ENERGI

Bellona kobler langvarig svikt i vedlikehold til storbrann på Melkøya

Bellona har gått gjennom dokumentasjon om brannen i Equinors LNG-anlegg på Melkøya og mener at kutt og etterslep i vedlikehold påvirket sikkerheten på anlegget.

Petroleumstilsynet (Ptil) påviste alvorlige brudd under sitt tilsyn i forbindelse med brannen i produksjonsanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest. Bellona har nå gått gjennom saken og publisert sin egen rapport.
Petroleumstilsynet (Ptil) påviste alvorlige brudd under sitt tilsyn i forbindelse med brannen i produksjonsanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest. Bellona har nå gått gjennom saken og publisert sin egen rapport. Foto: Bjarne Halvorsen/ NTB
18. nov. 2020 - 11:05

Brannen på Equinors gassanlegg på Melkøya i september kom etter langvarig etterslep av vedlikehold, ignorering av feilmeldinger og vanskelige arbeidsforhold for vernetjenesten på anlegget, mener Bellona, som har gått gjennom dokumentasjon om brannen. Equinor bestrider stiftelsens rapport og mener den inneholder feil.

Onsdag formiddag la stiftelsen fram de foreløpige resultatene av sin egen gjennomgang av brannen 28. september. Bellona gått gjennom sakens dokumenter som har vært tilgjengelig gjennom offentlighetsloven. I tillegg skriver Bellona at de har benyttet seg av «andre kilder hos myndigheter, forskning og oljeindustri», samt et «samarbeid med media».

I rapporten hevdes det at olje fra en varmeveksler lekket inn i et av luftinntakene og tok fyr på grunn av feil i vedlikeholdet. Dette førte ifølge Bellona til brannen, som nå har resultert i at hele anlegget blir stengt i inntil ett år.

Equinor: Feil i rapporten

Bare små marginer skilte brannen fra å bli katastrofal, men fordi et forsyningsskip med stor slokkekapasitet tilfeldigvis lå i havna i Hammerfest den aktuelle dagen, ble brannen likevel slokket, ifølge miljøstiftelsen. Alt sjøvannet som ble pumpet over anlegget har likevel ført til omfattende skader, mer omfattende enn om det var blitt brukt ferskvann.

– Vi har ikke sett Bellonas rapport. Men basert på informasjon vi har fått gjennom mediene, ser vi at rapporten inneholder feil i hendelsesforløp og årsaksforhold, sier pressetalsperson Eskil Eriksen i Equinor til NTB.

Equinor mener Bellona ikke har grunnlag for å trekke konklusjoner om brannen.

Lover full åpenhet

– De har ikke vært på anlegget på Melkøya. De har ikke vært på åstedet for brannen, og de mangler vesentlig informasjon, både teknisk og ikke minst det å kunne snakke med alle som har kunnskap om hendelsen, anlegget og historikken. Dette er informasjon som granskingene til både Equinor og Petroleumstilsynet (Ptil) har tilgang til, sier Eriksen.

Equinor er gang med sin egen gransking av brannen og lover full åpenhet om funnene som måtte bli avdekket når konklusjonene fra denne er klar. 

Bellona trekker også fram at Equinor ikke har fulgt opp pålegg etter tilsyn fra Petroleumstilsynet over flere år. Tirsdag offentliggjorde tilsynet en rapport fra et tilsyn av anlegget som var blitt foretatt uken før brannen skjedde. Der ble Equinor gitt pålegg etter at det var identifiserte alvorlige brudd på regelverket når det gjelder avviksbehandling.

Børre Johnsen, direktør i Østfold kollektivtrafikk.
Les også

Åtte busser totalskadd i brann

– Fulgte ikke opp

– Vi registrerte blant annet at flere forhold som tidligere var påpekt av Ptil, og som Equinor har meldt tilbake at skulle utbedres, ikke var korrigert eller fulgt opp i henhold til svaret, står det i rapporten fra Ptil.

I Bellona trekker en i tvil uavhengigheten til Petroleumstilsynet og sier det kan foreligge en interessekonflikt i saken. De trekker fram at manglende oppfølging av påpekte avvik i Equinor ikke har resultert i sanksjoner fra Ptil. Dette er bakgrunnen for at stiftelsen har engasjert seg i saken, sier grunnlegger Frederic Hauge.

– Bellona startet vår gransking fordi vi mistenker at Ptil og Equinor har interessekonflikter i egen gransking, og at bakenforliggende årsaker til brannen, spesielt organisatoriske og kulturelle spørsmål, kanskje ikke blir behandlet tilstrekkelig i politiets etterforskning. På denne måten ønsker vi å bistå politiet i å få tatt ut en riktig tiltale som belyser sakens alvorlighet, sier Hauge.

Krever politisk oppfølging

Bellonas foreløpige rapport onsdag og Ptils tilsynsrapport blir tatt svært alvorlig av SV som nå krever at olje- og energiminister Tina Bru (H) må komme på banen.

– Equinor har sagt de skulle rette feil, uten å ha gjort det. Det er et soleklart brudd på det tillitsbaserte forholdet mellom oljeselskapet og tilsynsmyndighetene. Tina Bru må svare på hvilke konsekvenser hun mener dette skal få for Equinor, sier Lars Haltbrekken i SV.

Les også

Iran har startet angrep mot Israel

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.