Wec 360 boligvisninger i AR

Boligvisninger i AR vil snu opp ned på eiendomsbransjen. Nå kommer de første prosjektene til Norge.


En AR-app får 3D-modellene til å vise seg på skjermen når du retter den mot plantegningen. Modellen til venstre er hvit i dette tilfellet fordi den tilhører et påfølgende byggetrinn.
En AR-app får 3D-modellene til å vise seg på skjermen når du retter den mot plantegningen. Modellen til venstre er hvit i dette tilfellet fordi den tilhører et påfølgende byggetrinn. (Foto: Knut Bjørheim)


Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Når nybyggsavdelingen til DNB Eiendom legger ut Tordenskiolds Hage for salg i Trondheim om sju eller åtte uker, vil det bli landets første med visninger i AR (augmented reality – utvidet virkelighet). TU Bygg har ikke sett dette konkrete prosjektet, men flere andre presentasjoner og visualiseringer fra det svenske selskapet Wec 360, som nylig etablerte seg i Norge. De har kommet langt i bruken av VR (virtuell virkelighet), med detaljrike modeller som gjør at du praktisk talt kan gå rundt i boligen du er interessert i. Med VR-brillene på kan du sjekke utsikten, lysforholdene, endre tilvalg og farger samt, i noen tilfeller, ta en tur ned på gateplan og prøvegå veien til barnehagen.

– Hvordan er det å komme hjem til denne gården? Hvordan ser det ut utenfor? Hvor mye trafikk vil det bli? Dette er spørsmål mange stiller seg når de vurderer å kjøpe leilighet på prospekt, og som de ikke får svar på ved tradisjonelle visninger. Målet vårt er å fjerne usikkerheten ved boligkjøp. Det er tross alt den største investeringen vi gjør her i livet, sier Mattias von Corswant, markedssjef i Wec 360, som arrangerte en demonstrasjon av produktene sine i Oslo i forrige uke.

VR AR Augmented reality boligvisninger Wec 360
Gründerne Per Hjaldahl og Mattias von Corswant begynte å samarbeide for ti år siden. Foto: Knut Bjørheim

Slipper å bygge visningsboliger

Corswant dannet Wec 360 i 2008 sammen med Per Hjaldahl, tidligerer programmerer som i dag er utviklingssjef i selskapet. Ettersom Corswant har bakgrunn som medieviter og fotograf, var tanken at de to kunne ugjøre en kraftfull kombinasjon av kreativitet og gjennomføringsevne. Den opprinnelige ideen var å utvikle ny kamerateknologi.

Etter hvert som nye 3D-oppfinnelser dukket opp, endret imidlertid planene seg, og de to gründerne begynte med VR- og AR-programmer i stedet. Med stor suksess. Wec 360 har i dag 32 ansatte i Sverige, Polen og Norge, og var – etter eget sigende – involvert i 28 prosent av alle nyboligsalg i Sverige i 2017.

Les også

Ifølge markedssjefen er det flere som jobber med lignende programvare, men ingen i Skandinavia som kan tilby like komplette AR-løsninger som dem. Målgruppen er først og fremst utbyggere og eiendomsmeglere. Akkurat det kommer tydelig fram av oppmøtet under presentasjonen i Oslo, hvor det er mange eiendomsforvaltere å se i lokalet. Én av dem fremhever den opplagte fordelen med å oppleve salgsobjektene på en mer virkelighetsnær måte enn med todimensjonale bilder og statiske modeller. En annen trekker fram at de heretter kan spare seg for å bygge visningsleiligheter når de skal ut med et nytt prosjekt.

Les også

– Fakta og dokumentasjon vil fortsatt gjøre seg best på tekst- og bildedokumenter online. Det er opplevelsen av boligene og omgivelsene vi kan tilby i tillegg med VR og AR, sier Mattias von Corswant til TU Bygg.

Mange av oss har erfart hvordan bilder og illustrasjoner i boligannonser kan virke forledende. Utsnitt som ikke viser hvor nær nabohuset ligger, vinkler som får rommene til å virke større. Dette er fordreininger som kanskje lokker deg på visning, men som gjør at opplevelsen starter med skuffelse.

VR-briller AR Augmented reality boligvisninger Wec 360
En utløser i AR-appen får byggene til å reise seg på skjermen når du retter den mot plankartet på gulvet. Foto: Knut Bjørheim

– Vi har tro på å gi folk sannheten med en gang. Tvil og usikkerhet vil fort føre til at folk vender tommelen ned, mener Corswant.

Skaper engasjement

Mens VR-presentasjonene krever forholdsvis dyre briller og er hovedsakelig tiltenkt salgskontorer og messer, er AR-løsningene til Wec ment for boligkjøpere flest og hjemmebruk.

