BYGG

Børster eller ikke børster – det er spørsmålet

Børsteløse motorer i verktøy er en stor trend. Vi har sett på hvor effektivt det er.

Ganske like: De to sagene fra Ryobi ser ikke så ulike ut ved første øyekast, men den nye børsteløse (t.v.) er lettere, slankere og mye sprekere enn børstemodellen.
Ganske like: De to sagene fra Ryobi ser ikke så ulike ut ved første øyekast, men den nye børsteløse (t.v.) er lettere, slankere og mye sprekere enn børstemodellen. Foto: Odd R. Valmot
11. mai 2019 - 05:15
Klar, ferdig: Hver av sagene ble kjørt mange ganger en meter i 48 mm konstruksjonsvirke. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Klar, ferdig: Hver av sagene ble kjørt mange ganger en meter i 48 mm konstruksjonsvirke. Foto:  Odd R. Valmot

For ikke lenge siden testet vi stikksager. Da var det stor forskjell på de modellene som hadde børsteløs motor og de som hadde litt mindre motorer med børster. Etter at vi har sett litiumionebatterier overtatt etter først nikkelkadmium, og så nikkelmetallhydridbatterier, har vi sett en ny trend mot børsteløse motorer. Det er kanskje ikke så rart, for slike motorer har svært mye høyere virkningsgrad enn de med børster.

Det er ikke bare at motorene er sterkere, de veier mindre også, og de er slankere. På disse maskinene kan man tydelig se at den børsteløse har en slankere kropp.

En børsteløs har mindre indre friksjon for det er ingen kullbørster som må slepes over en roterende strømavtaker/fordeler, en kommutator. Den slipper også å skape magnetfeltene i rotoren og statoren, for i statoren er det permanentmagneter som drives av et roterende magnetfelt. Det er et gammelt prinsipp, men moderne kraftelektronikk har utviklet seg til å få plass i håndverktøy. Det skal vi være fornøyd med.

For det er hvor fornøyd vi er vi har undersøkt her. Vi har tatt den eneste forbrukermodellen med børsteløs motor fra Ryobi, R18JS7, og sammenliknet den med forrige modellen, R18JS, med børstemotor, som fremdeles er på markedet. De to modellene har samme maksimale slagtall og slaglengde. Skulle de ikke da ha temmelig lik ytelse?

Caspar Holter har hatt skyhøye strømregninger etter at han kastet ut oljefyren. Nå har han omsider fått en varmepumpe som virker.
Les også

Slet med varmepumpefeil i 15 år – betalte 75.000 i strøm i fjor

Ikke oppgitt

Bosch har utviklet teknologi for selvkjøring i flere år. Nå bremser de opp.
Les også

Kvitter seg med utviklere: Selvkjørende biler går tregere enn antatt

I motsetning til verktøy som går på nettstrøm er det sjelden at produsentene oppgir hvor mye watt de trekker. Det er selvfølgelig et tall som varierer med belastning og turtall, men det hadde vært mulig å oppgi makstallet.

Testing

Vi kjørte de to maskinene flere ganger over 48 mm konstruksjonsvirke som vi gjorde i den forrige testen, men vi nøyde oss med å klokke dem inn på én meter. Vi kjørte også med to typer blader fra Bosch for å se hvor stor forskjell bladet gjør på resultatet. Det er mye, som tabellen viser. Resultatet er snittet av flere kjøringer.

I utgangspunktet har de to maskinene lik slaglengde og slagtall. Det maksimale pendelutslaget, som vi brukte, kan muligens variere, men neppe mye. Vi testet også ulike batterier, fra 2,5 Ah femraders batterier, til 9 Ah batteriet beregnet på høyt strømforbruk. Men det gav ikke merkbart utslag. Disse maskinene trekker ikke nok strøm til at et slikt batteri gir noen forskjell.

Så da burde vel resultatet bli ganske likt. Langt ifra. Den børsteløse maskinen gruset børstemodellen. Mye mer enn vi forventet.

