ENERGI

Britisk hydrogenprosjekt skal gi billige elektrolysører

Danske Ørsted skal levere havvind.

Gigastack-prosjektet har som mål å produsere hydrogen fra havvindparken Hornsea 2, og frakte dette til et raffineri nord for Grimsby.
Gigastack-prosjektet har som mål å produsere hydrogen fra havvindparken Hornsea 2, og frakte dette til et raffineri nord for Grimsby. Bilde: Dong Energy
25. feb. 2020 - 15:45

Det britiske hydrogenprosjektet Gigastack har fått 91 millioner kroner fra den britiske staten. Prosjektet skal bruke strøm fra havvindparken Hornsea 2 i Nordsøen til å produsere hydrogen. Danske Ørsted skal levere strømmen, mens ITM Power skal utvikle elektrolyseanleggene, ifølge en pressemelding.

Dette er andre fase av prosjektet. I første del jobbet ITM Power med å få ned prisen på moduloppbygde PEM-elektrolysører på 5 MW.

Nå skal konsortiet designe et elektrolyse-anlegg på 100 MW, bygget opp av moduler på 20 MW.

Skal brukes i raffineri

Elektrolysørene skal produseres i halvautomatiske produksjonsmaskiner. Målet er et storskala produksjonssystem som vil være i stand til å levere elektrolyseanlegg som til sammen har en kapasitet på hundrevis av megawatt per år.

Strømmen skal leveres av verdens største havmøllepark, Ørsteds Hornsea 2 utenfor kysten av Yorkshire. Den skal være i full drift fra 2022 og ha en kapasitet på 1,4 GW. Dette skriver danske Ingeniøren.

Elektrolyseteknologien er avgjørende for hvor effektiv prosessen, og dermed prisen, er. I dag ligger virkningsgraden for elektrolyse typisk på 65-80 prosent, men dette forventes å stige. Virkningsgraden kan også økes hvis man utnytter spillvarmen til ­oppvarming eller fjernvarme.

Mottaker av hydrogenet blir Humber-raffineriet, som ligger nord for Grimsby og eies av Phillips 66 Limited. 

Havvindparken Hornsea 2 skal ha 165 Siemens Gamesa-turbiner på 8 MW, til sammen en kapasitet på 1,4 GW. Det vil gi strøm til over 1,3 millioner husstander.  

Støtten til havvindprosjektet Goliatvind er den nest største fra Enova noensinne. Prosjektet vil bruke kraft fra land-kabelen til Goliat-feltet til å overføre strømmen som produserer til land.
Les også

Havvind-milliarder: – En investering for Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.