BYGG

Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år

Norske boliger koster nå i snitt 56.500 kroner per kvadratmeter.

Etter svakt nyboligsalg i 2017 og 2018, er tendensen i Norge stor nedgang i igangsetting av boligbygging, viser rapporten Econ Nye Boliger fra Samfunnsøkonomisk analyse.
Etter svakt nyboligsalg i 2017 og 2018, er tendensen i Norge stor nedgang i igangsetting av boligbygging, viser rapporten Econ Nye Boliger fra Samfunnsøkonomisk analyse. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
23. aug. 2019 - 09:36

Hittil i år er det igangsatt bygging av 5795 boliger i Norge, 42 prosent færre enn på samme tidspunkt i fjor. På Østlandet er nedgangen 46 prosent.

Etter svakt nyboligsalg i 2017 og 2018, er tendensen i Norge stor nedgang i igangsetting av boligbygging, viser rapporten Econ Nye Boliger fra Samfunnsøkonomisk analyse.

– Svakt salg over en lengre periode kan forklare den lave igangsettingen vi har sett nå i år, sier sjeføkonomen Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse til Finansavisen.

Det har i sommer også vært dårlig salg av nye boliger, med det svakeste sommersalget i juli og august siden 2014, ifølge rapporten.

Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes forening.
Les også

Det bygges rekordfå boliger – når ikke halvparten av behovet

Renteøkning

For landet generelt er nedgangen i nyboligsalget siden midten av juni på 13 prosent, mens nedgangen er på 19 prosent for Østlandet. Benedictow nevner flere faktorer som bidrar til å dempe etterspørselen, som boliglånsforskriften, innføringen av gjeldsregisteret og noe høyere renter.

– Nå har vi hatt en periode hvor bruktboligprisene falt mye i 2017, og da ble det mindre gunstig å kjøpe ny bolig, sier Benedictow.

Norske boliger koster nå i snitt 56.500 kroner per kvadratmeter, opp 6 prosent fra i fjor. Dyrest er det i Oslo med 85.900 kroner per kvadratmeter. Kvadratmeterprisen på Sørlandet er lavest, med 44.100 kroner.

Det er viktig at vi raskt får en forutsigbar og fallende renteutvikling for å få i gang boligbyggingen, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim, i Boligprodusentenes forening . Foto: Arash A. Nejad
Les også

Fallet i nyboligmarkedet forsterkes: – Rett og slett en krise

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.