MOTOR

Boeing setter Dreamlinerne på bakken

ZA002 skal etter planen leveres til ANA om tre måneders tid. Men først må Boeing til bunns hvorfor det oppsto brann om bord på flyet tirsdag.
ZA002 skal etter planen leveres til ANA om tre måneders tid. Men først må Boeing til bunns hvorfor det oppsto brann om bord på flyet tirsdag. Bilde: Boeing
11. nov. 2010 - 10:40

Det var tirsdag at det oppsto brann i det elektriske systemet på Boeings testfly nummer to av 787 Dreamliner, ZA002.

Flyet gjorde en vellykket nødlanding i Laredo, Texas, der de 42 besetningsmedlemmene ble evakuert uten skader.

Nå er alle de seks testflyene satt midlertidig på bakken, varsler Boeing.

Les også: Rolls-Royce: To forskjellige motorhavarier

Utsettelse

– Alle testflyginger utsettes inntil vi har dannet oss et klart bilde av hendelsesårsaken. Fram til da fortsetter vi med bakketesting, opplyser Boeing i en pressemelding .

Flyprodusenten skriver at de per i dag ikke kan si hva slags konsekvenser brannen får for leveringsskjemaet til 787-en. Flyet er allerede nærmere tre år forsinket.

Testflyet, malt i fargene til lanseringskunden All Nippon Airways (ANA), skal etter planen være den første Dreamlineren som leveres, i midten av første kvartal neste år.

Les også: Norwegian skal fly Dreamliner

– Hadde kontroll

Ifølge Boeing mistet ZA002 hovedstrømmen som følge av en brann i det bakre elektriske anlegget. Selskapet understreker at pilotene hele tiden hadde kontroll på flyet. Det fikk nødstrøm fra den såkalte Ram Air Turbine (RAT), altså en liten vindturbin som automatisk felles ut av skroget.

Under flygingen var det 787-ens system for å generere nitrogen (NGS) som ble testet. Nitrogenet brukes til å bekjempe brann i drivstofftanker eller cargorom. Ifølge Boeing er det ingen ting som tyder på at NGS-systemet hadde noe med hendelsen å gjøre.

Boeing 787 fløy første gang i desember i fjor. Ifølge talskvinne Loretta Gunter i Boeing er dette den så langt mest alvorlige hendelsen flyet har hatt.

Drømmen gikk i oppfyllelse

Slik flakser en 787

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.