INDUSTRI

De som var med på å etablere Oslo som verdens videonavle, æres

Tandberg har vokst fra 1,5 ansatte i 1988 til en enorm industriklynge i dag, elleve år etter at selskapet ble solgt til Cisco.

Mye å være stolte over: Ralph Høibakk (t.v.), Bengt Thuresson og Jan Chr. Opsahl, ble tildelt NTVAs ærespris for etableringen av Tandberg.
Mye å være stolte over: Ralph Høibakk (t.v.), Bengt Thuresson og Jan Chr. Opsahl, ble tildelt NTVAs ærespris for etableringen av Tandberg. Foto: Odd Richard Valmot
16. sep. 2021 - 20:00

I 1988, midt under den mest hektiske oljeboomen, ble Tandberg reetablert som et videokonferanseselskap. Et knøttlite selskap med Jan Christian Opsahl og en halv sekretærstilling. De hadde fått en avtale med Televerkets Forskningsinstitutt om å bygge en videotelefon basert på deres verdensledende kompetanse innen videokompresjon. Det lykkes over all forventning og i 2010 ble selskapet solgt til Cisco for 19 milliarder kroner.

I dag fortsetter Cisco å utvikle teknologien på Lysaker, og antallet ingeniører har aldri vært større.

Samtidig har en lang rekke selskaper etablert seg i kjølvannet av Tandberg. I dag er den industrielle videoklyngen i Oslo-området større enn noen gang. Med alle ringvirkningen er det anslått at et sted mellom ti og tjue tusen arbeidsplasser er avhengig av virksomheten.

For sin innsats med å etablere og drive Tandberg til den ledende videokonferanseleverandøren i verden i 2010 er Jan Chr. Opsahl, Bengt Thuresson og Ralph Høibakk tildelt NTVAs – Norges Tekniske Vitenskapsakademis – ærespris for 2021.

Vi har snakket med de tre prisvinnerne om den fantastiske historien som førte fram til det vi i dag omtaler som Video Valley.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Hvis det tyske kraftmarkedet deles opp kan det gi lavere strømpris til forbrukerne i Sør-Norge.
Les også

Acer vil splitte Tyskland – kan gi billigere strøm i Sør-Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.