Brødrene Aa hardt rammet av ras: Skader for opp mot 50 millioner

– Vil ta flere måneder å fikse, sier Tor Øyvin Aa.

Brødrene Aa hardt rammet av ras: Skader for opp mot 50 millioner
Her knuser raset seg inn i verftet. Også Hyen fisk ble rammet av raset tirsdag kveld. Foto: Brødrene Aa

Prestisjeverftet Brødrene Aa på Hyen er påført store skader etter uværet i Sogn og Fjordane tirsdag. I 18-tiden tirsdag kveld kom steinmasser, slam og vann inn i produksjonslokalene.

Daglig leder Tor Øyvin Aa sier at elva bak bygningen delte seg etter store nedbørsmengder, og deretter trengte seg inn i lokalene. I over 20 minutter strømmet massene inn i bygningen med en voldsom kraft.

Han beskriver hendelsen som dramatisk, og at det nå gjenstår et enormt opprydningsarbeid. 

– Noen deler kan brukes igjen med en gang, mens andre vil ta flere måneder å fikse, sier Aa til TU torsdag.

Flere hundre kubikk med stein i anlegget

Også Hyen fisk er påført skader etter raset.

Elva renner midt imellom de to selskapenes produksjonsanlegg, som ligger langs Hyenfjorden og fylkesvei 615 i Gloppen.

– Hovedløpet til elven gikk etter hvert rett mot verftsanlegget. Den fylte opp hele andre etasje, før gulvet kollapset og gikk ned i første etasje. Så fortsatte elven å dra med seg enorme mengder stein, grus og slam inn. Det er flere hundre kubikk med stein i anlegget nå, sier Aa.

Vakuum-bor, skjæremaskin og store verdier i karbonfiber er trolig tapt, ifølge Aa.

  Foto: Tor Øyvin Aa
Jordraset i Sogn og Fjordane har påført store skader på Brødrene Aa og Hyen Fisk. Foto: Tor Øyvin Aa

The Fjords: – Vi er litt redde

Verftet har tre båter under bygging. Ett av dem er den neste elektriske katamaranen til The Fjords, «Legacy of the Fjords», som Brødrene Aa nylig har begynt på. Dens forgjengere har vunnet flere priser, blant annet Årets skip og Norwegian Tech Awards.

Daglig leder i The Fjords, Vidar Hauståker, sier til TU torsdag at de holder tett kontakt med Brødrene Aa.                      

– Vi fikk beskjed i går om at alle de tre båtene er intakte. Samtidig har vi ikke så mye tid å miste, og vi er jo litt redde for hvordan dette skal gå, sier han.

Siste beskjed var at Brødrene Aa må få kontroll på skadene, før de kan si noe sikkert om eventuelle forsinkelser i byggingen.

Les også

Stor batteripakke trolig tapt

De to andre båtene under bygging er henholdsvis en passasjerbåt for et kinesisk selskap, som skal være klar for levering i oktober, og en passasjerbåt for L. Rødne & Sønner AS i Stavanger.

Ifølge Brødrene Aa har sannsynligvis en stor batteripakke til en av båtene gått tapt. Det er verdier for 10-20 millioner kroner.
 
Til sammen anslår Tor Øyvin Aa at verdier for mellom 30 og 50 millioner er tapt.

Flytter deler av produksjonen

Verftet hadde stengt på grunn av ferieavvikling, så ingen av de 170 ansatte var i lokalene da uværet slo til.
 
– Det er vi glade for. Dette skjedde veldig fort, og det hadde vært krevende å evakuere 170 mennesker i en slik situasjon, sier Aa.

Verftet har sommerstengt ut uke 31, men så begynner de ansatte å komme tilbake i arbeid. Aa sier det er usikkert om de får sysselsatt alle sammen med det første.
 
– Vi kan ikke sette alle til å rydde. Vi kommer til å flytte en del produksjon til lokalene våre i Eikefjord. Å fortsette produksjon der det er mulig og levere båtene uten forsinkelser har førsteprioritet, sier Aa.

Mistet om lag 150.000 yngel

Ifølge Ilaks mistet Hyen fisk om lag 150.000 yngel til samme ras.

Daglig leder Åsmund Ommedal sier til nettstedet at det står cirka 1.500.000 fisk på anlegget. Yngel i startfôringen er på cirka 2,5 gram, mens i veksthallen er snittvekten på cirka 50 gram.

– Det er fullt fokus framover på å sikre fisken i anlegget, skriver Ommedal til Ilaks, og legger til at de røkter over hele anlegget på nytt. 

Det skal ikke være skader på selve bygget, og ingen av de ansatte ble skadet.

Les også