ENERGI

Bellona aksjonerer mot oljerigg ved Trænarevet

På vei ut i båt nå.

Frederic Hauge i Bellona er i båt på vei ut til feltet hvor Wintershall DEA planlegger å bore etter olje, for å aksjonere sammen med Natur og Ungdom.
Frederic Hauge i Bellona er i båt på vei ut til feltet hvor Wintershall DEA planlegger å bore etter olje, for å aksjonere sammen med Natur og Ungdom. Foto: Bellona
29. okt. 2019 - 10:12

Bellona er på vei ut til Trænarevet på Helgeland for å aksjonere. De skal holde stand i området hvor det er åpnet for prøveboring.

Aktivister både fra Bellona og Natur og Ungdom er på vei ut i båt.

– Vi venter å ankomme stedet i kveld og er dermed framme i god tid før oljeriggen kommer, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Boreriggen West Hercules satte lørdag kursen nordover for en prøveboring nær Trænarevet. Ifølge Hauge vil riggen ankomme i løpet av natten eller onsdag morgen.

Wintershall DEA har tidligere uttalt til Teknisk Ukeblad at de planlegger å starte boringen så snart riggen ankommer feltet. 

«Det er viktig å informere deg om bakgrunnen for og innholdet i Norges tilnærming til havbunnsmineraler for å unngå misforståelser», skriver statsminister Jonas Gahr Støre til Ursula von der Leyen, som er EU-kommisjonens president. Nå skal EU-parlamentet vedta en resolusjon om norske havbunnsmineraler.
Les også

Skeptiske til norske planer: EU-parlamentet vedtar resolusjon om norske havbunnsmineraler

Sivil ulydighet

I en pressemelding etter avslaget på klagen meldte Natur og Ungdom og Bellona at de kommer til å aksjonere mot riggen.

– Vi nekter å akseptere at oljeindustrien får bore i noen av våre mest sårbare områder, og er klare til å stoppe denne riggen med alle virkemidler. Her svikter Venstre totalt. Skjer det et oljeutslipp her kan det drive langt inn i Lofoten. Det vil være katastrofalt for gytefelt, sjøfugler og korallrev, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom, i meldingen.

Natur og Ungdom og Bellona opplyser at de er om bord i Bellona-båten Kallinika og på vei mot Trænarevet. Her vil de aksjonere sivilt ulydig mot den planlagte oljeboringa. 

Også Natur og Ungdom skal aksjonere mot boreriggen West Hercules, her ved leder Gaute Eiterjord. <i>Foto:  Jørgen Næss Karlsen, Natur og Ungdom</i>
Også Natur og Ungdom skal aksjonere mot boreriggen West Hercules, her ved leder Gaute Eiterjord. Foto:  Jørgen Næss Karlsen, Natur og Ungdom

– Vi seiler nå for å møte riggen, og kommer til å aksjonere sivilt ulydig for å stoppe den. Vi aksjonerer trygt og forsvarlig, med ingen fare for mannskapet på båten eller på riggen. Dessverre er ikke klagen behandlet like forsiktig, og vi ser oss nødt til å beskytte miljøet når Elvestuen svikter totalt, skriver organisasjonene, uten å gå nærmere inn på hva slags form aksjonen vil ha.  

Hjertvik i Wintershall DEA har tidligere sagt til Teknisk Ukeblad at de registrerer at det er varslet aksjoner. 

– Fra vår side er der helt uproblematisk at miljøbevegelsen benytter seg av ytringsfriheten sin. Det aller viktigste for oss vil uansett være å ivareta sikkerheten til både eventuelle aksjonister og de som arbeider offshore for oss, sier han.

Avslag på klage

Natur og Ungdom, Bellona, Norges Miljøvernforbund (NMF) og Norges Kystfiskarlag vant ikke fram med sin klage på et vedtak om å tillate prøveboring nær Trænarevet på Helgeland.

Mandag ble det kjent at Klima- og miljødepartementet opprettholder Miljødirektoratets tillatelse etter forurensningsloven for letebrønnen Toutatis i Norskehavet.

Direktoratet har tidligere konkludert med at boringen er planlagt gjennomført innenfor gjeldende regelverk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Etter en omfattende saksbehandling og faglig gjennomgang finner departementet at det ikke er grunnlag for å kunne omgjøre den beslutningen, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

Denne uttalelsen provoserer Hauge.

– Vi har et behov for å markere at det i denne saken har gått skikkelig galt. Vi ble ikke akkurat mindre provosert av Elvestuens uttalelser, sier Hauge.

Leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom er også om bord i båten som seiler mot området for prøveboringen. Han påpeker at Trænarevet har det samme økosystemet som Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er risikosport å la Wintershall DEA bore her, sier han.

På havbunnen ligger uante mengder nikkel, mangan, kobolt og kobber – mineraler som er viktige i produksjonen av blant annet elbiler, batterier og solcellepaneler. Norge, Japan og Cook-øyene kan bli de første landene som åpner opp for gruvedrift til havs. Men forskere advarer om ukjente miljøkonsekvenser.
Les også

EU kan punktere Norges nye «gullgruve»

Tar opp saken i Stortinget

Også Miljøpartiet De Grønne reagerer på at regjeringen nå tillater prøveboringen og vil foreslå i Stortinget at dette stanses.

Prøveboring må stanses både ved Trænarevet og i andre havområder som er planlagt innlemmet som et særlig verdifullt område i den kommende nasjonale planen for marine verneområder, vil partiet foreslå.

Vil ha granskning

Hauge reagerer også på at selskapet sendte oljeriggen nordover før klagen deres var ferdigbehandlet. Han mener dessuten at saksgangen ikke har vært forsvarlig, noe han mener at de kan dokumentere.

Etter aksjonen vil Bellona sende over disse dokumentasjonene til Riksrevisjonen.

– Jeg håper det blir en granskning, sier han.

Elvestuen viste mandag til at beslutningen om å åpne for leteboring ble tatt i 2011.

– Denne klagesaken dreier seg derfor ikke om hvorvidt det skal åpnes for petroleumsvirksomhet i området eller ikke. Temaet for klagesaken har vært en miljømessig vurdering etter forurensningsloven av den konkrete boretillatelsen, sa Elvestuen.

Arild Hermstad, leder i Miljøpartiet De Grønne (MDG), mener det er et demokratisk problem dersom miljøorganisasjoner blir skremt fra å føre prinsippsaker mot staten for retten på grunn av statens pengebruk i sakene.
Les også

MDG-topp ut mot statens pengebruk i klimasøksmålet: – En trussel mot rettsstaten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.