ELBIL

Bilgigant satser milliarder på elbildeler

Ford Motor Co. vil bruke opptil 2,7 milliarder kroner på å bygge om en fabrikk i Nordvest-England til et anlegg som lager elektriske kraftenheter.

Fra visning av Ford Mach-e i 2020.
Fra visning av Ford Mach-e i 2020. Foto: Mathias Klingenberg
18. okt. 2021 - 13:16

Kraftenhetene skal erstatte motoren og girkassen i forbrenningsmotoren, kunngjorde bil- og lastebilprodusenten mandag.

Anlegget som ligger i byen Halewood, starter produksjonen innen midten av 2024. Delene skal selges i hele Europa.

Ford er en av Storbritannias største eksportører, og de vil få finansiell støtte fra regjeringen. Produsenten har som mål å selge kun elektriske personbiler i Europa innen 2030.

Nullutslipp i 2026

I dag selger Ford elbilen Mach-e, og fra 2023 utvides modellutvalget med en ny bil med lavere pris. Denne er basert på Volkswagens MEB-plattform som blant annet VW ID.3 bygges på. Dette samarbeidet ble inngått for halvannet år siden. Bilen skal bygges ved Fords fabrikk i Köln.

Frem til Ford kun selger elbiler, skal de fra 2026 kun produsere biler med mulighet for nullutslipp. Altså ladbare hybrider i tillegg til elbiler.

El-varebiler

Elektrifiseringen er også på vei til Fords varebiler. De planlegger nå at alle nyttekjøretøy skal tilbys i ladbar variant innen 2024, og forventer at to tredeler av nyttekjøretøyene de selger i Europa skal være ladbare innen 2030.

På dette området ser de for seg at det vil være nødvendig å tilby varianter som hovedsakelig drives av forbrenningsmotorer, for å dekke alle behov.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (til venstre) og olje- og energiminister Terje Lien Aasland har ulik oppfatning av om strømkablene mellom Norge og Danmark børr fornyes når de blir utdatert om et par år.
Les også

Danskene reagerer på Vedums ønske om å kutte kraftkabler

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.