KARRIERE

Dårlige karakterer? Søk jobb i det offentlige

TALL: Å passe pensumlesingen er viktig for å få de gode jobbene i næringslivet.
TALL: Å passe pensumlesingen er viktig for å få de gode jobbene i næringslivet. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
15. feb. 2012 - 07:48

I offentlig sektor legger arbeidsgiverne mindre vekt på søkernes karakterer under studiene enn arbeidsgivere i andre deler av arbeidslivet.

Det viser NITOs behovsundersøkelse for 2012.

Null

Ingen av de spurte arbeidsgiverne i stat og kommune ga uttrykk for at de legger vekt på karakterer når de skal ansette ingeniører.

Heller ikke i privat sektor sier mange arbeidsgivere at karakterer er viktig, men andelen er høyere enn i offentlig sektor.

Den underliggende årsaken til dette ser ut til å være at antall søkere til ledige stillinger i privat sektor er høyere enn til stillinger i andre sektorer.

Les også: Skolelys gjør det ikke best

Hveten

– Privat sektor kan i mye større grad enn de offentlige velge mellom søkere til ingeniør- og teknologstillinger, ikke minst fordi bedriftene i privat sektor tilbyr bedre lønn enn de andre sektorene, sier Arve Christensen, kommunikasjonssjef i NITO.

Dermed må arbeidsgiverne se på karakterene for å skille klinten fra hveten.

– I valget mellom flere søkere er det naturlig at karakterer betyr en del, spesielt hvis bedriften skal ansette nyutdannete, sier kommunikasjonssjefen.

Les også: Disse skolene gir best karakterer

Mindre viktig

Likevel viser denne og andre undersøkelser at arbeidsgivere Karakterer betyr mindre og mindre vekt på karakterer. Andelen som mener karakterer er avgjørende er dog lav.

I 2012 svarte tre prosent av de spurte at karakterer var svært viktig når de skulle ansette ingeniører.

Men like fullt viser tallene en klar nedgang. I 2007 var nemlig andelen som la stor vekt på karakterer seks prosent, og i 2009 var andelen syv prosent.

Les også: – Nordmenn er for sedate og dekadente

Fag, fag, fag

Det som betyr aller mest, er ikke overraskende faglige kvalifikasjoner. I 2012 svarte 76 prosent at de legger stor vekt på erfaring og kompetanse.

Tallene viser at faglige kvalifikasjoner betyr mer enn før. I 2007 og 2008 sa henholdsvis 59 og 58 prosent at det faglige var svært viktig – altså en betydelig lavere andel enn i dag.

Mens arbeidsgiverne legger mer vekt på faglige kvalifikasjoner, legger de Dine egenskaper betyr mindre for å få jobb

Les også: Karakterer betyr mindre og mindre

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.