ROBOTISERING AV BYGGEBRANSJEN

De har laget verdens første byggerobot - slik vil de revolusjonere bransjen videre

nLink fortsetter robotutviklingen.

Boreroboten til nLkin er verdens første byggerobot. Nå ser gutta bak den på muligheten for å bruke den til flere formål.
Boreroboten til nLkin er verdens første byggerobot. Nå ser gutta bak den på muligheten for å bruke den til flere formål. (Bilde: Haavard Halvorsen)

nLink fortsetter robotutviklingen.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

De har utviklet verdens første borerobot, og nylig fått EU-støtte til utvikling av en fasaderobot. 

Gutta bak nLink har som mål å revolusjonere byggebransjen, og er godt på vei. 

– Det går fort fremover, så det gjelder å henge med. Foreløpig er vi alene om det, men det er bare et tidsspørsmål før flere og flere vil utvikle roboter til byggebransjen, sier daglig leder i nLink, Håvard Halvorsen. 

40 millioner kroner

Til uken drar han og kollegene til Frankrike for å legge planer om hvordan de skal samarbeide med andre store internasjonale aktører, når de skal lage den nye roboten.   

– Målet er å lage roboter som tar over de farligste jobbene på byggeplassen og på den måten både øke effektiviteten og minke arbeidsrelaterte skader, sier Halvorsen.

Til utviklingen av den nye roboten har EU bevilget 40 millioner kroner. De får to år på seg, og ser for seg å ansette en rekke flere i løpet av dem tiden.   

– Det er veldig viktig for oss at nyutvikling av nye roboter ikke går på       bekostning av det vi allerede har gjort, sier han. 

Bare en forsmak

Foreløpig holder Halvorsen kortene tett til brystet, men etter møtet i Frankrike vil han ha mer å dele med Teknisk Ukeblad. 

– Det jeg kan si er at roboten skal montere fasadeelementer som vegger og vinduer. Et arbeid det i dag er stor risiko knyttet til for de som gjennomfører det, sier han. 

Boreroboten og fasaderoboten er bare en forsmak på hva som vil komme, om vi skal tro Halvorsen. 

– I teorien kan en robot gjøre nesten alt på en byggeplass. De fører til at ting går raskere og gir jevnere resultater så vi er helt sikre på at markedet for denne type produkter er stort, sier han. 

Videreutvikling 

Det er mange år siden roboter inntok industrien. Halvorsen tror utbredelsen av byggeroboter vil følge etter, og ser for seg å fortsette utviklingen etter fasaderoboten. 

– Nå som vi har både utviklet og videreutviklet plattformen til boreroboten er den største jobben gjort. Vi er helt sikre på at vi vil videreutvikle plattformen til å kunne fungere til en rekke ulike formål, med ulike verktøy, i fremtiden, sier han. 

Tanken bak boreroboten var å redusere arbeidsbelastningen med betongboring over skulderhøyde. I tillegg arbeider roboten mellom fem og ti ganger raskere enn manuell arbeidskraft.

– Vi er helt sikre på at vi kan lage en robot som bedrer HMS-en på langt flere områder enn dette i byggebransjen, og kommer til å se på alle de områdene som på generell basis sliter på helsen til arbeidere i kombinasjon med å være repeterbart, sier han. 

Gir nye muligheter

Halvorsen er ikke alene om å ha stor tro på robotisering av byggebransjen. 

– Utviklingen av boreroboten betyr ekstremt mye for byggebransjen. Og jeg tror den bare er starten på en helt ekstrem utvikling som vil går raskere enn noen av oss egentlig tror, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens landsforening (BNL). 

Det aller viktigste med utviklingen av byggeroboter er ifølge Sandnes HMS-perspektivet. 

– Roboter som dette overtar arbeidsoppgaver som vanligvis gir fagarbeideren vond nakke og rygg, samtidig som det selvfølgelig øker produktiviteten på byggeplassen. Med god og effektiv planlegging kan man ved hjelp av roboter få gjennomført arbeid på tider av døgnet det normalt ikke er aktivitet på byggeplassen, sier han. 

Krever godt samarbeid

Hvor stor utbredelse robotene faktisk vil få er Sandnes usikker på. 

– Men jeg tror bare det er fantasien som setter begrensninger for hva vi kan bruke roboter til. Jeg tror det vil komme ekstremt mange varianter av boreroboten, i tillegg vil det komme flere og flere droner som tar seg av overflatebehandling som vasking og maling av fasader, sier han.

Det viktigste premisset for å få til denne utviklingen, tror Sandnes er å skape et godt samarbeid mellom fagfolk i byggebransjen og de som jobber med IT og utvikling.

– Om man ser på skipsindustrien, som har kommer svært langt når det kommer til robotisering, ser vi at det ikke har blitt mindre behov for fagfolk, tvert imot. Man må slutte å tro at roboter overtar alle arbeidsoppgaver. Det de vil gjøre er å skape andre type arbeidsoppgaver enn det vi har i dag. De vil ikke gjøre det overflødig med fagfolk innen byggebransjen, sier han. 

Fordrer standardisering 

Heller ikke Sverre Tiltnes, styreleder i Bygg21 er bekymret for arbeidsplassene i bransjen etterhvert som robotene kommer. 

– Det er jo flott om vi får roboter som overtar de tyngste oppgavene med krevende arbeidsstillinger og mye slitasjeskader, sier han. 

I Bygg21 har Tiltnes i flere år jobbet med å se på hvordan byggebransjen kan effektiviseres. Han ser ikke bort fra at robotisering av bransjen kan være en del av løsningen. 

– Så lenge man snakker om repetitive arbeidsoppgaver og standardiserer i større grad enn i dag tror jeg dette kan være med på å heve næringen, sier han. 

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå