OLJE OG GASS

Kommer det én alvorlig hendelse til, må Petroleumstilsynet vurdere ressursene

Like mange granskninger i år som i hele fjor.

 Tidligere i år falt en mann over bord fra Scarabeo 8. Dette er én av fire hendelser på årets tre første måneder som blir granske av Ptil.
Tidligere i år falt en mann over bord fra Scarabeo 8. Dette er én av fire hendelser på årets tre første måneder som blir granske av Ptil. Bilde: Anders J. Steensen
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
11. mars 2015 - 07:17

I stummende mørke, midt i Barentshavsvinteren, falt en mann over bord fra den halvt nedsenkbare boreriggen Scarabeo 8 på Goliat-feltet i Barentshavet i februar i år.

Mannen ble reddet kort tid etter, men hendelsen ble sett på som så alvorlig at både operatør Eni og Petroleumstilsynet (Ptil) satte i gang granskning av hendelsen.

Teknisk Ukeblad får også bekreftet fra Troms politidistrikt at de etterforsker saken.

Les også: 22 meter høyt boretårn fra Yme skal fraktes tre timer på veien

Seks granskninger

Under to uker senere – den fjerde mars – setter Ptil i gang en ny granskning etter en arbeidsulykke på sokkelen. Denne gangen ble en person utsatt for en klemskade på riggen Transocean Barents.

Denne hendelsen fører til den fjerde granskningen for Ptil siden januar. I tillegg til disse, granskes også gasslekkasjen på Gudrun, som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, samt en livbåthendelse på Maersk Giant. (Se oversikt over alle sakene nederst i artikkelen)

Antallet samtidige granskninger er uvanlig høyt, skal vi tro tilsynsdirektørene Ingvill Foss og Sigve Knudsen.

– Dette er mange granskninger på relativt kort tid. I tillegg til disse fire, holder vi også på å ferdigstille to granskningsrapporter fra i fjor. De nærmer seg ferdige nå, sier Sigve Knudsen til Teknisk Ukeblad.

Disse dreier seg om en arbeidsulykke på Mongstad, der en ansatt ble alvorlig skadet etter et fall fra en stige, samt en lekkasje på Eldfisk.

Dette betyr at Ptil har seks granskninger pågående på en gang, der fire av dem er fra årets tre første måneder. Det er like mange som hele fjoråret.

– I fjor hadde vi fire granskninger totalt. Dette varierer fra år til år. I blant klumper det seg sammen, andre ganger sprer det seg. Nå har det klumpet seg, sier tilsynsdirektørene.

Les også: Analytiker: To av tre store Sverdrup-kontrakter havner i Asia

Må vurdere ressursene

Det er ikke noe fast team hos Ptil som gjennomfører granskningene, men det er en stor gruppe som har gjennomført granskningskurs på Universitetet i Stavanger som kan gå inn og granske hendelser når det trengs.

– Akkurat nå har vi en relativt stor gruppe folk som helt eller delvis er tatt ut av andre oppgaver for å bidra til granskningene, sier Foss.

– Kommer det en femte granskning nå, må vi nok vurdere veldig sterkt – på grunn av ressursene våre – om det finnes en annen måte å følge det opp på. Men er det viktig eller alvorlig nok, prioriterer vi å granske, sier hun.

Foss understreker at disse granskningene er en viktig del av tilsynet og Ptils oppgaver.

– Dette er en viktig måte for oss å følge opp selskapene på og se dem i kortene på en annen måte enn ved et normalt tilsyn, sier hun.

Les også: Dette er fremtidens oljesluk

Mer effektivt og sikrere

Den siste tiden har Petroleumstilsynet fulgt med på utviklingen rundt sikkerhet og bransjens kostnadsfokus. Men tilsynsdirektørene mener det er vanskelig å se noen sammenhenger i antallet granskninger og kostnadsreduksjonene i bransjen.

– Vi går inn på bakenforliggende årsaker når vi gransker. Spørsmål om arbeidssituasjon og tidspress blir alltid tatt opp i intervjuene, men det er for tidlig å si noe om dette i de sakene som er aktuelle nå, sier Knudsen.

Begge to er svært opptatt av at selskapene må kunne kombinere besparelser, økt effektivitet og bedre sikkerhet.

– Vi er veldig opptatt av effektiviserings- og kostnadskuttprosessene som er i næringen, og det ser vi på i tilsyn generelt og i dialogene med selskapene. Vi er opptatt av kontinuerlig forbedring også på sikkerhetsområdet, selv om man kutter kostnader, sier Knudsen.

– Når det er så mye fokus på kostnader, så må man tenke kontinuerlig forbedring. Man kan gjøre ting både billigere, mer effektivt og sikrere på en gang. Det er hovedbudskapet vårt, utdyper Foss for Teknisk Ukeblad.

Les også: Prosjektene sto i kø på norsk sokkel. Nå er det utbyggingstørke

Disse sakene granskes av Ptil:

Arbeidsulykke, Transocean Barents

04.03.2015: En boredekksarbeider fikk klemskader på Transocean Barents. Vedkommende befant seg på en plattform 10-12 meter oppe i boretårnet da skaden oppstod. Ifølge Ptil ble han flydd til Ålesund sykehus. Riggen jobbet på kontrakt for Norske Shell og arbeidet på Ormen Lange-feltet.

Mann over bord, Scarabeo 8

20.02.2015: En mann falt over bord fra den halvt nedsenkbare riggen Scarabeo 8 mens den boret produksjonsbrønner på Goliat-feltet for Eni Norge. Dette skjedde midt på natten, men mannen ble raskt plukket opp av en mann-over-bord-båt fra standbyskipet Esvagt Aurora. Det skal gå bra med mannen.

Gasslekkasje på Gudrun

18.02.2015: Den splitter nye Gudrun-plattformen fikk tidlig på morgenen den 18. februar en stor gasslekkasje. Produksjonen har blitt stengt ned, og det har blitt estimert å være en lekkasje på 1,4 kilo gass per sekund. Både Statoil og Ptil gransker. Politiet har også sett på dette som så alvorlig at de dro ut til plattformen for å etterforske hendelsen.

Les også: Sa opp 700 ansatte – nå søker Aibel etter ingeniører igjen

Livbåthendelse, Maersk Giant

14.01.2015: Under testing av en av lårelivbåtene på Maersk Giant, som lå ved Yme-feltet i Nordsjøen, ble livbåten låret til sjø. Livbåten drev deretter inn under Maersk Giant. Ståltauet som livbåten ble låret med, ble slitt av. Deretter drev livbåten bort fra riggen. Ptil ser alvorlig på dette, og igangsatte en granskning.

Arbeidsulykke, Mongstad

29.11.2014: En ansatt ble alvorlig skadet etter et fall fra en stige på Mongstadanlegget. Hendelsen skjedde i forbindelse med klargjøring for vedlikeholdsarbeids på en kompressor i krakkeranlegget på Mongstadanlegget. Operatøren ramlet omtrent tre meter ned fra stigen. Ptil er i ferdigstillelsesfasen med denne rapporten.

Lekkasje, Eldfisk

07.08.2015: Natt til 7. august 2014 inntraff en hydrokarbonlekkasje på Eldfisk FTP med utslipp av stabilisert olje til sjø. Innretningen var i oppstartsfase etter nedstengning og bortfall av strøm fra 6. august. Det skal ha vært en trykkavlastningsventil i separator stående i åpen posisjon under oppstart, som gjorde at stabilisert olje strømmet via sjøsump og væskeutskiller til sjø. Oljevernaksjon og mekanisk oppsamling ble satt i gang. Teknisk Ukeblad får også bekreftet at Rogaland politidistrikt etterforsker saken.

Les også:

Én av fire ingeniører vurderer å bytte jobb

For to år siden trengte de 350 nye ansatte, nå er boreselskapet saksøkt av oppsagte arbeidere

Så mange av Aibels Sverdrup-jobber havner i Thailand  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.