FORUM

Statnett øker strømprisene med Tysklandskabel

DEBATT: Det mener Industri Energi.

5. des. 2012 - 11:49
  • Skrevet av Geir Vollsæter, spesialrådgiver i Industri Energi.

Hvis Statnett lykkes med dette så vil kraftprisene for industri og husholdninger øke kraftig fra 2018 som studier og Energiutredningen viser. Nettleien vil allerede øke allerede fra 2014 når prosjektet drar på seg kapital utlegg.

Bakgrunn: Kabelavtale med Tyskland er klar



Industrien og andre sluttbrukere får økte utgifter mens kraftselskapene vil tjene mange milliarder mer per år. Og dette for prosjekter som ikke kan garantere for reduserte klimautslipp. Marginalprisingsprinsippet samt strammere kraftbalanse ved eksport vil drive prisene opp i Norge.



Dette er med andre ord et prosjekt som radikalt omfordeler kostnader og inntekter i samfunnet, med svært usosiale følger. I dette tilfellet vil de som fra før har liten betalingsevne, få svi enda mer som følge av Statnetts iver etter å eksportere norsk strøm.



1400 MW tilsvarer om lag 12 TWh i eksportkapasitet per år, like mye som fornybarmålene. Så langt har Statnett eksportert om lag 20 TWh som utgjør om lag 50 % av mulig eksportkapasitet. Det er dermed ikke fysisk behov for flere utlandskabler ettersom tilveksten av kraft i Norge blir 12.6 TWh med nye fornybare mens elektrifisering vil stikke av med det meste av denne nye produksjonen. Jeg legger også merke til at  utlandskabler er blitt omdøpt til mellomlandsforbindelser, sikkert med god hjelp fra mediebyråer, men dette er i realiteten krafteksportkabler.



Det er åpenbart tatt ett valg om at vi bør være råvareeksportør i fremtiden. Vi kan ikke se med dagens regelverk at kraftforedlende i industri i Norge med Tysklandskabel og andre lignende tiltak  kan fremforhandle nye kraftkontrakter som gjør deres produksjon lønnsom i Norge fra 2018 og fremover. Et lite håp ligger i dobbling av produktprisene, men den sitter nok langt inne all den tid andre storproduserende land ikke har som formål å drive kraftprisen opp for sin industri, heller ned slik at de står seg i global konkurranse.



Alle analyser viser svært høy prisøkning med flere kabler. For en kraftutveksling vi ikke trenger eller har behov for. Dette er derfor en svært trist dag for norsk industri og vanlige strømkunder.

Les også:

Det er ikke plass til flere strømkabler til utlandet

– IEA overdriver mulighetene for krafteksport  

Klimamål kan gi enorm krafteksport  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.