ARKITEKTUR

Bruker en milliard dollar på å bygge spøkelsesby

For å teste nye teknologier.

Den planlagte, kunstige byen i New Mexico skal dekke over 40 kvadratkilometer i ørkenen.
Den planlagte, kunstige byen i New Mexico skal dekke over 40 kvadratkilometer i ørkenen.Bilde: Perkins+Will

En splitter ny, middels stor by med plass til 35.000 innbyggere til en prislapp på over en milliard dollar - men uten at en eneste person flytter inn.  

En dårlig forretningside, vil de fleste si. Likevel, teknologiutviklingsselskapet Pegasus Global Holding har i en årrekke jobbet for å finne investorer og egnet plassering og for å bygge en middels stor kunstig by i delstaten New Mexico.

Målet er å tilby virkelighetstro boltreplass for selskaper og myndigheter som ønsker å teste ut nye teknologier, som kan være for vanskelige og risikable å teste ut i fysiske byer med mennesker av kjøtt og blod vandrende omkring. 

Simulerer byliv

Prosjektet er ledet av Center for Innovation, Testing and Evaluation (CITE), som ønsker at byen skal bli det største fullskala test- og evalueringssenteret i verden. 

Byen skal simulere aktiviteten til innbyggerne og skal bestå av bykjerne, drabantbyer og industriområde med tilhørende infrastruktur. 

Teknologiene som vil kunne testes i byen er blant annet selvkjørende biler, intelligente transportløsninger, droner, smarte strømnett, sensorer og banebrytende alternative energiteknologier.

Trenger investorer

Den utpekte lokaliteten er byen  Las Cruses sør i New Mexico, og vil dekke et område på over 40 kvadratkilometer som vil krysse Doña Ana County og Luna County line langs Interstate 10.

Planene om testbyen ble først lansert i 2011, skrinlagt noe senere, ifølge La Cruses Sun-News, og deretter blåst liv i igjen i 2014, . 

Nå skriver flere internasjonale medier at det første spadetaket kan bli tatt allerede i år, dersom Pegasus Global Holding får alle tillatelser i orden og nok investorer på plass. Målet er å ha byen klar i 2018 i inneværende år.

Bare konstruksjonsarbeidet vil kunne få en prislapp på 600 millioner dollar.