BYGG

Byggenæringen er klar for flere høyhus

– Det er den politiske viljen det skorter på.

Den norske byggebransjen har mer enn god nok kompetanse til å bygge høyere, ifølge RIF-ekspert Øystein Løset.
Den norske byggebransjen har mer enn god nok kompetanse til å bygge høyere, ifølge RIF-ekspert Øystein Løset. Bilde: Fredrik Drevon

HØYHUS

  • Høyhus betegnes i Norge som bytninger med 12 etasjer eller mer.
  • For at en bygning skal klassifiseres som et høyhus må over 50% av høyden utgjøres av "beboelige etasjer" som har en høyde på minimum 2 meter.
  • Et høyhus kan ha flere høyder, men den offisielle høyden beregnes fra bakken der hovedinngangen er og til den arkitektoniske toppen av bygget.
  • Andre land kan ha andre definisjoner av høyhus.

Tidligere denne uken skrev Teknisk Ukeblad at norske kommuner ser en tydelig trend i at stadig flere ønsker å bygge høyhus.

– Gledelig

Det er i dag en rekke høyhus i både planlegging- og byggefasen flere steder i landet. På Fornebu ønsker Aker å bygge det som kan bli Norges høyeste bygg, og i Stavanger planlegges det nå et 30 etasjes høyhus.

Og både Stavanger kommune, Bergen kommune og Trondheim kommune viser til at det stadig kommer inn flere søknader om utbyggere som ønsker å bygge i høyden.

– Dette er en gledelig trend som vi i byggebransjen er veldig glade for å se, sier RIF-ekspert Øystein Løset i Olav Olsen.

Les også: Gøteborg får Nordens høyeste boligblokk

God kompetanse

Så langt er det ikke så mange høyhus å finne i Norge. Men med utbyggingen av Barcode i Bjørvika har landets hovedstad likevel fått noen fremtredende høyhus.

– Med behov for stadig flere boliger i de store byene her i landet vil det være lurt å legge til rette for flere høyhus, sier Løset.

Han legger til at det ikke skorter på kompetansen, selv om antallet høyhus i dag er noe begrenset.

– Det er ikke teknisk vanskelig eller manglende kompetanse som gjør at vi ikke bygger høyere bygg. Dersom politikerne gir tillatelser er byggenæringen mer enn klar for å sette i gang, sier han.

Les også: Nytt superstål er like bra som titan, men langt billigere

Tunge byggematerialer

Det er likevel noen ekstra hensyn å ta, når bygg går fra 5-6 etasjer til 15-16 etasjer.

– Når bygg blir større må de ha kraftigere fundamentering. I tillegg til det må byggene dimensjoneres for sterkere vind, dersom de bygges fra rundt 12 etasjer og høyere, sier Løset.

En måte å sikre at bygget ikke svinger for mye av vinden er å bruke tunge nok materialer.

– Siden tre veier rundt en femtedel av det betong gjør, egner betong og stål seg best i høye bygg. Det er fult mulig å bruke tre i noe lavere bygg, som vi ser at de gjør i Bergen nå, men om man skal bygge virkelig høye bygg er jeg usikker på om tre som byggemateriale vil gi god nok bokomfort i de øverste etasjene, sier Løset.

Les også: Arkitekter vil bygge en hel bydel i høyden

Branntekniske utfordringer

Et annet aspekt som blir mer utfordrende når man bygger høyt er byggets branntekniske utfordringer.

– Jo høyere bygget blir, jo flere folk vil ha behov for å evakuere dersom det oppstår en brann, det fører til behov for evakueringsganger som varer lenger enn de man har i mindre bygg, sier Løset.

Men understreker at løsningene og kompetansen er til stede.

– Dette er fult mulig å få til i Norge, vi må bare få lov fra planmyndighetene først, sier han.

Les også:

Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål

Kina bygger 13 av verdens høyeste skyskrapere

Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett