OLJE OG GASS

Blir kvalm av oljebransjens klimautspill

Miljøorganisasjoner er lite imponert over Norsk olje og gass sitt klimaengasjement, og mener at de først kan bli tatt seriøst om man begynner med gassfokusert leting på sokkelen
Miljøorganisasjoner er lite imponert over Norsk olje og gass sitt klimaengasjement, og mener at de først kan bli tatt seriøst om man begynner med gassfokusert leting på sokkelen Bilde: Håkon Jacobsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
16. apr. 2014 - 09:59

Mandag fortalte Teknisk Ukeblad om oljebransjens interesseorganisasjon Norsk olje og gass (Norog), som mener FNs klimarapport underbygger deres hovedargument om at Norges gass er en del av den globale klimaløsningen.

Norog mener at norsk naturgass vil bidra til at det brukes mindre kull, som forurenser mer enn gassen. I anledning klimarapporten har Norog også laget en klimafilm for å underbygge argumentene sine.

Blir kvalm

Dette skaper til dels sterke reaksjoner hos miljøbevegelsen.

Truls Gulowsen i Greenpeace skriver i en epost til Teknisk Ukeblad at han blir kvalm av filmen.

Han nevner flere årsaker til at han mener oljebransjen bommer i sin argumentasjon.

– Vi bestrider ikke at det kan være klimariktig at gass brukes i verden lang tid framover, der dette kan erstatte kull som ikke kan erstattes av fornybar og energisparing. Dette gjelder imidlertid primært framvoksende markeder, ikke etablerte regioner der energisparing er mye viktigere, sier han.

Gulowsen sier videre at dersom man skal ta oljebransjen på alvor med sine argumenter, bør norsk letevirksomhet dreie seg om fokusert leting etter gass – ikke olje.

– Betyr fokuset på gass at Norsk olje og gass mener det kun er ny gass som skal utvinnes, eller mener de vi skal fortsette business as usual med å utvinne alt man får tak i, også olje i krevende og sårbare områder, spør han.

Les også: Dette er verdens største subsea-utbygging

Greenwash

– Når Shtokman ikke utvinnes, hvilken gass nord i Barentshavet leter de etter egentlig? Ny oljeleting på norsk sokkel bør erstattes av fokusert gassleting, om man skal ta dem på alvor. Når de fronter dette har vi en reell diskusjon. Frem til da er det bare greenwash, sier han.

Han peker også på et tredje punkt han mener er viktig å få frem.

– I EU, som er hovedmarkedet for norsk gass, erstatter i dag fornybar energi kull og gass. Det er en riktig utvikling. Etterspørselen vil dermed falle, og den bør falle. Hvem andre skal kjøpe norsk «klimavennlig» gass, spør han videre.

Les også: Så mye olje og gass er det igjen på norsk sokkel

Optimistisk av oljelobbyen

Også Naturvernforbundet reagerer på Norogs argumentasjon i etterkant av klimarapportens tredje del som ble publisert på søndag.

– De mener rapporten viser at vi bør utvinne mer gass i Norge. Dette er optimistisk lesning fra oljelobbyens side, skriver forbundet på sine nettsider.

– En av klimapanelets viktigste konklusjoner er at verden har et «karbonbudsjett» som vi må holde oss innenfor for å ha en rimelig sjanse til å klare å unngå en global oppvarming på mer enn to grader. Karbonbudsjettet er på om lag 1000 milliarder tonn CO2 fra og med 2010. Det gir oss litt tid til å legge om kursen, men med årlige utslipp på om lag 50 milliarder tonn CO2 krymper handlingsrommet raskt, skriver de videre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Fyrte opp Rev for å sende Varg-gass til utlandet

– Naturgass en del av løsningen

Hildegunn Blindheim i Norsk olje og gass sier til Teknisk Ukeblad at Truls Gulowsens utspill om at norsk leting bør bli gassfokusert, ikke er så enkelt i praksis.

– Når det gjelder leting, kan man ikke bestemme seg for om man skal lete etter gass eller olje. Det vet man ikke før man har boret, sier Blindheim.

– Men historisk sett så har oljeproduksjonen blitt halvert siden år 2000. Det er ingen tvil om hva vi finner mest av nå. Og klimapanelet er klare på at naturgass er en del av løsningen, sier hun videre.

– Når det gjelder oljen, om man ser på de seriøse scenariene som er presentert, så er olje og gass fremdeles en stor del av energimiksen i 2050 også. I prognosene er omtrent halvparten av olje og gass som man trenger i 2050, ukonvensjonell, som skiferolje eller skifergass, som representerer mer utslipp enn fra olje og gass fra norsk sokkel, sier hun.

– Noe må bli liggendeGreenpeace-leder Truls Gulowsen tar ikke oljebransjens klima-argumenter for god fisk.
– Noe må bli liggendeGreenpeace-leder Truls Gulowsen tar ikke oljebransjens klima-argumenter for god fisk.

– Noe må bli liggende

Blindheim sier videre at noen av de fossile ressursene på lang sikt – frem mot 2100 – må bli liggende i bakken. Men dette er i hovedsak kull, og til en viss grad olje.

– Vi kan ikke utvinne all fossil energi frem mot 2100. Hoveddelen som skal ligge i bakken er kull. Oljen vi utvinner må også utvinnes så effektivt som mulig, men noe må også bli liggende. Av de fossile kildene er det gass som er minst problematisk, sier hun.

Blindheim understreker at fordelingsspørsmålet – hvilke land som eventuelt må la noe liggende – er et vanskelig spørsmål. Men samtidig peker hun på at Norge ikke må redusere utvinningen.

– Fordelingsspørsmålet er noe også FN sliter med. At vi må få ned utslippene i alle sektorer er det ingen tvil om. Det vi ikke må glemme er at oljesektoren har sterke virkemidler gjennom kvotesystem i EU og verdens høyeste CO2-avgift, sier hun.

– IEA har vært helt tydelig på at norsk sokkel ikke bør redusere utvinningen sin. FNs klimarapport er også tydelig på at man trenger produksjonen av den oljen og gassen som gir minst mulig utslipp, sier Blindheim.

Les også:

Ekspert mener verdens største gassfelt til havs kan bli liggende urørt

Denne kan pumpe opp gass verdt 170 milliarder kroner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.