DESIGN UTEN GRENSER – INDUSTRIELL DESIGN

Brusflasker og kokosnøtter gir bedre hus i u-land

De redder liv med design og teknologi. Nå kan du se mange av Design uten grensers oppfinnelser.

PLASTFLASKER: Nødboliger i Guatemala kan nå få vegger av mer levedyktige materialer som samtidig er billige og lett tilgjengelige: Brusflasker fylt med plast - og hønsenetting. Foto: Håkon Jacobsen (Bilde: Håkon Jacobsen)
Nødboliger i Guatemala har tidligere bestått av materialer med kort levetid. Design uten grenser har sammen med Universitet i Guatemala City bidratt til å gjøre materialer mer levedyktige. Resultatet ble en vegg med tomflasker fylt med plast, og med hønsenetting rundt. Foto: Håkon Jacobsen (Bilde: Håkon Jacobsen)
De tidligere beskyttelsesdraktene for minerydding var svært tunge. Til høyre ser du en beskyttelsesvesten ROFI Armadillo som Design uten grenser hjalp til å utarbeide. Den fordeler vekten på hofter og skuldre, som en ryggsekk. Foto: Rofi Industrier (Bilde: ROFI Industrier)
På utstillingen kan publikum selv få på seg minerydderdrakten og forsøke å oppdage øvingsminer. Øvingsminene lager en pipelyd hvis man tråkker på dem. Foto: Håkon Jacobsen (Bilde: Håkon Jacobsen)
Kristoffer Leivestad Olsen, prosjektleder i Design uten grenser, og utstillingskurator Truls Ramberg håper at publikum tar seg tur på utstillingen for å oppleve hvordan industriell design kan utgjøre en forskjell i verden. Foto: Håkon Jacobsen (Bilde: Håkon Jacobsen)
Industridesigneren Neil Ryan har vært i Uganda i flere måneder for å utarbeide en datamaskin som kan drives av solceller og lett monteres på en vegg. Foto: Kjersti Gjems Vangberg (Bilde: Kjersti Gjems Vangberg)
Prosjektleder og industridesigner Kristoffer Leivestad Olsen var selv med på å utvikle en redningsvest for fiskere i Guatemala. Vesten er enkel å sy sammen. Foto: Hanne Hvattum (Bilde: Hanne Hvattum)
Avføring og urin i grunnvannet medfører store helseproblemer i enkelte utviklingsland. I Uganda bidro Design uten grenser og en rekke lokale aktører til å utvikle et urinal som kan romme mye urin, hindre at lukten kommer ut, og som er lett å ha hjemme. Foto: Håkon Jacobsen (Bilde: Håkon Jacobsen)
Lokale samarbeidspartnere tester nå muligheten for å samle inn urin fra urinaler og bearbeide det til gjødsel. De som kommer på utstillingen kan besøke doen og bidra med urin til en kjøkkenhage. Utenfor toalettet er det to kjøkkenhager: En vannet med urin og en med vann. Foto: Håkon Jacobsen (Bilde: Håkon Jacobsen)
Flere designere har også vært involvert i utformingen av Guatemala City, sykkelveier og Transmentor. Byen er preget av høy kriminalitet og dårlig levestandard. Designteamet implementerte en rekke tiltak for å gjøre funksjonshemmedes hverdag lettere. Foto: Henrik Omvedt Jenssen (Bilde: Henrik Omvedt Jenssen)
Under utstillingen kan publikum prøve en rullestol som er utviklet for Guatemala. Størrelsen og hjulene ble tilpasset lokale forhold. Det er røffe BMX-dekk fordi veiene i Guatemala, spesielt på bygda, er så dårlige. Foto: Håkon Jacobsen (Bilde: Håkon Jacobsen)

De redder liv med design og teknologi. Nå kan du se mange av Design uten grensers oppfinnelser.

Design uten grenser fyller ti år, og viser fram sitt arbeid på en egen utstilling.

Publikum får blant annet teste en beskyttelsedrakt for minerydding, prøve en jordskjelvsimulator og til og med gi sitt urin til en kjøkkenhage.

Flasker og kokosnøttskall

Krig og naturkatastrofer fører til at mange mister sine hjem. Midlertidige boliger er en vanlig form for bistand når ulykken skjer.

På utstillingen 'Design uten grenser - skaper endring' kan besøkende oppleve jordskjelv – ved hjelp av en jordskjelvsimulator – mens de er inne i en nødbolig.

Ifølge prosjektlederen for Design uten grenser, Kristoffer Leivestad Olsen, holder materialene som brukes til dagens nødboliger bare i seks måneder før de blir søppel.

–  Sammen med Røde Kors og universitetet i Guatemala City skapte vi en ny type nødbolig hvor materialene kunne brukes videre som byggelementer i mer permanente hus, sier Leivestad Olsen.

Nødboligen har vegger som er isolert med tomme brusflasker. Hver flaske er fylt opp med plast, stablet oppå hverandre og så svøpt inn i hønsenetting. Til slutt blir det lagt på leire eller mørtel på inn- og utsiden.

