OFFSHORE

Borer og logger i sanntid

Test av utstyr for brønntesting gikk etter planen på Vigdis-feltet.

Statoil vil med den nye teknologien kunne teste trykket i brønnene til enhver tid i boreprosessen - i sann tid. Dermed får selskapet bedre kontroll og øker sikkerheten i forbindelse med boreoperasjonene.

Statoil og Halliburton fikk bekreftet at GeoTap, som er formasjonstester montert på borestrengen - kunne benyttes til å teste formasjonstrykk i sanntid under boreoperasjonen.

Under boring måler GeoTap formasjons- og brønntrykk og formidler nøyaktige hydrostatiske data samt ECD informasjon til overflaten. Signalene overføres fra verktøyet til overflaten ved hjelp av akustiske signaler som overføres via borevæsken, på samme måte som retningsboreutstyret.

Dette var første gang GeoTap ble gjort for Statoil på Borgfeltet med riggen Bideford Dolphin. Oppdraget var å bore en produksjonsbrønn i forbindelse med utvidelsen av Vigdis-feltet. GeoTap var montert på borestrengen sammen med GeoPilot som er et roterende styrbart boreverktøy, og overføring av data skjedde uten problemer.

Statoil regner med å spare store summer på riggleie ved å kunne foreta slik logging under boring. Dermed slipper selskapet å bruke kabelbaserte systemer etter at boringen er gjennomført.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.