OLJE OG GASS

– Bekymringsfullt hvis EU innfører innkjøpsmonopol

Lien mener forslaget er på tvers av ideen som skapte Den europeiske union

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) var torsdag i Brussel for å diskutere et tett energisamarbeid med EU og energikommissær Günther Oettinger.
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) var torsdag i Brussel for å diskutere et tett energisamarbeid med EU og energikommissær Günther Oettinger.
25. sep. 2014 - 17:33

Olje- og energiminister Tord Lien tror ikke EU vil gjennomføre et kontroversielt forslag om felles innkjøp av gass.

– Dette er forslag som går helt på tvers av ideen som skapte Den europeiske union. Det har jeg ingen tro på blir gjennomført, sier Lien (Frp), som er på besøk i Brussel for å diskutere energisamarbeidet med EU.

Forslaget stammer fra Polen, og det går ut på å danne en energiunion der EUs 28 land forhandler som én part ved gasskjøp.

– En bekymringsfull idé, sier Lien og argumenterer hardt mot forslaget.

– Skal du sikre forsyningssikkerheten og konkurransekraften og redusere CO2-utslippene, må du bygge sterke, effektive forsyningssystemer, sier han.

– Da må du ha infrastruktur og et forutsigbart regulatorisk og finansielt rammeverk, og du må ha flere kjøpere og selgere, sier han, og forsikrer at ideen ikke holder ham våken om natta.

Les også: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Åpent spørsmål

I kjølvannet av Ukraina-krisen er det oppstått ny usikkerhet knyttet til russisk gass, og EU ser nå etter måter å sikre forsyningene sine på. Bekymringen gjør seg spesielt gjeldende i øst og sør.

«Ikke egentlig», er imidlertid svaret fra EUs energikommissær Günther Oettinger på NTBs spørsmål om EU-kommisjonen nå planlegger en felles innkjøpsordning.

– Det er opp til den neste Kommisjonen. Det finnes ideer og planer, men det er ingen formelle utkast, det er ingen formell prosess i Kommisjonen, sier han og kaller det et åpent spørsmål.

Les også: Offshorearbeidere føler seg mobbet av Norsk olje og gass

Image

Tord Lien brukte torsdag mye tid på å snakke om Norges gode omdømme som pålitelig gassleverandør. Norsk gass er nummer to på EU-markedet etter den russiske.

Med Russland-konflikten som bakteppe fikk han flere spørsmål om hvorvidt Norge kan øke produksjonen. Det er opp til markedet, svarte han, men understreket samtidig at Norge har store, gjenværende ressurser.

Selv om ønskene akkurat nå er økte leveranser, frykter gassektoren at konflikten med Russland på sikt skal svekke etterspørselen i Europa.

– Det kan påvirke Norge negativt dersom krisen virker inn på gassens andel av energimiksen. Men det kan også slå positivt ut for Norge hvis markedet snur seg mer mot Norge som den nest største gassleverandøren i EU, kommenterte Oettinger.

Les også: Tord Lien vil ha mer boring på norsk sokkel

Ny plan

Et annet viktig tema for Lien i Brussel var EUs nye klima- og energiplan fram til 2030. Den skal vedtas på et toppmøte i oktober og får stor innvirkning på norsk energisektor.

Norge har ønsket seg ett klimamål fra EU, et som kun handler om utslippskutt. Men EU jobber også med krav om en energieffektivisering på 30 prosent i Europa, og det er ventet å gå ut over gassetterspørselen.

– Kommisjonen innrømmer at dette ikke er en kostnadseffektiv måte å sikre egen forsyningssikkerhet eller bekjempe klimaendringer på, mener Lien.

– Verden trenger mer energi og renere energi. Gass er løsningen på begge deler, er budskapet hans.

Les også:

– Tragisk at så store prosjekter kan koke vekk i kålen fordi man ikke blir enige om tariffer

Statoil vil se på overtidsbetaling og kurs  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.