BLOG

- Beste kjøpet vi har gjort noensinne

... sier Google om Android. Og det er nok ingen overdrivelse.

29. okt. 2010 - 12:27

Det er lett å få inntrykk av at alt Google tar i, blir til gull. Helt slik er det nok ikke - du hører bare ikke om prosjektene som aldri blir noen suksess. 

Noe du har hørt om, derimot, er godeste Android.

Hvordan det startet

En del av businessmodellen hos Google er å blande seg minst mulig opp i driften når de invisterer i små selskaper, og la entrepenørene gjøre ting på sin egen måte. På godt norsk betyr dette at grunderne har stor frihet og mye penger.

Google gjorde i 2005 det de har gjort mange ganger tidligere, og mange ganger i ettertid. De kjøpte opp et lite selskap - Android Inc - i det stille. Gründeren av selskapet, Andy Rubin, gjorde heller ikke så mye av seg.

Og vi elsker kommentaren Google-topp David Lawee serverte på en nylig konferranse:  "I saw this guy in my building for two years, walking his dog, and I was like, I hope this guy does something."

Hundeeieren det var snakk om var selvsagt Andy Rubin, som etterhvert fikk ferdig den første versjonen av Android.

Vanvittig økning fra 2008 til 2010

I 2008 dukket operativsystemet for første gang opp i en mobiltelefon: HTC Dream. Etterhvert fikk også andre produsenter opp øynene for operativsystemet, samtidig som utviklingsmiljøet virkelig begynte å vokse. 

Siden den gang har Android-plattformen vært gjennom flere store oppgraderinger, og er i dag på plass i flaggskipsmodeller hos alle mobilprodusenter bortsett fra Nokia og Apple. Også Android Market går så det griner - og passerte nylig 100 000 apps.

Det er ikke kjent nøyaktig hva Google måtte ut med for Android Inc. i 2005, men prisen anslås til omtrent 50 millioner - en investering som ifølge David Lawee er den beste investeringen Google har gjort noensinne.

I dag håver selskapet inn småpene én milliard dollar i året på reklameinntekter fra Android-plattformen alene.

Innlegget er skrevet av Marius S. Eltervåg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.