BKK / Eviny og Northvolt-batterier - utslippsfri byggeplass

BKK kjøper svenske kjempebatterier til el-gravere

De modulære Northvolt-batteriene kan skaleres fra 280 til 1400 kilowattimer.

I Nygårsparken i Bergen har BKK/Eviny allerede begynt å bruke batteriet fra Northvolt.
I Nygårsparken i Bergen har BKK/Eviny allerede begynt å bruke batteriet fra Northvolt. (Foto: Odd Mehus as)

De modulære Northvolt-batteriene kan skaleres fra 280 til 1400 kilowattimer.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Batteriene som kraftselskapet BKK har kjøpt fra den svenske batteriprodusenten Northvolt, kan skaleres fra 280 til 1400 kWh. Det vil i praksis si at man stiller fra én til fem batterimoduler ved siden av hverandre i en konteiner. BKK har nå mottatt det første mobile batteriet fra Northvolt.

– Det er ikke lenge siden de startet produksjonen av disse batterisystemene. Vi er blant de første kundene deres, sier Camilla Moster, leder for avdelingen Mobil energi i BKK.

Den første testen av systemet ble nylig gjennomført med en kablet, elektrisk gravemaskin i Nygårdsparken i Bergen. Fremover vil BKK teste det nye batterisystemet hos kunder med ulike behov.

Moster forteller at selv om BKK ligger i Bergen, er målsetningen å levere batterier til hele Norge.

– På grunn av pandemien har vi holdt oss her i distriktet så langt. Men nå er det ingen grunn til det lenger, sier Moster til TU.

I første omgang er det naturlig å begynne med kommuner som stiller krav om utslippsfrie byggeplasser, tilføyer hun.

Les også

Hurtiglader på byggeplassen

Når BKK skriver i en pressemelding at «utstyret kan lett flyttes rundt på en byggeplass og mellom byggeplasser,» så er det en sannhet med modifikasjoner. Du er i alle fall avhengig av en kranbil.

Ett batterisystem består av en hub og én til fem batteripakker med 280 kWh lagringskapasitet. Hubben veier 2,3 tonn og hvber batteripakke 3 tonn. Dersom man har behov for hurtiglading av elektrisk gravemaskin, må man i tillegg ha en ladekontainer som veier 1,7 tonn.

Mobilt batteri, Nygårdsparken, bkk, northvolt, elektrisk, anleggsmaskin, modulært, kwh, byggeplass, anlegg, bygg, eviny
Camilla Moster i BKK og Callum Hoare i Northvolt. Foto: BKK/Odd Mehus

På byggeplasser med nettilslutning og tilstrekkelig kapasitet vil det ikke bli snakk om mange forflytninger. Da blir batteriet en ladestasjon, som står på et fast sted. På mer avsidesliggende bygge- og anleggsplasser kan det imidlertid bli en del transport, for da må batteriet selv fraktes til nærmeste ladepunkt når det begynner å bli flatt.

Hvor ofte det blir, avhenger naturligvis av hvor mange elektriske maskiner som er i arbeid, og hvor hardt de jobber. Totalt kan en fullspekket konteiner med Northvolts Mobile Voltpack System, som produktet heter, levere 1,4 MWh, vel tre ganger så mye som verdens første batteri i klassen.

De elektriske anleggsmaskinene kan forsynes med en ladehastighet på 200 kW. I teorien ville altså de største Tesla-batteriene på 100 kWh kunne fullades på en halvtime fra den nye batteripakken til BKK.

– Enkelt å bruke

BKK har selv utviklet en ladekonteiner for både vekselstrøm (nettstrøm) og likestrøm (ladestrøm). At batteriene er kraftige og skalerbare, vil gjøre det enklere å ta i bruk elektriske anleggsmaskiner uavhengig av kapasitet i strømnettet.

Den første testen ble nylig gjennomført med en kablet elektrisk gravemaskin som er i sving for å ruste opp Nygårdsparken i Bergen. Der ble det testet off-grid tilkobling av maskinen direkte i batteriet, og alt fungerte visstnok som det skulle. Tilkoblingen tok bare få minutter, med et par tastetrykk var systemet i gang.

– Vi har stor tro på plug-and-play-moduler som kan tilpasses varierende behov på byggeplassene. Med dette systemet kan vi tilby modulære og skalerbare løsninger med både batterier, hurtigladere og normalladere, sier Moster om BKKs samlede, mobile energitilbud.

I den nevnte pressemeldingen trekker sjefen i Northvolt Systems, Emad Zand, følgende konklusjon:

– Mobile Voltpack System er en batteriløsning som kan utgjøre en betydelig forskjell for at byggebransjen skal bli i stand til å redusere sine utslipp og bruke større mengder utslippsfri elektrisk kraft på byggeplasser.

Kutte effekttopper

Utover høsten vil BKK motta flere mobile batterier fra Northvolt. For å teste utstyret er BKK interessert i å komme i kontakt med entreprenører, byggherrer, maskinleverandører og andre som skal begynne med utslippsfri teknologi.

Det skal også gjennomføres testing med samarbeidspartnere i prosjekter som BKK har innen tematikken utslippsfri bygg- og anleggsplass.

– Testingen vil inkludere batteri for å redusere effekttopper, energiforsyning til kablede anleggsmaskiner og utstyr uten nettilkobling, hurtiglading av anleggsmaskiner på steder med lav eller ingen kapasitet i strømnettet, utfasing av dieselaggregat og energi til festivaler og andre kulturarrangement, sier Moster, ikke ulikt filosofien til konkurrenten Skagerak Energi.

Camilla MOsters avdeling i BKK, Mobil Energi, er for øvrig blant dem som snart vil bli en del av selskapet Eviny når BKK deles i to merkevarer.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå