FORSVAR

Britisk fregatt hjelper til i Nordsjøen – USA varsler at de er klare til å bistå på kort varsel

JEF-styrken har tatt på seg oppdraget.

Den norske fregatten KNM Thor Heyerdahl utenfor Mongstad.
Den norske fregatten KNM Thor Heyerdahl utenfor Mongstad. Foto: Forsvaret
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

En britisk Type 23-fregatt har fått i oppdrag å bistå det norske Sjøforsvaret med å beskytte norske gassrørledninger og annen viktig infrastruktur.

Det ble klart etter et virtuelt møte i Joint Expeditionary Force (JEF) mandag.

Informasjonsdeling

Denne flernasjonale hurtigreaksjonsstyrken har også Norge vært med i siden opprettelsen i 2014. Medlemmene er samtlige nordiske og baltiske land i tillegg til Nederland og Storbritannia, som leder styrken.

Flere medier har hevdet at det er HMS Somerset som har oppdraget i Nordsjøen, etter sjøprøver utenfor Stavanger i september, men det ser ut til at denne fregatten har forlatt norsk farvann. Fartøyet hadde vært inne til oppgradering i fire år da det seilte ut igjen på nye oppdrag i mars 2022. Foto: LPhot Eddie Damulira

Ifølge det kortfattede referatet fra møtet ble ulike tiltak diskutert, herunder økt maritim tilstedeværelse – for avskrekking og beroligelse – og styrket ISR-aktivitet, det vil si etterretning, overvåking og oppklaring. Et annet tema som ble drøftet, var informasjonsdeling for å sørge for en felles situasjonsforståelse både innad i JEF og med andre Nato-allierte.

– I ei tid med økt bekymring for alle likesinnede partnernasjoner er det viktig at vi handler med hurtighet, smidighet og kollektiv besluttsomhet for å demonstrere vår felles forpliktelse til gjensidig sikkerhet, la den britiske forsvarsministeren Ben Wallace til etter møtet.

Statssekretær Bent-Joacim Bentzen (Sp) representerte Norge og orienterte om status for norske tiltak, som står sentralt i denne sammenhengen ettersom dette er Europas største leverandør av gass.

– Forsvaret har økt sin beredskap og tilstedeværelse rundt våre oljeinstallasjoner til havs og på land med styrker i flere domener. Vi er også i løpende dialog med allierte og partnere, uttalte Bentzen.

Den desidert viktigste allierte er selvsagt USA.

Beredt til å bidra

På en pressekonferanse i Pentagon mandag kveld norsk tid ble det amerikanske forsvarsdepartementet bedt om å gi en oppdatering rundt Nord Stream-granskningen og hvorvidt USA bidrar med tiltak for å hindre ytterligere sabotasje på infrastruktur.

En ikke navngitt høyere offiser opplyste (transkripsjon) at de så langt ikke er bedt om å bistå verken med etterforskningen eller patruljering, men understreket samtidig at USA vil være klare til å bistå på kort varsel dersom behovet meldes inn fra deres allierte på andre sida av Atlanteren.

Kystkorvetten KNM Skjold ved Tjeldbergodden. Foto: Siem Pilot

Forsvaret har åpenbart et behov for å vise seg fram og har publisert bilder av F-35A som flyr over Draugenfeltet, fregatten KNM Thor Heyerdahl ved Mongstad og kystkorvetten KNM Skjold ved Tjeldbergodden.

Men Sjøforsvaret vil ikke gi utdypende informasjon om hva som er status for den maritime tilstedeværelsen per tirsdag ettermiddag.

Forsvaret har tidligere opplyst at de er til stede og patruljerer med styrker på land, i lufta, på sjøen, under vann og i cyberdomenet. Luftforsvaret gjennomfører hyppige og jevnlige tokt med F-35, både fra Ørland og med beredskapsflyene (QRA) på Evenes.

Forsvaret har poengtert at de ikke vil gå for mye i detalj, fordi informasjon rundt hvilke tiltak som er iverksatt, kan svekke sikkerheten.

Norske våpen

Akkurat for det gjeldende oppdraget har det muligens mindre å si, men Royal Navys eldste Boeing Harpoon-missiler er i ferd med å gå ut på levetid, og det behøves ny, langtrekkende kapasitet raskt på Type 23-fregattene.

Det har lenge vært kjent at Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og deres amerikanske partner Raytheon har tilbudt Naval Strike Missile (NSM) til britene. I sommer kom det meldinger om at det pågikk forhandlinger, uten at det senere er varslet om noen signert kontrakt. NSM er hovedvåpenet på norske fregatter og kystkorvetter. 

I motsetning til de norske fregattene har de britiske med seg helikoptre. Dette er Leonardo AW159 Wildcat, produsert på samme fabrikk som de norske AW101-helikoptrene.

AW159 Wildcat bevæpnet med Martlet-missiler. Foto: Simon Arnold

 

På en skyteøvelse («Sinkex») i september, der den utrangerte amerikanske fregatten USS Boone i Oliver Hazard Perry-klassen ble senket, skjøt et AW159 fra Type 23-fregatten HMS Westminster Martlet-missiler mot et målskip for første gang.

Helikopteret var også ildleder for Eurofighter Typhoon, som slapp Paveway IV-bomber på det stakkars målskipet som også ble beskutt av tre Harpoon-missiler: To fra den britiske fregatten og ett fra et amerikansk P-8A Poseidon.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.