KLIMA

Bevegelsene i Veslemannen øker kraftig -selv uten nedbør

NVE opprettholder rødt farenivå.

Farenivået ved Veslemannen ble sent søndag kveld hevet til rødt. Ni beboere er evakuert.
Farenivået ved Veslemannen ble sent søndag kveld hevet til rødt. Ni beboere er evakuert. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
3. sep. 2019 - 09:41

Bevegelsene i fjellpartiet Veslemannen økte ytterligere natt til tirsdag, selv om det ikke har vært nedbør det siste døgnet, opplyser NVE.

Bevegelsene er på 27 centimeter per døgn i øvre og midtre del. Det er samtidig målt økte bevegelser på rundt 12 centimeter per døgn i nedre del. Hastigheten i nedre del har ikke vært målt tidligere i år.

NVE opprettholder derfor rødt farenivå for fjellpartiet, ifølge Varsom.no.

– Bevegelser i fjellpartiet til tross for at det ikke har vært noen nedbør siste døgn, vitner om at Veslemannen er svært ustabil, skriver NVE.

Nivået ble oppjustert til rødt, som er det høyeste, fredag kveld 30. august. Beboerne under fjellpartiet ble da evakuert for 16. gang.

Veslemannen er en relativt liten, men aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen. Partiet har et volum på 120.000 til 180.000 kubikkmeter. Det utgjør rundt 1 prosent av Mannens samlede volum.

Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune i Møre og Romsdal. Det har blitt kontinuerlig overvåket siden 2009.

Les også

To kommuner har satt inn kriseledelse på grunn av snøkaos

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.