BYGG

Boligprisene steg 6,3 prosent i Oslo, 2,8 prosent i hele landet

Trondheim ligger på bunn med en prisnedgang på 0,8 prosent.

– I 2018 under ett ender boligprisutviklingen nasjonalt tett på nivå med lønnsveksten. Dette er bra for den finansielle stabiliteten, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.
– I 2018 under ett ender boligprisutviklingen nasjonalt tett på nivå med lønnsveksten. Dette er bra for den finansielle stabiliteten, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
4. jan. 2019 - 15:03

Boligprisene i Norge steg med 2,8 prosent i 2018, og det ble solgt flere boliger enn i rekordåret 2015. I desember steg de korrigerte prisene med 0,7 prosent.

Ser man bort fra sesongvariasjoner, var det en prisnedgang på 0,2 prosent i fjorårets siste måned, viser tall fra Eiendom Norge.

Boligprisene er nå 2,8 prosent høyere enn for ett år siden, noe som er i tråd med lønnsveksten.

Aker Carbon Capture har solgt 80 prosent av virksomheten til amerikanske SLB for over 4 milliarder kroner. Her er selskapets mobile testenhet ved sementfabrikken i Brevik, hvor de fra neste år skal starte opp et CO2-fangstanlegg.
Les også

Aker Carbon Capture selger 80 prosent av selskapet

– Etter flate boligpriser gjennom høsten 2018, ble utviklingen i desember sterkere enn normalt, selv om dette ikke bryter den underliggende moderate trenden i markedet, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

– I 2018 under ett ender boligprisutviklingen nasjonalt tett på nivå med lønnsveksten. Dette er bra for den finansielle stabiliteten og for norsk økonomi, sier Dreyer.

Høy omsetning

Det ble solgt 2963 boliger i Norge i desember, 1,3 prosent flere enn i samme måned i 2017. Samtidig viser oppsummeringen av hele fjoråret rekordmange boligsalg. Det ble solgt 4,9 prosent flere boliger enn i 2017 og 2,6 prosent flere enn i rekordåret 2015.

– Antall salg i desember er på nivå med tidligere år og normalt for desember å være. Samlet for 2018 er det solgt over 90.000 boliger, noe som er rekord i antall bruktboligsalg i Norge i løpet av et år, sier Dreyer.

Det ble lagt ut 3237 boliger for salg i desember, 6,2 prosent færre enn i siste måned av 2017. Totalt ble det lagt ut 100.985 boliger for salg i Norge i løpet av fjoråret, 1,8 prosent flere enn året før. Vi må tilbake til før finanskrisen for å finne et høyere antall, sier Dreyer.

– Veksten i nye bruktboliger på markedet har stabilisert seg de siste månedene, selv om utbudet nasjonalt fortsatt er høyt og høyere enn ved inngangen til 2018. Vi går inn i 2019 med en stor tilbudsside, noe som trolig vil få betydning for boligprisutviklingen i månedene som kommer, mener Dreyer.

– Svak vekst i 2019

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er ikke overrasket over prisutviklingen i desember, som alltid er en stille måned. Han mener renter, inntekter og boligtilbud indikerer et balansert boligmarked med svak prisvekst i 2019.

Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg-Gruppen gleder seg over gode tall.
Les også

Kongsberg økte inntektene med 26 prosent

– Prisnivået er høyt i de fleste regioner etter mange år med gjeldsdrevet prisvekst, men gode utsikter for norsk økonomi gir lav sannsynlighet for priskorreksjon. Det forutsetter imidlertid en stabilt høy etterspørsel etter boliger, sier Geving.

Heller ikke i finansnæringen ser man noen krisestemning i boligmarkedet.

– At prisene nå flater ut er i tråd med våre prognoser, og vi tror på relativt stabile boligpriser i 2019, sier John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

Raskest i Oslo

I snitt tok det 63 dager å selge en bolig i desember, to dager mer enn i samme måned i 2017. I Oslo ble boligene hurtigst omsatt, med en salgstid på 36 dager. Tregest var boligmarkedet i Stavanger-området, med 103 dager.

– Salgstiden har i hele 2018 ligget høyere enn tidligere år, noe som trolig skyldes det store utbudet av boliger i markedet, sier Dreyer.

I desember var prisutviklingen sterkest i Fredrikstad/Sarpsborg og Tønsberg, med 1,4 prosent. Svakest utvikling var det i Trondheim, Ålesund, Bodø og Stavanger, der boligprisene falt med 2,0 prosent.

For hele fjoråret er det Oslo som topper prisutviklingen, med en oppgang på 6,3 prosent. Trondheim ligger på bunn med en prisnedgang på 0,8 prosent.

Ocean Geolopp har flere testanlegg i Trøndelag. Her fra anlegget deres i Sintef CO2-lab på Tiller utenfor Trondheim. Odd-Geir Lademo til venstre i bildet. o
Les også

Ny løsning fanget over 90 prosent av CO2-en fra kalkanlegg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.