått bekreftet negativt resultat, opplyser kommunikasjonsdirektør i Elkem Fredrik Normann til Karriere360 mandag.

– Vi har hatt et profesjonelt selskap som har vært inne og vasket ned hovedkontoret i helgen, så nå er vi tilbake til normal drift. Det luktet godt av såpe da vi kom inn i morges, sier Normann. 

Elkem bruker ifølge Normann gode samhandlingssystemer, som Microsoft teams, som skal sørge for at de ansatte som fortsatt er i karantene kan jobbe som normalt. 

Elkem har flere kontorer og anlegg i Kina, men den ansatte som er smittet har ikke vært her, men på en privat reise i Europa, meldte Dagens Næringsliv fredag.

Saken er oppdatert.

Nasams-luftvern utenfor Evenes flystasjon i mars 2023.
Les også

Kjøper mer luftvern til Forsvaret for å erstatte Ukraina-donasjoner

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.