INDUSTRI

Costner saksøkes av eks-partnere

Tore Stensvold
3. jan. 2011 - 14:35

Costners separator

  • Sentrifugeseparator
  • Costners selskap har flere patenter knyttet til separatoren
  • Slik virker den: I sentrifugen blir det tunge vannet slynget ut mot siden og kan tappes ut, mens den lette oljen samles i midten og kan tappes av. OTS-sentrifugen skal tåle alle typer olje med ulik viskositet og heller ikke bli ødelagt av urenheter.
  • Kevin Costner ble opptatt av miljøvern og opprydding av oljesøl etter Exxon Valdez-ulykken i Alaska i 1989. For 17 år siden kom han over rettighetene til en separator i energidepartement i USA, kjøpte dem opp og brukte av sine mange skuespillermillioner til å lønne ingeniører for å utvikle systemet.


Separatoren på BP-feltet:

  • Separatorer ble plassert på skip.
  • Disse var utstyrt med den norske skimmeren TransRec150 fra Frank Mohn Flatøy, som hentet oljen opp fra vannet.
  • Oljen ble tatt hånd om i tanker, mens vannet fra separasjonen kunne slippes ut igjen, godt innenfor kravene til amerikanske myndigheter.


To medinvestorer i selskapet Ocean Therapy Solutions (OTS) solgte sine aksjer i selskapet 16. juni i fjor til Kevin Costner og hans partnere.

De to, skuespiller Stephen Baldwin og investor Spyridon Contogouris, visste ikke at BP to dager tidligere utstedte en kjøpsordre på 32 separatorer fra OTS.

Den kunnskapen satt Kevin Costner og de andre i OTS på.

Terapi-eier

Forhistorien til hvordan OTS har fått rettighetene til å selge separatoren og hvem som kontrollerte selskapet i de aktuelle perioder, er ikke helt klar.

Spyridon Contogouris skal være mannen bak selskapet Ocean Therapy Solutions. Han forsøkte like etter eksplosjonen på Deepwater Horizon 21. april å få eksklusive rettigheter til å selge Costners separator i området rundt Mexicogolfen.

Costner hadde da brukt millioner av dollar på å utvikle teknologien siden 90-tallet og skal ha vært innstilt på å selge seg ut for å begrense tapene.

Kevin Costner: – Dere må ikke innbille dere at ulykker ikke vil skje

Kald skulder

Etter ulykken i april, forsøkt Costner å få BP og andre til å kjøpe sentrifugene for å renske opp i utslippene rundt Macondo-brønnen. Interessen var til å begynne med svært laber.

Første etter at OTS kom på banen og der skuespilleren Baldwin i løpet av våren ble med på eiersiden, begynte det å røre seg rundt BPs interesse for separatorene.

Mens Costner og hans venner ville selge de 32 separatorene som allerede var produsert og lå på lager, ville OTS-gründeren og Baldwin leie ut til BP.

Les også: Irritert Costner

Bak ryggen?

Det kan se ut til at Costner var i direkte kontakt med BP og fikk tilsagn om kjøp og deretter delvis forhåndsbetaling av delsummer, uten at Contogouris og Baldwin ble orientert. Tvert om hevder de at Costner holdt informasjon skjult for dem.

Den 16. juni overtok Costner og hans allierte Patrick Smith Contogouris’ 28 prosent av aksjene i OTS og Baldwins 10 prosent.

Les også: Costners system unødvendig

Urent spill?

Nå hevder Contogouris og Baldwin at Costner og Smith og med hjelp fra WestPac og Radobank brukte OTS-midler til å kjøpe dem ut.

Det kommer på toppen av at de to har gått glipp av fortjeneste på salget av separatorene ettersom salget ble gjennomført før de solgte sine aksjer. BP overførte 18 millioner dollar den 16. juni – til en nyopprettet OTS-konto.

Contogouris og Baldwin hevder at kontoen ble opprettet i det skjulte og på feilaktig måte oppført som OTS-konto. Penger til å kjøpe ut Contogouris og Baldwin skal komme fra de 18 millioner dollar BP betalte som delbetaling.

Les også: Costner avhengig av norsk skimmer

Krever andel

Contogouris og Baldwin saksøker derfor Costner og hans allierte for den fortjeneste de gikk glipp av ved at de solgte seg ut før kontrakten med BP var offisielt kjent.

De to hevder at de først i midten av juli fikk offisielt bekreftet at BP hadde kjøpt separatorene, og det på et tidspunkt de eide aksjer i OTS. Salget skal ha gitt OTS en gevinst på 38 millioner dollar. Salgssummen er oppgitt til 52 millioner dollar.

Contogouris krever sin 28 prosents andel av overskuddet på salget av separatorene, det vil si ca. 10,4 millioner dollar. Baldwin hevder å ha krav på rundt 3,8 millioner dollar, minus de 500.000 dollar han fikk betalt for sine 10 prosent av aksjene.

Saken er levert inn til en føderal domstol i New Orleans.

Les mer her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.