KRAFT

Det er ikke plass til flere strømkabler til utlandet

To er nok, og North Connect må vike, ifølge Statnett.

En kabel ekstra på 1400 MW kan føre til at grensen nås for den tilgjengelige effektkapasiteten i kraftsystemet, slik at utenlandskablene må drives med redusert kapasitet, ifølge Statnett. (Foto: Statnett)
En kabel ekstra på 1400 MW kan føre til at grensen nås for den tilgjengelige effektkapasiteten i kraftsystemet, slik at utenlandskablene må drives med redusert kapasitet, ifølge Statnett. (Foto: Statnett) Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind LieJournalist
5. des. 2012 - 10:01

I vår ba selskapet North Connect Statnett om tilknytning til det norske sentralnettet for sitt sjøkabelprosjekt til Skottland.

Kabelen på 1400 MW skulle eies av kraftprodusentene Lyse, Agder Energi, Eco, Vattenfall og Scottish & Southern Energy (SSE) gjennom North Connect, og stå klar i 2020.

Problemet er bare at Statnett sammen med den engelske systemoperatøren National Grid har sitt eget kabelprosjekt på 1400 MW til England, som også skal stå klart i 2020.

Les også: Beskylder Statnett for maktmisbruk

Store forsterkninger

I sitt svarbrev til North Connect, som Teknisk Ukeblad har sett, skriver Statnett at det kun er plass til to nye kabler på 1400 MW fra Sør-Norge, forutsatt at de planlagte oppgraderingene i nettet gjennomføres.

Hvis Statnett både bygger sin englandskabel og sin Kabelavtale med Tyskland er klar på 1400 MW, vil det dermed ikke være plass til North Connects kabel til Skottland.

Ifølge Statnett ville det nemlig krevd større forsterkninger i nettet enn Statnett har planlagt, spesielt hvis Samnanger og ikke Sima skulle velges som tilknytningspunkt for kabelen.

At det ikke er plass til mer enn to nye store kabelprosjekter til utlandet, har Statnett nevnt i flere sammenhenger tidligere. Men nå er altså den offisielle beskjeden til North Connect overlevert.

Les også: Konkurransetilsynet vil ha flere utenlandskabler

Begrenset kapasitet

Begrenset kapasitet hos Statnett trekkes også fram som en begrunnelse.

“Planene for nettinvesteringer innen 2020 er omfattende, og det er usikkert om det vil være mulig å øke investeringsplanene og gjennomføringskapasiteten ytterligere”, skriver Statnett.

Videre påpeker systemoperatøren at de selv og kraftprodusentene må tilpasse seg svært store endringer i driften av kraftsystemet i årene framover, på grunn av at det skal bygges mye småkraft og vindkraft og på grunn av de nye mellomlandsforbindelsene.

En kabel ekstra på 1400 MW kan føre til at grensen nås for den tilgjengelige effektkapasiteten i kraftsystemet, noe som vil gjøre at forbindelsene må drives med redusert kapasitet, skriver Statnett.

Les også: NorthConnect får tilknytning i Skottland

Myndighetene avgjør

Statnett påpeker imidlertid at nye analyser og ikke minst driftserfaringer kan åpne for flere kabler etter 2020.

Videre understreker systemoperatøren at det er konsesjonsmyndighetene som må avgjøre hvilke prosjekter som kan realiseres og om North Connect er et av dem.

Men det skal mye til før North Connect blir virkelighet. Den rødgrønne regjeringen vil nemlig få Borten Moe stopper private kabelutbyggere . Det har fått North Connect til å true med å gå til Eftas overvåkingsorgan Esa med saken, i en svært krass høringsuttalelse.

Selskapet mener nemlig at den foreslåtte lovendringen vil innebære brudd på EØS-avtalen, blant annet fordi det vil hindre fri flyt av kapital.

Les også:

Neppe plass til to englandskabler

Vil bygge verdens lengste sjøkabel

Dyr kabel til Storbritannia

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.