MARITIM

Bergen Engines: Vellykket hydrogentest med gassmotor

Den norske motorprodusenten har gjennomført tester med 15 prosent innblanding av hydrogen i en eksisterende motortype. Målet er 100 prosent.

Bergen Engines har kjørt denne motoren i B-serien med 15 prosent hydrogen innblandet i naturgassen. Testene fortsetter med stadig mer innblanding av hydrogen uten store fysiske modifikasjoner.
Bergen Engines har kjørt denne motoren i B-serien med 15 prosent hydrogen innblandet i naturgassen. Testene fortsetter med stadig mer innblanding av hydrogen uten store fysiske modifikasjoner. Foto: Bergen Engines
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Bergen Engines har et omfattende testprogram på vei mot nullutslipps stempelmotorer.

Første fase var å blande 15 prosent H2 i naturgass (LNG) til en gassmotor i B-serien. Testene er nå gjennomført med suksess, ifølge en pressemelding.

Testen ble gjennomført uten fysiske modifikasjoner på motoren. Ytelsene ble opprettholdt i henhold til spesifikasjoner på alle lastnivåer, mens utslipp av karbondioksid og karbonmonoksid ble redusert. Ifølge Bergen Engines inneholdt eksosen lavere nivåer av ubrente hydrokarboner.

Drivhusgasser

Også metanslip, det vil si uforbrent metan som blir med ut sammen med eksosen, var lavere. Metan har et drivhusgasspotensial som er 23-24 ganger kraftigere enn CO2 per gram. Det bidrar dermed til å redusere gevinsten av LNG i et klimagassperspektiv. Naturgass-motorer har ca. 25 prosent lavere CO2-utslipp enn diesel. I tillegg elimineres utslipp av de helseskadelige stoffene svoveldioksider mens nitrogenoksider reduseres med ca. 85 prosent.

Bergen Engines forsker på nye motorer som kan gå på ammoniakk eller en blanding av naturgass og hydrogen og i neste omgang hydrogen. Ombygging av eksisterende motorer kan speede opp overgangen til null- og lavutslipp.

Administrerende direktør Jon Erik Røv, Bergen Engines.
Administrerende direktør Jon Erik Røv i Bergen Engines. Foto: Bergen Engines

Administrerende direktør Jon Erik Røv i Bergen Engines sier at testen er første steg i arbeidet med å redusere kundenes utslipp. I første omgang gjelder det kraftverk på land, men etter hvert også skip. En blanding av hydrogen og naturgass er det første steget mot nullutslipp.

– Dette er et sterkt testament på drivstoff-fleksibiliteten til våre Bergen-motorer, sier Røv.

Nye motorversjoner

Bergen Engines har som mål å utvikle en kommersiell løsning som aksepterer hydrogen-innblanding med opptil 60 prosent volum, samt løsninger som kan bli videreutviklet til å akseptere 100 prosent hydrogen for nye motorer.

I første omgang er målet at eksisterende motorer skal akseptere innblanding av økende mengde  hydrogen uten store, fysiske modifikasjoner.

Bergen Engines skriver i en pressemelding at en aktuell motor-oppgradering kan bli gjennomført som en del av en hovedoverhaling. Den inkluderer erstatning av stempel, slik at en del av utgiften kan regnes som en vanlig service-kostnad.

Bergen Engines ble i fjor overtatt av britiske Langley Holdings. Bergen Engines skal fortsatt drives som et selvstendig selskap, men vil være kjernen i Langleys nye Power Solutions-divisjon.

Jon Erik Røv i Bergen Engines forklarer selskapets utvikling av lavutslippsteknologien.

 

FoU-prosjekter

For ammoniakkmotorer må det gjøres flere tiltak i motoren for å få til tenning og forbrenning. Ren hydrogenforbrenning krever mer omfattende endringer med tanke på kompresjon, tenningstidspunkt, styring av ventiler, både eksos og innslipp, styring av ventiler og gassforsyningssystemet.

Langley har gitt grønt lys for prosjektet AMAZE (Ammonia Zero Emission) for utvikling av skipsmotorer som kan bruke ammoniakk som fossilfritt drivstoff. AMAZE er et forskningsprosjekt på 40 millioner kroner og mottar støtte fra norske myndigheter.

Nullutslipp

IMOs vedtak i april 2018 ligger som premiss for det meste som skjer av forskning og utvikling på maritim sektor.  Skal all verdens skip redusere utslipp med 40 prosent innen 2030 og 50 prosent innen 2050, må det skje noe drastisk på drivstoffsiden.

Det holder ikke med driftsoptimalisering, energieffektivisering, vind og batterier.

Bergen Engines startet forskning på gassmotorer allerede i 1983 sammen med Marintek, nå Sintef Ocean, i Trondheim. I dag samarbeider selskapet om neste generasjon motorer med flere aktører, både innen forskning, akademia og med andre selskaper.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.