KRAFT

Billigere å rive hus og bygge vindmøller enn å bygge ut havvind

Ny dansk analyse.

Ifølge en ny analyse fra Energinet.dk kan Danmark spare 4,5 milliarder danske kroner per år på å rive hus og bygge møller på land sammenlignet med å bygge ut langt dyrere havvindparker.
Ifølge en ny analyse fra Energinet.dk kan Danmark spare 4,5 milliarder danske kroner per år på å rive hus og bygge møller på land sammenlignet med å bygge ut langt dyrere havvindparker. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
Øyvind LieØyvind LieJournalist
30. jan. 2015 - 20:35

Siden Danmark er et lite land, har hensynet til naboene gjort det vanskelig å finne nye områder for vindkraft på land.

For å øke andelen fornybar kraft i strømnettet har Danmark derfor bygget flere store havmølleparker.

En analyse som det danske sentralnettselskapet Energinet.dk har gjort, viser imidlertid at det vil være langt billigere å kjøpe opp hus på land, rive dem og bygge vindmøller.

Vattenfall river landsby

Dette er noe kraftselskapet Vattenfall allerede har begynt med i Danmark. Selskapet har kjøpt opp det meste av landsbyen Kølby på Nordjylland, på grensen mellom Aalborg og Vesthimmerlands kommune.

Landsbyen ligger i et tynt befolket område og har vært under avvikling i mange år, og selskapet har kjøpt opp 20 eiendommer i landsbyen, ifølge Vattenfalls ansvarlige for vindmøllebygging i Danmark, Mette Korsager.

– Vinnerne her er både kommunen, vindmølleselskapene og de som i flere år har forsøkt å selge sine hus i området på Vattenfalls oppkjøpsstrategi, sier Korsager til avisen Børsen.

Les også: Strømbruddet ville vært unngått med den nye høyspentlinjen i nord

Sparer penger

Ifølge Energinet.dks analyse kan oppkjøp etter mønster fra Vattenfall være veien å gå for å få en kostnadseffektiv utbygigng av vindkraft i Danmark. I sin analyse har de sett på potensialet for å bygge nye møller i klynger hvor det fra før av er få hus. Hele 1082 områder er identifisert hvor det kan bygges tre eller fem vindmøler, men hvor det også er eiendommer.

«I størstedelen av de mulige prosjektene (1.002) vil det være billigere å kjøpe opp de nærliggende eiendommene til 150 prosent av eiendomsverdien samt å gi kompensasjon til naboer lengre vekk, enn en tilsvarende utbygging med offshore vindkraft», heter det i analysen.

Analysen viser at hele ca. 3.500 vindmøller med en samlet kapasitet på 12.000 MW kan bygges ut på land på denne måten. Det kan ifølge analysen gi hele 4,5 milliarder danske kroner i besparelse per år i 2030 å bygge vindmøller på land sammenlignet med å bygge ut tilsvarende kapasitet til havs.

Les også: Havvindmøller kjørte på diesel i et halvt år

Kostnadene faller

De 3.500 vindmøllene med en effekt på 3,5 MW hver vil kunne produsere 38 TWh per år. Det tilsvarer ca. 75 prosent av den energimengden som Energinet.dk har laget som scenario for et såkalt «vindspor» for å nå et fossilfritt energisystem i 2050.

I dag har Danmark 4.400 vindmøller på land med en effekt på til sammen 3.600 MW.

Det store potensialet for sparing vil være der til tross for at kostnadene ved vindkraftproduksjon til havs ventes å falle betraktelig fram mot 2030. Rappporten tar utgangspunkt i Energistyrelsens scenarioer der kostnaden for å bygge ut vindkraft på land ventes å tilsvare en strømpris på om lag 30 danske øre/kWh for vindkraft på land i 2030, mens det vil koste 40 øre/kWh til havs.

Les også: Aldri før har det blitt produsert mer kraft i Norge

– Stort potensial

I en pressemelding understreker avdelingsleder for energianalyse i Energinet.dk, Hanne Storm Edlefsen, at det ikke kommer til å bli bygget vindmøller på alle de 1000 stedene som er funnet fram til i analysen.

– Det vil dessuten i alle tilfelle være borgerne, vindkraftutbyggerne og de lokale myndighetene som skal avgjøre hvor det skal stå møller. Men beregningene viser at det er et potensial for å bygge vindkraft på land istedenfor til havs, og at dette vil gjøre byggingen billigere, selv når det er tatt høyde for oppkjøp av eiendommer og kompensasjon til naboene, sier hun.

Les også:

DNV GL: Nå kan det lønne seg med flytende havvind til oljeplattformer

Denne karbonkulen minsker energitapet fra vindmøller

Tyskland bygget ut rekordmye vindkraft i fjor  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.