KARRIEREARBEIDSLIV

De mest urettferdige sjefene

NYTT: Slett ikke alle mener sjefen er rettferdig.
NYTT: Slett ikke alle mener sjefen er rettferdig. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
26. aug. 2008 - 08:25

I undersøkelsen "Norske yrkesaktives opplevelse av arbeidsmiljø og -helse" har forskere ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) undersøkt forholdet mellom ansatte og ledere i ulike næringer.

En av tre

Folk i ulike yrker er spurt om de opplever sin nærmeste sjef som rettferdig og upartisk.

For enkelte næringer er tallene nedslående.

Verst stilt er det blant ufaglærte. Vel 30 prosent av dem sier at sjefen deres meget sjelden eller aldri, nokså sjelden eller av og til behandler dem rettferdig.

En av tre synes altså sjefen er urettferdig.

Disse lederne er farlige

Ille på bussen

Designere, grafikere, kunstnere og tekstilarbeidere følger deretter. For denne kategorien er "urettferdighetsandelen" vel 28 prosent.

Renholdere, pleie og omsorgsarbeidere samt flygere, skipsbefal og sjåfører av buss og bane synes heller ikke de har spesielt rettferdige ledere.

Hva så med de typiske ingeniøryrkene? Dataingeniører finner vi omtrent midt på lista, mens elektroingeniører og sivilingeniører kommer enda bedre ut.

Tilfreds med å lede seg selv

Kjemi- og metallingeniører finner vi enda et hakk lengre opp på lista. Disse er 5. mest tilfreds med ledelsen blant alle yrkene i undersøkelsen.

I den andre enden av skalaen finner vi ikke overraskende toppsjefene, som bare har styret "over seg". Politikere, organisasjonsledere er også svært tilfredse.

Det samme gjelder advokater, jurister og dommere samt leger, tannleger, farmasøyter og veterinærer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.