OLJE OG GASS

BP blar opp milliarder

BETALER: BP blar opp nærmere 5,5 milliarder kroner for å dekke skader etter oljeutslippet i Mexicogolfen. Justisdepartementet kaller det første skritt i oppfylling av selskapets forpliktelser.
BETALER: BP blar opp nærmere 5,5 milliarder kroner for å dekke skader etter oljeutslippet i Mexicogolfen. Justisdepartementet kaller det første skritt i oppfylling av selskapets forpliktelser. Bilde: Reuters / Scanpix
22. apr. 2011 - 11:25

Det britiske oljeselskapet BP har gått med på å sette av nærmere 5,5 milliarder kroner som skal dekke skader etter oljeutslippet i fjor.

Les også: – Oljeindustrien har mye å lære av atomkraftbransjen

Et første skritt

Ifølge det amerikanske justisdepartementet skal pengene gå til delstatene Alabama, Florida, Mississippi, Louisiana og Texas, som alle ble rammet av oljeutslippet fra BPs oljebrønn i Mexicogolfen.

Avtalen BP har gjort med amerikanske myndigheter er ifølge justisdepartementet den største i sitt slag noensinne. Departementet kaller den «et første skritt mot at BP oppfyller sine forpliktelser til å betale for at ødelagte offentlige ressurser blir helbredet.»

Les også: Milliardtap for BP etter riggkatastrofe

Saksøker Transocean

Nyheten kommer dagen etter at BP kunngjorde at de saksøker Transocean, selskapet som eide oljeriggen Deepwater Horizon, som BP driftet da oljekatastrofen inntraff for nøyaktig ett år siden.

BP vil at Transocean skal betale 215 milliarder kroner i erstatning for tapene BP fikk etter utslippet.

Torsdag varslet Transocean motsøksmål, og sier de kommer til å holde BP ansvarlig overfor sine forpliktelser i henhold til den kontrakten de to partene hadde på tidspunktet katastrofen inntraff.

Mer om oljekatastrofen:

Derfor vil utblåsningene fortsette å skje

Sparetiltak medvirket til oljekatastrofen

Selskaper sliter etter Macondo-ulykken

Risikoekspert advarer mot økende fare:<br/> – Oljebransjen må bli bedre på risikostyring

BP hadde utblåsning før Deepwater Horizon

Datadeling kunne hindret oljekatastrofe

– Som å putte en propp i en vulkan

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.