INDUSTRI

– Bioprinting av vev og organer vil lede til etisk debatt

Teknologien er snart klar, tror analysebyrå.

Printer det meste: 3D-printere byr på enorme muligheter, men i kjølvannet av den rivende teknologiske utviklingen følger etiske dilemmaer.
Printer det meste: 3D-printere byr på enorme muligheter, men i kjølvannet av den rivende teknologiske utviklingen følger etiske dilemmaer. Bilde: Concept Laser
29. jan. 2014 - 18:00

Teknologien rundt 3D-printing fosser frem. Stort sett dreier det seg om å printe med ulike plastmaterialer og metall, men materialene er ingen begrensning.

3D-bioprinting, det å skrive ut tredimensjonale strukturer med biologisk materiale, er et segment innen 3D-printing som omfattes av veldig stor interesse.

I fjor konstruerte forskere ved Hangzhou Dianzi University i Kina en bioprinter som de benyttet til å bygge en liten nyre. Den 3D-utskrevne nyren fungerte i fire måneder. I fjor fikk også et barn i USA operert inn et pusterør som var skrevet ut med barnets egne stamceller.

Les også: Her er metall-3D-printeren du kan lage selv

Etisk problemområde

– Det vi ser er at teknologien rundt bioprinting av vev og organer utvikler seg raskere enn forståelsen og aksepten for hvordan resultatene tas i bruk. Slike initiativer er oppnådd med gode intensjoner, men en rekke spørsmål er ikke besvart. Hva skjer når man lager komplekse «forbedrede» organer basert på ikke-menneskelige celler? Og hvem skal kontrollere produksjonen av slike? Og hva med kvalitetskontroll? spør forskningsdirektør i analyseselskapet Gartner, Pete Basiliere.

Gartner tror bioprinting vil lede til en ny heftig etisk debatt i løpet av de nærmeste årene. Teknologien er snart klar og lar seg ikke stoppe. Den drives frem av politiske, moralske og finansielle interesser. Men mange kommer til å være skeptiske. I løpet av tre år vil noen kreve forbud mot teknologien.

Gartner ser også at teknologien vil endre innarbeidede forretningsmodeller i helsesektoren og kan true intellektuelle rettigheter.

Det er tre grunner til at 3D-bioprinting tar av for fullt, i følge Gartner:

  1. Teknologien blir mye mer utbredt og tilgjengelig
  2. Den er potensielt svært lønnsom
  3. Det forenkler leveransekjeden og øker tilgangen på medisinske komponenter i områder som ikke har slik tilgang i dag

Dette er en teknologi som egner seg svært godt i regioner med dårlig helsevesen der det er konflikter og terrorisme.

Les også: Stamceller blir en del av legens verktøykasse

Ikke levende

Det er ikke bare biologisk aktivt vev og organer som er interessant for medisinerne. Ikke-levende strukturer som proteser er spådd en enorm vekst i løpet av det neste året. Teknologien åpner for store muligheter til å printe ut produkter som både er individtilpasset og billige, som også kan åpne nye markeder.

Les også: Et jagerfly har for første gang tatt i bruk metalldeler fra en 3D-printer

Endrer det meste

Det er ikke bare innen medisin at 3D-printing vil endre innarbeidede mønstre.

Analyseselskapet tror at innen 2018 vil 70 prosent av de største innen varehandel benytte 3D-teknologien for å skrive ut ordrer på produkter de ikke har på lager.

Det vil bidra til å endre dagens forretningsmodeller.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det selges allerede mange 3D-printere til forbrukere som benytter dem til å bygge sine egne produkter eller deler. Vi tror også at det vil dukke opp nye selskaper, en type moderne kopibutikker, som kan skrive ut produkter og deler i avanserte materialer som keramer, rustfritt stål og legeringer av kobolt og titan, sier visepresident for forskning i Gartner, Miriam Burt.

Les også: Gratis kartdata lar deg 3D-printe et lite stykke Norge

Tap av IP

Gartner tror denne utviklingen vil lede til nye problemer som tyveri av IP og intellektuelle rettigheter. Innen 2018 tror de beløpet kan bli så stort som 100 milliarder dollar årlig. Det kan bety nye problemer for alle som selger produkter.

Piratkopierte produkter vil bli både raskere og lettere tilgjengelig og kan resultere i at det blir vanskelig å tjene penger på produktutvikling.

Les også:

Denne printeren kan skrive ut et mål på 5,5 timer

Nanoroboter skal behandle kreft mer effektivt enn cellegift

Nå skal åpen kildekode også brukes til å lage medisiner  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.