– Folk kan enten kikke på modellene i sofaen hjemme, eller dra ut på tomten og se hvordan boligene vil bli i sine rette omgivelser, sier Corswant.

Kort forklart vil en AR-app dra kjensel på det aktuelle området og automatisk projisere de planlagte 3D-modellene over bildene av virkeligheten. Så er det bare å gå rundt og gjøre seg kjent med området, slik det vil bli når alt er ferdig.

Wec 360 augmented reality
Her står jeg faktisk og kikker ned på veien utenfor kjøkkenvinduet «mitt». Foto: Wec 360

I demonstrasjonslokalet på Ullevål har produsenten lagt ut ulike plantegninger på gulv og bord, både kvartaler og hele byområder. Ved å holde nettbrettet eller mobilen over tegningene, får man opp livaktige modeller av de ulike prosjektene på skjermen. På noen er det til og med lagt inn animasjoner av biler i gatene. Ved å holde skjermen lavt, får man et inntrykk av solforhold og bygningenes høyde. Ved å holde skjermen høyt og langt unna, får man et overblikk over hele strøket.

Det er ikke vanskelig å forestille seg at AR også vil bli et nyttig verktøy for samfunnsplanleggere og byutviklere. Det vil bli lettere å gi innbyggerne et realistisk inntrykk av hvordan ulike utbygginger og omlegginger kommer til å bli.

Les også

– Vi ser at AR skaper større engasjement. Det skyldes nok både at presentasjonene blir så lett tilgjengelige via mobilen og nettbrettet, og at folk synes teknologien er spennende, sier Corswant.

– Paradigmeskifte

Wec 360 benytter VR-briller fra HTC i sine visninger, men bedyrer at du kan kjøpe hvilke briller som helst. Et par slike briller fås fra rundt fem tusen kroner i dag.

Etter å ha testet HTC-brillene en stund, merker vi at vi ser fram til at det kommer en kabelfri løsning til datatunge formål som dette. Det er brysomt å gå med en ledning rundt beina mens du er opptatt av å sjekke utsikten fra kjøkkenvinduet, flisene på badet eller antall skap på soverommet. Fattigmannsversjonen av apparaturen er et par små VR-briller til å feste på mobilen. De koster bare noen tiere, men gir ikke på langt nær den samme opplevelsen.

VR-briller AR Augmented reality boligvisninger Wec 360
Den billigste VR-opplevelsen får du med briller med mobilklype. Foto: Knut Bjørheim

– Du får en god opplevelse av 3D-modellene våre uten briller også. Men du kan ikke gå inn i dem på samme måte, forklarer Corswant.

Eiendomsutviklere som ønsker å få designet en visningspakke fra Wec, må regne med å betale rundt 100.000 kroner og oppover. Den prisen holder til et prosjekt med rundt 40 leiligheter, oppgir selskapet.

– De fleste kommer unna med maks 150.000 kroner. Prisen kommer an på hvor detaljert og omfattende man ønsker presentasjonen. Enkelte vil ha med hele området rundt og legger i opptil en halv million kroner, sier Corswant.

VR AR Augmented reality boligvisninger Wec 360
Per Hjaldahl og Mattias von Corswant demonstrerer hvordan et plankart på gulvet utløser 3D-modeller fra samme område på nettbrett og mobil. Foto: Knut Bjørheim

Gründerkollega Per Hjaldahl forteller at tiden de bruker på et prosjekt, har falt drastisk etter at de tok i bruk plattformen Unreal Engine, som er utviklet av dataspill-programmerere. I spill-verdenen har kraftige grafikkort og prosessorer banet vei for såkalt sanntids-rendering, det vil si lynrask opplasting av bilder til modeller og animasjoner.

– Dette har gitt et paradigmeskifte for oss i 3D-bransjen. Det gjør at vi kan lage modellene våre mye raskere. Mens vi tidligere kunne bruke et par uker på å få fram bilder til modellene våre, klarer vi det nå på noen minutter, sier Hjaldahl.

Les også

Han beskriver Unreal som en grafikkmotor med helt andre krefter enn de har vært vant til. For dem som jobber med dette til daglig, kan endringen sammenlignes med spranget fra analog til digital fotografering, hevder Hjaldahl, som spår at hele 3D-miljøet nå kommer til å gå over til Unreal.

– Dette vil få fart på utviklingen. Nå trenger vi ikke å være selektive med hva vi velger å lage modeller av lenger. Jeg tror vi går spennende tider i møte, konstaterer Per Hjaldahl.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå