KARRIEREUTDANNING

Ber skolene skjerpe seg

NYTT: Frafallet blant realister er stort.
NYTT: Frafallet blant realister er stort. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
8. juli 2009 - 08:46

– Våre intervjuer viser at majoriteten velger studium etter hva de interesserer seg for. Realfagsstudentene er svært positivt innstilte til studiene, og har stor tro på at det skal gå bra. I lys av det er det et stort paradoks at halvparten slutter før det er gått tre år, sier hun.

– Hva kommer dette av?

Camilla Schreiner, forsker ved Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo.
Camilla Schreiner. UiO
– Det er en klar oppfordring til studiestedene om at de ikke klarer å møte studentene på riktig måte. Studentene sier blant annet det går inntil to år før de før holde på med det de virkelig interesserer seg for. Før den tid må de for eksempel gjennom mye obligatorisk matematikk, som mange synes er tidkrevende og kjedelig. Det virker rart at studentene må sette til side sin interesse i to år, sier Schreiner.

Norske jenter skyr teknologistudier

Logikk

Monica Bakken, studiedirektør ved Universitetet i Oslo, er kjent med problematikken.

– Dette debatteres jevnlig i fagmiljøene. Det er en faglig logikk i at man må ta noen grunnleggende emner før man kan begynne på faget sitt. Samtidig er dette ikke en enkel problemstilling å løse. Det er et kontinuerlig dilemma for oss, sier hun.

– Hva kan gjøres?

- Jeg mener utfordringen må møtes på programnivå. Strukturen på programmet må ses i sammenheng med frafallsmønsteret på de enkelte studieprogrammene. Jeg er usikker på om det finnes en universalløsning, sier Bakken.

Ingeniørstudenter stryker ofte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.