Ganske like: De to sagene fra Ryobi ser ikke så ulike ut ved første øyekast, men den nye børsteløse (t.v.) er lettere, slankere og mye sprekere enn børstemodellen. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Ganske like: De to sagene fra Ryobi ser ikke så ulike ut ved første øyekast, men den nye børsteløse (t.v.) er lettere, slankere og mye sprekere enn børstemodellen. Foto:  Odd R. Valmot
Nordlyskatedralen i Alta står på merittlista til Kivijervi Entreprenør, det tredje største byggeselskapet som gikk konkurs i 2023.
Les også

Over tusen bygge- og anleggsselskap måtte gi tapt i fjor

Men prisen da

Eirik Selmer
Les også

Bruker KI til trafikktelling: – Kan påvirke statens prioriteringer

Ytelsen snakker sitt klare språk. Børsteløst er best med god margin. Men mer enn dobbelt så dyrt er en blytung ulempe. Spesielt for de som bare bruker maskinen i ny og ne. Det er annerledes med de som bruker maskinen mye. Da er det nok verd å gå opp til børsteløst.

En annen sak så bør tas med i regnestykket er at børsteløst holder lenger. Nye børster og kanskje service kan raskt spise opp prisdifferansen. Når vi presset maskinene så luktet det «stekt elmotor» av børstemodellen. Det kom ikke et viff fra den børsteløse.

Bladet

Det som ikke koster så mye, men så betyr mye er selve sagbladet. Vi kjørte testen med to blader. Bosch T234X er beregnet på å kutte raskt, men gi fine kutt. Bosch T144D derimot er

Hurtig og veldig hurtig: Til høyre er det lett å se hvor skånsomt resultat T234X gir når man sager med stor mating over trefibrene. T144D derimot er mye raskere, men fliser opp treet. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Hurtig og veldig hurtig: Til høyre er det lett å se hvor skånsomt resultat T234X gir når man sager med stor mating over trefibrene. T144D derimot er mye raskere, men fliser opp treet. Foto:  Odd R. Valmot

optimalisert for ytelse, og det er sant. Dette bladet sager mye raskere. Det klarer å ta inn hele differansen til den børsteløse om man ofrer hvordan kuttet ser ut. Og i konstruksjonsvirke, som skal bygges inn, spiller ikke litt oppflising store rollen. Men når vi satte det samme bladet i den børsteløse var selvfølgelig børstemaskinen på tapersiden igjen. Det gikk rett og slett uhyggelig fort. Rene sirkelsaga.

Det er verd å merke seg at de oppgitte skjærekapasiteten målt i tykkelse på hva sagene klarer av aluminium, stål og tre er vesentlig høyere med den børsteløse saga, selv om slike kapasitetstall blir litt teoretiske. Det er sjeldent folk sager så store tykkelser med en stikksag.

Velg rett blad: Det øverste stikksagbladet er en Bosch Progressor T234X som har en svært spesiell utforming og sliping. Det er skånsomt mot trefibrene. Det nederste bladet, Speed T144D, er optimalisert for hastighet, men det rufser opp treet mye mer. <i>Foto:  Odd R. Valmot</i>
Velg rett blad: Det øverste stikksagbladet er en Bosch Progressor T234X som har en svært spesiell utforming og sliping. Det er skånsomt mot trefibrene. Det nederste bladet, Speed T144D, er optimalisert for hastighet, men det rufser opp treet mye mer. Foto:  Odd R. Valmot
Børsteløs: Det er mange år siden Bosch lanserte sin svært lille, men sterke bøsteløse drill GSR 12V-20 Professional <i>Foto: Bosch</i>
Børsteløs: Det er mange år siden Bosch lanserte sin svært lille, men sterke bøsteløse drill GSR 12V-20 Professional Foto: Bosch

Ikke nytt

Det testen viser har vi sett før også. Bosch har en aldeles vidunderlig liten og kraftig 12 volts drill. En med og en, litt mindre vidunderlig, uten børsteløs motor. Den med er knøttliten, veldig sterk og slank. Den uten er fin den også, og litt billigere, men når ikke opp til den den børsteløse på noen områder.

For de som bruker slikt verktøy mye kan det være verd å merke seg at børsteløse verktøy er mye mer holdbare. Børster slites ned og de sliter ned kommutatoren også.

Nye Tana bru i Finnmark ble åpnet i 2020, og er blant bruene som inngår i oppdraget.
Les også

Rambøll kapret ny kontrakt

 

 

Vekt u batteri

Slaglengde

Max slagtall

Nettpris uten batteri

Med T234X-blad

Med T144D-blad

Oppgitt strøynivå

dB(A)

Med børster

2,1 kg

25 mm

3000 o/min

799 kr

48,4 sek

35,9 sek

97

Uten børster

1,8 kg

25 mm

3000 o/min

1699 kr

34,1 sek

25,2 sek

94,5

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.