– Slike vegger kan stå i opptil ti år. Avhenig av hvilke materialer som er tilgjengelige kan veggene bygges med kokosnøttskall, eller jordblandingen bahareque, i tillegg til tomflasker. Lokale resursser er å foretrekke, sier Kristoffer Leivestad Olsen, prosjektleder i Design uten grenser.

Les også: – Jeg har sett flere hundre skred

Dårlig ingeniørdesign

Leivestad Olsen er industriell designer, og har også vært involvert i utviklingen av en lavkost redningsvest for fiskere i Victoriasjøen, sammen med en lokal samarbeidspartner.

– Da vi kom inn i prosjektet fantes det allerede en prototype på en redningsvest som var laget av en ingeniør. Den fungerte jo, men var ubehagelig, og svært få skjønte hvordan man skulle ta den på seg. Noen tok den på som skjørt, noen som et missebånd over skulderen, sier Leivestad Olsen.

Gjennom redesign ble redningsvesten mye mer brukervennlig og funksjonell, samtidig som den ble billigere.

– For å skape trygghet hos brukeren brukte vi de samme flyteelementene som fiskerne brukte i garnet sitt. Flyteelementet kunne gjenbrukes, sier Leivestad Olsen.

Han legger vekt på at vestlige løsninger ikke skal bli tredd over hodet på de man prøver å hjelpe. Samarbeid og kompetanseoverføring med designere og ingeniører i utviklingsland er målet.

Les også:

Her bruker 33 millioner mennesker mindre strøm enn Oslo vest

Dette glasset produserer strøm  

Lager et minefelt

På utstillingen kan publikum prøve en minerydderdrakt. Den var det første prosjektet til Design uten grenser i 2001, i samarbeid med Norsk Folkehjelp og ROFI industrier.

Lokalet vil være fylt med sand og øvingsminer som publikum skal prøve å finne selv. Øvingsminene lager en pipelyd hvis man tråkker på dem.

For å lage minerydderdrakten besøkte norske designere minefeltene og minearbeiderne for å erfare deres lange dager og monotone arbeid i svært varme omgivelser.

– Resultatet ble en lettere variant av en minerydderdrakt som kunne brukes av sivile organisasjoner i områder med mange miner. Den er lett, og laget av karbonfiber, sier utstillingskurator ved Norsk Form, Truls Ramberg.

Hjelmen er laget av avansert termoplastisk komposittmateriale, PURE. Sammenlignet med den forrige hjelmen, fikk den nye bedre luftsirkulasjon og synsfelt.

Den brukes nå blant annet i Afghanistan, Jordan, Somalia og Tanzania.

Den brukes nå blant annet i Afghanistan, Jordan, Somalia og Tanzania. Håkon Jacobsen

Les også: Denne gir tryggere berging i krig

90 prosent uten internett

– Det nyeste prosjektet til Design uten grenser er et samarbeid med Unicef om utvikling og design av en datamaskin for ungdom som skal monteres utenfor ungdomsklubber i Uganda, sier industridesigneren i prosjektet, Neil Ryan.

Bare 10 prosent av Ugandas befolkning på 31,8 millioner har tilgang til internett. 78 prosent av befolkningen er under 30 år. Datamaskiner skal bidra til mer kunnskap om helse, miljø og samfunn.

– Det er en solcelledrevet datamaskin av stål og fiberglass som er enkel å vedlikeholde. 95 prosent av alle materialer er tilgjengelige lokalt. Slik kan vi bidra til mer produksjon i landet, sier Ryan.

Les også:

Så kaotisk blir det når 600 millioner mister strømmen

Vil ha mer norsk vannkraft i Nepal  

Urin som gjødsel

Mangelen på toaletter er et annet problem i utviklingsland.

Avføring og urin siver ned i grunnvannet, og svært mange blir syke av bakterier. Kvinner og barn er også utsatt for voldtekt på vei til do i slummen om natten.

– Vi utviklet et urinal som kan romme mye urin, hindrer at lukten kommer ut og samtidig er lett å ha hjemme. Urinalet gjorde det også lettere å samle inn urinen, sier Kristoffer Leivestad Olsen.

SuSan Design videreutvikler urinalkonseptet for å integrere det i deres løsninger. Målet er å samle inn urin fra urinaler og bearbeide det til gjødsel for lokale bønder.

– Selskapet har testet et en behandlingsplantasje, og er godt i gang med bygging og kvalitetssikring. Det er et eksempel på en vellykket verdikjede, sier Synne Christiansen, prosjektleder for Design uten grenser. 

Går du på do under utstillingen, vil urinet bli bearbeidet og brukt som gjødsel i en kjøkkenhage som står i lokalet. Christiansen håper at det kommer mange besøkende slik at hagen får nok næring.

Utstillingen åpner i morgen, og kan sees på DogA i Oslo frem til 2. desember.

Design uten grenser er administrert av Norsk Form og finansiert av Norad, Fredskorpset og Norsk Form.

Les også:

Denne dingsen finner olje ved å lage lyn

Scanner kreft med mindre radioaktivitet

Slik ser usynlig glass ut

Ny biosensor kan redde liv  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå