OLJE OG GASS

Bekymret for sikkerheten på sokkelen: All grunn til å ta dette på alvor

Fagforeninger urolige etter rekord av granskninger.

Fagforeningsledere er bekymret for sikkerheten på norsk sokkel når kostnadene skal kuttes.
Fagforeningsledere er bekymret for sikkerheten på norsk sokkel når kostnadene skal kuttes. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
5. apr. 2015 - 09:10

Fagforeninger på norsk sokkel frykter at oljeselskapenes kostnadsreduksjoner går ut over sikkerheten, og at det er den bakenforliggende årsaken til at Kommer det én alvorlig hendelse til, må Petroleumstilsynet vurdere ressursene

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet har Ptil i løpet av årets første tre måneder nå 50 prosent flere granskninger enn de hadde i hele 2014.

Sakene strekker seg fra mann over bord i Barentshavet, innom fallende gjenstander og brann, til gasslekkasje på Gudrun.

Les også: Splitter nye Gudrun fikk helidekk fra Kina. Nå har det slått sprekker

– Veldig, veldig alvorlig

Antallet granskninger har gjort at Ptil har vært nødt til å ta folk ut fra andre oppgaver for å bistå med granskningene.

Både Industri Energi og Safe sier nå til Teknisk Ukeblad at de frykter at oljeselskapenes kostnadskutt har satt den norske sokkelsikkerheten på spill.

– Det er urovekkende at det skjer så mye som må granskes på så kort tid. Spesielt når det skjer i en perioden der vi vet at alle selskaper leter med lys og lykte for å kunne redusere kostnader, sier forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande til Teknisk Ukeblad.

Han sier at det er bra at Ptil tar hendelsene på alvor.

– Men om dette er et uttrykk for at det er flere hendelser som er alvorlige og som er brudd på regelverk, så er det veldig, veldig alvorlig, sier han.

Les også: Sa opp 700 ansatte – nå søker Aibel etter ingeniører igjen

Kostnader og sikkerhet

Scanpix
Petroleumstilsynet har for Teknisk Ukeblad understreket at de ikke kan trekke noen konklusjoner på om det er et mønster i alle de forskjellige hendelsene.

Sande i Industri Energi er dog krystallklar på at selskapene må ta dette på alvor.

– Jeg er helt klart redd for at kostnadsreduksjoner går utover sikkerheten. Når vi snakker med våre folk, så er det dette som går igjen hele veien. De frykter at spareprogrammene går utover både sikkerhet og kompetanse, sier han.

Hans oppfordring til selskapene er at de aldri må gi slipp på det norske sikkerhetsnivået.

– Man må hele tiden si til seg selv at man ikke skal redusere kostnader dersom det går ut over sikkerheten. Dette må være klinkende klart i hodet hele tiden. Og for meg som ser dette fra utsiden, så er det all grunn til at man skal ta dette antallet granskninger på største alvor, sier han.

Les også: For to år siden trengte de 350 nye ansatte, nå er boreselskapet saksøkt av oppsagte arbeidere

For få ressurser

Håkon Jacobsen
Hilde-Marit Rysst, forbundsleder i Safe er enig med Sande i at sikkerheten på sokkelen kan ha blitt satt på spill i forbindelse med bransjens kostnadskutt.

– Jeg blir bekymret for om alle disse granskningene så tidlig i året er et utslag av om man ikke har helt kontroll på hele bildet der ute i havet. Jeg tenker selvfølgelig på kostnadskuttene som fortsatt pågår, sier hun.

Rysst sier for øvrig at Safe over lenger tid har sagt at Ptil må få tilført mer ressurser.

– Vi har sagt det i flere år, og når vi nå ser at det blir økt antall granskninger, så tyder det på at man har for få ressurser til å ivareta alt man skal gjøre, sier hun.

Les også: Prosjektene sto i kø på norsk sokkel. Nå er det utbyggingstørke

– Kan fort gjøre feil

Forbundslederen sier også at både det store antallet hendelser, men også den varierende typen av hendelser, er urovekkende.

– Jeg synes det er foruroligende når det er både forskjellige operatører og så mange forskjellige typer hendelser. Bilde viser et spekter av operatører og hendelser. Sånn sett kan det se ut som et frislepp av uønskede hendelser, og det er skummelt. Klart det er det, sier hun.

Hun oppfordrer operatørene til å ta ett steg tilbake og se på hva slags ting man har kuttet og hva slags signaler det er i organisasjonen.

– Hvis folk er redde for jobbene sine og man er bekymret, kan det gjøre at man ikke har 100 prosents fokus. Da kan man fort gjøre feil. Det kan også være at det mangler på opplæring. Jeg vet at det blant annet har blitt kuttet i kursing, sier Rysst.

Les også:

Selskap skulle få nytt datasystem - ba 65-åring ryke og reise

Så mange av Aibels Sverdrup-jobber havner i Thailand

Aibel sikret milliardkontrakt på Sverdrup  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.