HØYHUS I NORGE

Byggenæringen er klar for flere høyhus

– Det er den politiske viljen det skorter på.

Den norske byggebransjen har mer enn god nok kompetanse til å bygge høyere, ifølge RIF-ekspert Øystein Løset.
Den norske byggebransjen har mer enn god nok kompetanse til å bygge høyere, ifølge RIF-ekspert Øystein Løset. (Bilde: Fredrik Drevon)

– Det er den politiske viljen det skorter på.

HØYHUS

  • Høyhus betegnes i Norge som bytninger med 12 etasjer eller mer.
  • For at en bygning skal klassifiseres som et høyhus må over 50% av høyden utgjøres av "beboelige etasjer" som har en høyde på minimum 2 meter.
  • Et høyhus kan ha flere høyder, men den offisielle høyden beregnes fra bakken der hovedinngangen er og til den arkitektoniske toppen av bygget.
  • Andre land kan ha andre definisjoner av høyhus.

Tidligere denne uken skrev Teknisk Ukeblad at norske kommuner ser en tydelig trend i at stadig flere ønsker å bygge høyhus.

– Gledelig

Det er i dag en rekke høyhus i både planlegging- og byggefasen flere steder i landet. På Fornebu ønsker Aker å bygge det som kan bli Norges høyeste bygg, og i Stavanger planlegges det nå et 30 etasjes høyhus.

Og både Stavanger kommune, Bergen kommune og Trondheim kommune viser til at det stadig kommer inn flere søknader om utbyggere som ønsker å bygge i høyden.

– Dette er en gledelig trend som vi i byggebransjen er veldig glade for å se, sier RIF-ekspert Øystein Løset i Olav Olsen.

Les også: Gøteborg får Nordens høyeste boligblokk

God kompetanse

Så langt er det ikke så mange høyhus å finne i Norge. Men med utbyggingen av Barcode i Bjørvika har landets hovedstad likevel fått noen fremtredende høyhus.

– Med behov for stadig flere boliger i de store byene her i landet vil det være lurt å legge til rette for flere høyhus, sier Løset.

Han legger til at det ikke skorter på kompetansen, selv om antallet høyhus i dag er noe begrenset.

– Det er ikke teknisk vanskelig eller manglende kompetanse som gjør at vi ikke bygger høyere bygg. Dersom politikerne gir tillatelser er byggenæringen mer enn klar for å sette i gang, sier han.

Les også: Nytt superstål er like bra som titan, men langt billigere

Tunge byggematerialer

Det er likevel noen ekstra hensyn å ta, når bygg går fra 5-6 etasjer til 15-16 etasjer.

– Når bygg blir større må de ha kraftigere fundamentering. I tillegg til det må byggene dimensjoneres for sterkere vind, dersom de bygges fra rundt 12 etasjer og høyere, sier Løset.

En måte å sikre at bygget ikke svinger for mye av vinden er å bruke tunge nok materialer.

– Siden tre veier rundt en femtedel av det betong gjør, egner betong og stål seg best i høye bygg. Det er fult mulig å bruke tre i noe lavere bygg, som vi ser at de gjør i Bergen nå, men om man skal bygge virkelig høye bygg er jeg usikker på om tre som byggemateriale vil gi god nok bokomfort i de øverste etasjene, sier Løset.

Les også: Arkitekter vil bygge en hel bydel i høyden

Branntekniske utfordringer

Et annet aspekt som blir mer utfordrende når man bygger høyt er byggets branntekniske utfordringer.

– Jo høyere bygget blir, jo flere folk vil ha behov for å evakuere dersom det oppstår en brann, det fører til behov for evakueringsganger som varer lenger enn de man har i mindre bygg, sier Løset.

Men understreker at løsningene og kompetansen er til stede.

– Dette er fult mulig å få til i Norge, vi må bare få lov fra planmyndighetene først, sier han.

Les også:

Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål

Kina bygger 13 av verdens høyeste skyskrapere

Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå