KRAFT

– De rødgrønne vakler i kabel-troen

Kritiserer NHO for å dekke over egen snuoperasjon, mener Frp.

KRITISK: Det var Jens Stoltenbergs egen regjering som som la grunnlaget for kabelvekkelsen NHO beskyldes for å være rammet av, minner Ketil Solvik-Olsen (Frp) om. Her ses han på talerstolen på Fremskrittspartiets landsmøte 2012.
KRITISK: Det var Jens Stoltenbergs egen regjering som som la grunnlaget for kabelvekkelsen NHO beskyldes for å være rammet av, minner Ketil Solvik-Olsen (Frp) om. Her ses han på talerstolen på Fremskrittspartiets landsmøte 2012. Bilde: NTB scanpix
Øyvind LieØyvind Lie
11. jan. 2013 - 15:36

Det var på NHOs årskonferanse onsdag at Stoltenberg kom med den dårlig skjulte kritikken av NHOs nye standpunkt for at Norge bør satse på krafteksport.

Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen er kritisk til utspillet.

- Det var de rødgrønne som la grunnlaget for den nye vekkelsen. Så slik sett er det fra Stoltenbergs egen regjering at svovelpredikantene kom, for å bruke den terminologien, sier Solvik-Olsen til Teknisk Ukeblad.

Kristin Skogen Lund: – Sparepotensialet er voldsomt

Endret kabelpolitikken

Han viser til at det var energiminister Åslaug Haga (Sp) som satte fart på ønsket om at Norge skulle være“Europas grønne batteri”.

- Min visjon er at Norge skal bli en betydelig eksportør av ren fornybar energi. Ved å utnytte potensialet som ligger i havmøller og i vannkraften kan Norge bli Europas batteri, sa for eksempel Haga i 2008, ifølge regjeringens egen nettside.Hennes etterfølger Terje Riis-Johansen fulgte opp, ved å si at hans visjon var “at Norge i 2030 forsyner Europa med strøm fra store havvindmølleparker utenfor Norskekysten."Og så sent som i 2011 sa daværende utenriksminister Johan Gahr Støre følgende:

"Visjonen om at Norge kan bli et grønt batteri for Europa ved at våre vannkraftmagasiner utgjør 50 prosent av Europas lagringskapasitet av fornybar kraft, er spennende og må følges opp."- Men nå har Stoltenberg fått med seg at dette kan bety økte strømpriser i Norge, og da glemmer de egne initiativ og kjefter på NHO. Det er litt historieløst, sier Olsen.

Les også: Forventer enda en Tysklands-kabel før 2030

Vakler i troen

Han mener utspillet er typisk for Stoltenberg.

- Det er typisk at han egentlig har satt noe i gang selv, men ser nyansene og at han tok for hardt i, og så begynner han å angripe noen andre som enda verre, slik at folk ikke ser at det var de rødgrønne som selv tok initiativet, sier Solvik-Olsen.

- Har Stoltenberg vaklet i troen på havvindmøller?

- Vi var ute fra dag én og sa at det var bra med utvikling av kabalprosjekter, men at det er en grense for hvor mange som bør bygges, det samme standpunktet som Stoltenberg nå kommuniserer. Men det er altså hans egen regjering som har gjort snuoperasjonen i løpet av disse fem årene. Og da er det egentlig ganske freidig å gå ut slik han gjør. Han håper tydeligvis at folk er historieløse, og at de ikke ser at dette egentlig er en kritikk mot den politikken hans egen regjering selv har hatt, sier Solvik-Olsen.

Les også: ABB skal levere verdens lengste vekselstrømkabel

Frafallen

Kristin Skogen Lund svarer slik på Stoltenbergs utspill om nyfrelste tilhengere av et frislipp i krafteksporten.

“NHO presenterer alltid nøkterne analyser og forslag, så også når det gjelder balansekraft og Europa. NHO har tatt til orde for utbygging og drift av mellomlandsforbindelser på samfunnsøkonomiske vilkår, der inntekter, risiko og kostnader for kabler og innenlandske forsterkninger belastes av de brukerne som får nytte av forbindelsene. Dette er ingen nyfrelst posisjon”, skriver Lund i en epost til Teknisk Ukeblad.

- For å fortsette med Stoltenbergs språkbruk fra karismatisk kristendom, kan man kanskje beskrive regjeringen som frafallen i sin tro på en storstilt utbygging av eksportkapasitet for kraft?

- NHO karakteriserer ikke andre, men formidler egne posisjoner, svarer Lund.

Les også:

Statnett øker strømprisene med Tysklandskabel

Det er ikke plass til flere strømkabler til utlandet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.