ARKIVNYHETER

Bombebilen sto i Oslo i to dager før bomben smalt

Ole K. Helgesen
27. juli 2011 - 12:32

Teknisk Ukeblad kjenner til at bilen som var full av sprengstoff ble kjørt fra Rena til Oslo ved 22-tiden onsdag 20. juli. Torsdag ble fluktbilen, en Fiat Dublo, kjørt inn i Oslo sentrum.

Sannsynligvis har bombebilen stått parkert på Oslos vestkant eller noe lengre sør for byen. Begge bilene passerte nemlig samme bomstasjon på Skøyen i forkant av terroranslaget.

Skulle dyrke meloner og grønnsaker: <br/> Hadde tilgang til bombemateriale

Fem dager på Rena

Ifølge La ut terrormanifest før angrepene leide han en Volkswagen Crafter 15. juli. Den kjørte han opp til gården han leide på Rena hvor den sto frem til 20. juli.

I manifestet sitt skriver Behring Breivik at han brukte flere dager på å klargjøre bomben i bilen.

– Den natten (18. til 19. juli), etter det var blitt mørkt, lastet jeg alt inn i bilen. Men den må festes skikkelig, skriver han.

Utøya-våpenet: Selges på finn.no

Kjørte til Oslo

Neste dag skal den terrorsiktede 32-åringen ha fylt opp begge leiebilene med drivstoff. Og onsdag 20. juli ble bilen med bomben kjørt til Oslo.

Det nye nødnettet: Nødnettet taklet presset

Tilbake til Rena

Torsdag forrige uke, dagen før terrorangrepet i Oslo og på Utøya, plukket en taxisjåfør opp Anders Behring Breivik på jernbanestasjonen i Rena ca. klokken 13.10.

– Jeg ble bedt om å kjøre til gården på Åsta. Han sa han hadde bodd der en måneds tid, sier Arild Tangen til bt.no.

Statsbygg: Har ikke fått sjekke bygningsskadene

Til Oslo i annen bil

Samme kveld kjører den terrorsiktede tilbake til Oslo med sin andre leiebil, en Fiat Dublo. Det er uvisst om begge bilene blir parkert på samme sted over natten.

Det er også ukjent om Behring Breivik overnatter hos sin mor på Skøyen natten før han skal gjennomføre bombeangrepet i Regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya.

Mulig forsinkelse i planene

Det er usikkert hvorfor det gikk tre timer fra Fiaten ble parkert i Regjeringskvartalet til bombebilen passerte bomstasjonen på Skøyen.

Men den terrorsiktede skal selv ha forklart at han ble forsinket.

Les også: Teknologi avgjørende for flere funn ved Utøya

Angrepet

Det som skjer videre er allerede kjent:

  • Kl. 15.26: En bombe plassert i en bil går av ved Regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Hele første etasje i hovedbygget blir blåst ut i eksplosjonen. Gjerningsmannen, ikledd politiuniform, er observert av vitner der kort tid i forveien.
  • Ca. kl. 16.40: Gjerningsmannen kommer til Tyrifjorden, ikledd politiuniform. Daglig leder på Utøya, Monica Bøsei (45), møter ham. På ferja over til øya fatter hun trolig mistanke.
  • Kl. 16.57: Melding til ferjeskipper på «Thorbjørn» om at en politimann ønsker ferjetransport fra fastlandet til Utøya.
  • Ca. kl. 17.30: Politiet får melding om skyting på Utøya, skriver VG.

Politiet var på sporet

Ifølge Aftenposten gikk det mindre enn tre timer etter at bomben eksploderte til etterforskerne innhentet navnet på den som leide bilen bomben var plassert i.

Overvåkingsbilder fra Regjeringskvartalet viste registreringsnummeret på bilen Breivik hadde plassert i veien utenfor.

Lørdag: – Norge våkner til nasjonal katastrofe

OED: – Nå er det viktigste å ta vare på hverandre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.